Erişilebilirlik

Yeşil Yeni Anlaşma İklim Tartışmalarını Kızıştırdı


Amerika'da Demokratlar’ın Yeşil Yeni Anlaşma başlığıyla oluşturduğu yasa tasarısı Senato’da Cumhuriyetçiler’in girişimiyle usuli oylamadan geçirildi. Oylamada 57 senatör, iklim değişikliğiyle mücadele adına fosil yakıtı enerjisinden yenilenebilir enerjiye geçişin önerildiği Yeşil Yeni Anlaşma tasarısının Senato’da değerlendirmeye alınmaması yönünde oy kullandı.

Temsilciler Meclisi’nin yeni genç kadın üyelerinden Alexandria Ocasio-Cortez’in Şubat ayında Temsilciler Meclisi komitelerinin incelemesine sunduğu Yeşil Yeni Anlaşma, aynı zamanda da Senato’ya Demokrat Senatör Ed Markey öncülüğünde sunulmuştu.

Demokratlara göre oylama bir taktikti

Alışılmışın dışında bir girişimle 11 farklı Temsilciler Meclisi komitesine sunulan 14 sayfalık Yeşil Yeni Anlaşma’da ülke ekonomisinde iklim değişikliğiyle mücadele ve sosyal haklar çerçevesinde değişikliler yapılması öneriliyor. Zehirli gaz salımlarının 2050 yılı itibariyle sıfıra indirilmesi de tasarıda yer alan hedefler arasında.

Tasarının başlığıysa, Başkan Franklin D. Roosevelt’in 1930’lı yılların başında ülkenin içinde bulunduğu Büyük Buhran’dan çıkabilmesi için yürürlüğe koyduğu ekonomik reformlara verilen ‘‘Yeni Anlaşma’’ya atfen seçilmiş.

Demokratlar Salı günü Senato’da yapılan usuli oylamayı Senato’da çoğunlukta olan Cumhuriyetçiler’in bir taktiği olarak yorumladı ve oylamada ‘‘evet’’ ya da ‘‘hayır’’ oyu kullanmak yerine oylamaya katılım sayısını yansıtabilmek adına ‘‘burada’’ demeyi tercih ettiler.

Demokratların bu yaklaşımını eleştiren Cumhuriyetçiler, tasarıyla ilgili karşıt görüşlerini de yineledi.

Cumhuriyetçiler’den eleştiri: ‘Bu, sosyalist bir öneri’

Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyeteçi Mitch McConnell tasarıyı ‘ABD ekonomisinin tamamının radikal, tepeden inme ve sosyalist bir adımla yeniden inşa edilmesi için hazırlanan bir girişim’ olarak tanımladı.

McConnell’in yorumlarına destek veren birçok Cumhuriyetçi de tasarıyı ‘gülünç’ bulduklarını ifade etti.

Cumhuriyetçi Senatör Mike Lee’nin çizgi film karakteri Aquaman ile dinazor çizimlerini göstererek yaptığı konuşma Demokratlar’ı öfkelendiren tepkilerden oldu.

Lee konuşmasında Demokratlar’ın sunduğu Yeşil Yeni Anlaşma’nın ‘‘hak ettiği ciddiyetin sadece bu kadar’’ olduğunu savundu.

Trump: ‘Bu anlaşmayı ortadan kaldırmayın çünkü ona karşı gelmek istiyorum’

Senato’da usuli oylamanın gerçekleşmesine öncülük eden McConnell Salı günü gazetecilerin sorularını yanıtladı. İklim değişikliğinin insanların neden olduğu gerçek bir sorun olup olmadığı sorusuna McConnell, “Evet, inanıyorum! Ancak asıl soru, bunun ne şekilde ele alınacağı” ifadeleriyle yanıt verdi.

Diğer taraftan iklim değişikliği sorununun gerçek olmadığı, bir ‘‘aldatmaca’’ olduğu görüşünü daha önce de dile getiren Başkan Donald Trump, eleştirilerini yineleyerek, “Bu anlaşmayı ortadan kaldırmayın çünkü ona karşı gelmek istiyorum” dedi.

Reuters haber ajansının yayınladığı bir anket sonucuna göre iklim değişikliğinin etkilerinden endişelenen Amerikalılar’ın sayısı ciddi oranda artmış durumda. Ankette, Amerika’da halkın yüzde 72’sinin küresel ısınmayı gerçek bir tehdit olarak gördüğü sonucuna varıldı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG