Erişilebilirlik

Demirtaş: ‘Türkiye PKK ve PYD’yi Yanına Almalı’


Avrupa Parlementosu’ndan bir heyetle Diyarbakır’da bir araya gelen Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Avrupa Parlementosu’ndan bir heyetle Diyarbakır’da bir araya gelen Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümetin PKK ve PYD’yi karşısına almak yerine yanına alması gerektiğini savundu. PYD’yi terörist ilan etmenin kimseye yarar sağlamayacağının ifade eden Demirtaş, Türkiye’nin Suriye’de bir savaşa girme ihtimalinin zayıf olduğu söyledi.

Avrupa Parlementosu’ndan bir heyetle Diyarbakır’da bir araya gelen Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirtaş, hükümetin Kürt sorunu ve Suriye politikasındaki hatalarını görmesi gerektiğini belirterek, Kürtleri karşısına almama çağrısı yaptı.

Demirtaş, “Türkiye bu tarihi süreçte cesur bir karar vermeli. Türkiye’deki Kürtleri ve Suriye’deki Kürtleri karşısına almak yerine yanına almalı, Ortadoğu cadı kazanıyken bütün bölgesel güçler bizim coğrafyamızda kendi emellerini gerçekleştirmek için uğraşırken, bölgeye bu kadar önemli bir müdahale gerçekleştirirken, Türkiye PKK’yi ya da PYD’yi karşısına değil yanına alma becerisini göstermelidir. Bu zor ve imkansız gelebilir. Ama doğru politika budur. Bir barış politikasıyla Türkiye PYD ve PKK’yi yanına alma becerisini göstermeli. Kürtleri yanına almalıdır. Bunu için yapılması gereken mevcut siyasi vizyondan vazgeçilerek, çoğulcu demokrasi birlikte yaşam ve eşitlikçi demokrasiye dönülmeli. Özellikle 2013 İmralı süreciyle başlayan stratejik ittifak ve işbirliği Kürtlerin ve Türklerin 100 yıl sonra yeniden Ortadoğu coğrafyasında, Türkiye’de Anadolu’da, Mezopotamya’da, Kürdistan’da yeniden işbirliği yapabilmesi ve bunun imkanlarını ortaya çıkarılması gerekir. Hükümet bundan çok uzakta duruyor tam tersine Kürtleri düşman ilan etmek, PYD’yi terörist ilan etmeye çalışıyor. Velev ki bunu başardınız bunun kime ne faydası olacak? Çatışmayı derinleştirmek savaşı büyütmekten başka kime ne faydası olacak?” dedi.

Avrupa Parlementosu’ndan bir heyetle Diyarbakır’da bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı
Avrupa Parlementosu’ndan bir heyetle Diyarbakır’da bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı

Rusya ve Türkiye arasındaki gerilime de değinen Demirtaş, Moskova’ya gittiği için kendisini eleştirenlere tepki gösterdi. Demirtaş, ”Rusya ve Türkiye arasındaki gerilim düşmesi gerektiğini başından beri hep söyledik. Benim Moskova ziyaretimi vatana ihanet olarak ifade ediyorlar fakat Putin’le görüşebilmek için çalmadıkları kapı yok. Biz görüşmelerine karşı değiliz, görüşsünler. Ama görüşeni vatan haini ilan etmek ikiyüzlülüktür. Şimdi ortaya çıktı ki NATO’ya kafa tutmanın bir anlamı yok. Savaştan ve gerilimden yana bir politika Türkiye’ye kazandıran bir politika değil.”

Türkiye’nin BM kararı olmadan Suriye’ye karadan ya da havadan müdahale edemeyeceğini söyleyen Demirtaş, Irak devrik lideri Saddam Hüseyin’in Kuveyt’e girişini örnek gösterdi. Demirtaş, ”Hatırlarsanız Saddam’ı Kuveyt meselesinde teşvik ettiler, Kuveyt’i işgal etti. Ardından Irak’ın başına getirmedikleri kalmadı, Türkiye’yi bu konuma düşüremezler. HDP olarak biz kesinlikle bu politikaya karşıyız. Bize vatan haini diyenlere şunu iyi bilsinler; biz vatan haini olsak Türkiye’nin Suriye’ye girmesi için çabalardık, Türkiye paramparça olurdu. Ortada Türkiye diye bir şey kalmazdı. AKP Suriye’ye girmeye çalışıyor, biz karşı çıkıyoruz. Böyle bir ihtimal zayıf, bölge dengeleri buna izin vermeyecektir“ dedi.

Ankara saldırısına da değinen Demirtaş, saldırganı üç saatte belirleyebilen istihbaratın saldırıyı engelleyememesini eleştirdi. Saldırıyı kınayan Demirtaş, “Saldırgan 280 parçaya ayrılmış. Ölenlerin bir kısmının kimliği daha belirlenmemiş, saldırgan üç saat sonra açıklanıyor, kimliği, PYD’li olduğu açıklanıyor. Çok ilginç. Saldırganı üç saatte belirleyebilecek güçlü bir istihbarat vardı da saldırıyı niye önlemediler. Bu çocuk, bu aracı Türkiye’de 3 bin km kullandıktan sonra bomba ile dolaşırken, patlatmadan önce niye bunları bulmadılar?” şeklinde konuştu.

Demirtaş: ‘Türkiye PKK ve PYD’yi Yanına Almalı’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG