Erişilebilirlik

Denver'de Bisikletle Ulaşım Giderek Yaygınlaşıyor


خسارات جانی و مالی شدید گردباد امریکا
خسارات جانی و مالی شدید گردباد امریکا

Colorado eyaletinin Denver kentinde belediye bu girişim için ‘Sağlığınız, Cebiniz ve Çevreniz için İyi’ sloganını kullanıyor. Colorado halkı geleneksel olarak sağlıklı ve sürdürülebilir yaşam tarzını benimsemesiyle bilinir. Amerika’nın Sesi bisikletli ulaşım sistemini yerinde görebilmek için Denver’a gitti.



B-cycle sistemi, Denver halkının günlük spor süresini arttırmasına, tasarruf yapmasına ve karbon salımını azaltmasına yardımcı olacak bir alternatif olarak tasarlanmış. Denver’ın merkezindeki B-station denilen bisiklet istasyonu, Dünya Günü kutlamalarının 40’ıncı yıldönümünde açılmış. Tüm bisiklet istasyonları açık mekanlarda kurulu ve karda, yağmurda, her türlü havada kullanıma hazır.

Parry Burnap Denver Bisiklet Girişimi Direktörü: "Bu ulaşım sistemi sürdürülebilir bir sistem. Birçok sorun bir kerede çözülüyor: çevresel sorunlar, kültürel ve ekonomik sorunlarla birleştirilmiş oluyor. İnsanlar arabalarından çıkıyor. Araba yerine bisiklet kullanmak halka egzersiz yapma fırsatı veriyor. Karbon salımını azaltıyor. Halkın sokağa çıkması sağlanarak toplum duygusu güçlendiriliyor."

Denver-Bike Amerika’daki ilk en büyük bisiklet paylaşım programı. New York, Minneapolis, Boston ve başkent Washington’da bisiklet paylaşım programını genişletmeye hazırlanıyor. Programın Direktörü Parry Burnap şunları söylüyor: "Amerika’da bir çok kent bu sistemi deniyor ve değerli bir çözüm olduğunu farkediyor. Bu halkın başlattığı bir hareket ve Denver sistemi kuran ilk kent olduğu için gerçekten büyük gurur duyuyor."

Sistem haftanın yedi günü çalışıyor. Gece 11 ve sabah 5 arasındaysa kapalı. O saatler arasında bile üyeler bisikletleri geri getirebiliyor, ancak bisiklet kiralama imkanı yok. Kentte 500 adet kırmızı B-cycle rotası ve 50 istasyon var. Sistemi işleten BikeDenver adlı kuruluş öğrenciler ve yaşlılar için indirim de uyguluyor. Kullanıcılar bir gün, bir hafta , bir ay ya da yıllık olarak üye olabiliyor.

Çevre bilimci Cindy Bosco Denver Belediyesi ve Greenprint Denver şirketine çalışıyor. Bosco şöyle konuşuyor: "2020 yılına kadar sera gazı salımını yüzde 20 oranında azaltmayı ve karbon salınım seviyesini 1990 düzeyine indirmeyi hedefliyoruz. Ulaşım toplam karbon salımının yüzde 30’unu oluşturuyor. Dolayısıyla alternatif ulaşım yöntemleri bulmak hepimizin çıkarına. Belediye Başkanı Hickenlooper’ın amacı, bisikletle ulaşımı 2018 yılına kadar yüzde 10 arttırmak."

Denver B-cycle üyeleri bisikletleri her hangi bir istasyondan alıp farklı bir istasyona bırakabiliyor. Bisikletler GPS ve radyo frekansı donanımlı. Böylelikle bir üye bisikleti 24 saat içinde geri getirmezse kolayca takip edilebiliyor.

Armando Martinez yeni sistemin kullanıcılarından. Martinez görüşlerini şöyle dile getiriyor: "Bence bu bisikletler çevre için çok yararlı. Araçların trafiğe çıkmasını önlüyor. Hava kirliliği böylelikle azalacak. Ben bisikleti şehir içi ulaşım için kullanıyorum. Park yeri arama derdim olmuyor. Benzin parası ödemiyorum. Umarım kenti temiz tutmaya da yarar."

Bisikletlere yerleştirilmiş mikroçipler hem kullanıcıların kaç mil katettiğini, kaç kalori yaktıklarını hem de ne kadar karbon salımının engellendiğini hesaplıyor. Bu teknoloji Green Print İklim Eylem Planı, Stratejik Ulaştırma Planı ve Yaşayan Sokaklar Örgütü’nün desteklediği bir sistem. Parry Burnap görüşlerini şöyle dile getiriyor: "Çevreci olmak hem eğlenceli, hem kendinizi iyi hissediyorsunuz hem de yaşam kaliteniz artıyor."

Hamilton Bean de programdan çok memnun: "Karbon salımını azaltmak ve kenti daha yeşil hale getirmek için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım."

Bisiklet paylaşım sistemi Avrupa’nın çehresini değiştirdi ve kamu ulaşım altyapısının bir parçası haline geldi. Denver aynı değişimi başarmakta kararlı. Kentte 358 mil uzunluğunda bisiklet yolu ve 300 gün boyunca güneş ışığı var.

Denver Belediye Başkanı John Hickenlooper bisiklet paylaşım sisteminin Amerikan halkının sağlığına ve çevreye yarar sağlayacak aktif bir ulaşım yöntemi olduğunu söylüyor. Belediye Başkanı, iki tekerlekli devrim yapma zamanının çoktan geldiğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG