Erişilebilirlik

Obama ve Cumhuriyetçiler Vergi İndirimleri Konusunda Anlaştı


Obama ve Cumhuriyetçiler Vergi İndirimleri Konusunda Anlaştı
Obama ve Cumhuriyetçiler Vergi İndirimleri Konusunda Anlaştı

Başkan Obama, muhalefetteki Cumhuriyeçilerle vergi politikaları ve işsizlik sigortası konusunda uzlaşmaya vardığını açıkladı. Anlaşmaya göre, Amerikalılara uygulanan vergi indirimlerinin ve işisizlik sigortasının süresi uzatılacak. Ancak vergi indirimleri, muhalefetin istediği gibi zenginleri de kapsayacak.

Başkan Obama, “Partilerüstü bir çerçeve anlaşmasına vardık. İki yıl süreyle Amerikalı ailelere verilen vergi indiriminin süresi uzatılacak. Sadece Bush’un vergi indirimleri değil, son iki yıl içinde uyguladığımız indirimler de sürecek. Bunlar, anne babalara, öğrencilere, bütün herkese kolaylık sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Başkan Obama’nın dün akşam yaptığı açıklama, 2001 ve 2003 yıllarında hazırlanan vergi indirimlerinin süresinin uzatılıp uzatılmayacağı konusunda bir haftadır süren sert tartışmalara noktayı koydu. Anlaşma, hem Bush yönetiminin getirdiği vergi indirimlerinin tümünün süresini hem de işsizlik sigortası süresini uzatıyor.

Obama, "İşsizlik sigortasının süresi 13 ay daha uzatılacak. Bu da 2 milyon işsiz Amerikalı için büyük rahatlama sağlayacak. Anlaşma olmasaydı bu Amerikalılara verilen sigorta ödemeleri ay sonunda sona erecekti" dedi.

Muhalefetteki Cumhuriyetçiler, vergi indirimlerinin Amerika’nın en zengin yüzde 2’lik kesimi için de uzatılması yönünde büyük çaba gösterdi. Obama ve iktidardaki Demokratlar ise bütçe açığını gerekçe göstererek varlıklı kesimlere uygulanan indirimlerin uzatılmasına karşı çıkıyordu.

Obama, uzlaşmanın bazı bölümlerinden memnun olmadığını açıkladı. Obama, “Eminim bu pakette herkesi rahatsız edecek maddeler var. Benim de sevmediğim maddeler bulunduğu bir gerçek. Özellikle zengin Amerikalılar’a uygulanan vergi indiriminin süresinin uzatılması. Ancak bu kesintilerin süresi iki yıl uzatıldı. Şu an için bu uzlaşmanın doğru adım olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Kongre’de Demokratlar ve Cumhuriyetçiler anlaşmaya son noktanın konmadığını özellikle vurguluyor. Müzakereler sürecek. Ancak tarafların prensipte anlaştığı görülüyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG