Erişilebilirlik

Demokratlar Mueller Raporu İçin Celp Yoluna Gidiyor


ABD Kongresi’nin Demokrat üyeleri, Rusya soruşturmasını yürüten özel savcı Robert Mueller’ın raporu için en erken gelecek hafta başında celp yayımlamaya hazırlanıyor. Rapor yarın kamuoyuyla paylaşılacak. Demokratları buna yönelten ise Adalet Bakanı William Barr’ın raporun önemli bir bölümünü yayımlamama olasılığı.

Rapor yayımlandığında dikkatlerin yoğunlaşacağı konulardan biri Barr’ın raporun ne kadarını paylaşıp paylaşmadığı olacak.

Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde Adalet Komisyonu, Mueller raporunun düzeltme yapılmamış halini yayınlaması için, komisyon başkanı Jerrold Nadler’ı Adalet Bakanlığı’na celp yayımlama konusunda yetkilendirmişti. Nadler, Trump’ın 5 yardımcısının ifade vermesi için de celp yayımlayabilecek.

Gelişmeleri yakından takip eden bir kaynak Nadler’ın en erken Pazartesi günü harekete geçebileceğini kaydetti. Aynı kaynak celp için Cuma günününse çok erken olacağını kaydetti.

Komisyon sözcüsü Daniel Schwarz, Nadler’ın raporun tamamını almamaları halinde celplerin çok hızlı gelebileceğini açıkladığını hatırlattı ve Perşembe günü çıkacak rapora bakacaklarını belirtti.

Raporun ne kadarının yayınlanıp yayınlanmayacağı konusunda geniş yetki sahibi olan Barr, Kongre üyelerine olabildiği kadar şeffaf olacağını belirtmişti. Barr, bununla birlikte bazı gizli, istihbarat kaynaklı bilgileri kamuoyuyla paylaşmayacağını vurgulamıştı.

Demokratlar Barr’ın Başkan Trump’ı korumak için raporun bazı kesimlerini kamuoyuyla paylaşmayacağından şüpheleniyor.

Mueller yaklaşık 400 sayfalık raporunu 22 Mart’ta Barr’a sunmuştu. Barr 2 gün sonra raporun önemli sonuçlarını kendi kaleme alarak 4 sayfalık bir metinle Kongre üyelerine sunmuştu.

Barr’ın özetlediği raporda Adalet Bakanı, Mueller’ın Trump’ın seçim kampanyasıyla Rusya arasında işbirliği olduğu yönünde bir suçlama olmadığını belirtmiş, adaleti engelle konusunda Trump’a suçlama yöneltmemekle birlikte Başkan’ı temize çıkarmadığını da vurgulamıştı.

Geçen hafta Barr, bir Senato panelinde Trump’ın seçim kampanyasına yönelik casusluk olduğuna inandığını belirtmiş ve bunun uygun şekilde yetkilendirilip yetkilendirilmediğini soruşturmayı planlandığını kaydetmişti.

O tarihten bu yana da Federal Soruşturma Bürosu FBI’a eleştirileri sürdürmüş ve Adalet Bakanlığı’nı kampanyasını uygunsuz biçimde hedef almakla suçlamıştı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG