Erişilebilirlik

Demokrat ve Cumhuriyetçi Partilerin Tarihçesi


Demokrat ve Cumhuriyetçi Partiler, Amerika’daki tek siyasi partiler değil. Ancak bu iki parti, Amerikan halkının kendisiyle en çok özdeşleştirdiği, en çok oy verdiği partiler. Amerika’nın Sesi, Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin kökenini ve siyasi felsefelerini inceledi.

Amerikan siyasetinin en etkili gücü Demokrat ve Cumhuriyetçi Partiler. Beyaz Saray ve Kongre, 150 yıldır bu iki partinin kontrolu altında.

İki partinin kuruluşu da 1700’lü yılların sonuna dayanıyor. 1800’lü yıllarda iki parti, günümüzde tanıdığımız Demokrat ve Cumhuriyetçi partiler haline geldi.

20‘inci yüzyılda her iki parti de değerlerini temsil eden önemli başkanlar çıkardı.

1980‘de başkan seçilen Cumhuriyetçi Ronald Reagan’ın ilkelerini partisi bugün de sürdürüyor. Parti yetkilisi Sean Spicer açıklıyor: ”Cumhuriyetçi Parti düşük vergi, küçük hükümet ve serbest teşebbüsün partisidir, muhafazakar bir çizgi izler."

Demokrat Parti’nin simgesi 1933’te, Büyük Buhran’ın en sıkıntılı günlerinde başkan olan Franklin Delano Roosevelt. Kısaca FDR olarak bilinen başkanın ‘Yeni Düzen’ adlı programı ekonomiye hükümetin lokomotif olmasını ve işçi sınıfını koruyacak sosyal reformları savunuyordu. Demokrat Parti yetkilisi Malenia Roussell’ın yorumu: ”Demokratlar işçi sınıfının da Amerikan Rüyası’nı tatması, ev alması, çocuklarını üniversiteye göndermesi, yaşlıların mali sıkıntısız rahat bir hayat sürmesi için yardıma hep hazır oldu. Parti felsefemiz hükümetin halkla işbirliğine dayanıyor.”

İki parti farklı sosyal, demografik, etnik gruplara hitap ediyor. Demokrat Roussell, partisinin günümüzde de Franklin Roosevelt’in değerlerini savunduğunu söylüyor: ”Genç Amerikalılar, kadınlar, siyahlar, Latin kökenliler ana seçmen gruplarımız. Biz katılımcı bir partiyiz.”

Cumhuriyetçi Parti’yse en çok gelenekçi, beyaz, muhafazakar Hıristiyan seçmenlerden oy alıyor.

Parti, zenginlerin tercihi olsa da Ronald Reagan ve öncesinde Richard Nixon, daha önce Demokrat Parti’ye oy veren işçi kesimine de cazip gelmeyi başarmıştı. Sözcü Sean Spicer 1990’lı yıllarda partide bazı yön değişiklikleri olduğunu, bunun partiye yeni seçmenler kazandırdığını söylüyor: ”Bir değişim gözlemlemeye başladık. Cumhuriyetçi Parti güneydeki eyaletlerde hızla büyürken kuzey eyaletlerinde seçmen kaybetmeye başladı. Parti şimdiyse Orta Batı kesiminde büyümeye, ayrıca New Mexico, Colorado, Nevada gibi eyaletlerde güçlenmeye çalışıyor.”

Başkan Barack Obama, Demokrat Partili. Obama’dan önceki Başkan George W. Bush ise Cumhuriyetçiydi.


XS
SM
MD
LG