Erişilebilirlik

Demokratlar Anayasa Mahkemesi'ni Genişletmek İçin Tasarı Sundu


Demokrat Kongre üyeleri, ABD Anayasa Mahkemesi’ni dört yargıçla genişletmek için bugün bir yasa tasarısı sundu. Mahkemedeki muhafazakar çoğunluğu kırmayı amaçlayan tasarı, Cumhuriyetçiler tarafından kınandı; bazı üst düzey Demokratlarca da steksiz karşılandı.

Senatör Ed Markey ve Temsilciler Meclisi üyeleri Jerrold Nadler, Hank Johnson ve Mondaire Jones, tasarının Kongre’nin iki kanadına da sundu. Tasarı, Anayasa Mahkemesi’ndeki yargıç sayısını dokuzdan 13'e çıkarmayı planlıyor.

Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump, görevde olduğu dört yıl boyunca üç yargıç atayarak mahkemede üçe altı muhafazakar çoğunluk sağladı.

Yasanın mahkemede "dengeyi yeniden sağlayacağını" söyleyen Senatör Markey, yaptığı açıklamada, "Senato Cumhuriyetçiler'i Anayasa Mahkemesi'ni siyasallaştırdı, meşruiyetini baltaladı ve milyonlarca Amerikalı'nın haklarını tehdit etti" dedi.

Başkan Joe Biden geçen Cuma günü, mevcut ömür boyu atamalar yerine yargıçlara süre sınırı getirme veya genişletme dahil olmak üzere olası Anayasa Mahkemesi değişikliklerini incelemek için iki partili bir komisyon kurulduğunu duyurmuştu.

Anayasa Mahkemesi yargıçlarının sayısı 1869'dan beri dokuzda kaldı, ancak Kongre'nin sayıyı değiştirme yetkisi var ve bunu daha önce birkaç kez yaptı. Bazı liberaller ve Sol görüşlü aktivistler arasında popüler bir fikir olan mahkemeyi genişletme, geniş tabanlı bir destek görmedi; bazı Demokrat liderler belirsizliği dile getirdi.

Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi çekincelerini dile getirerek, Biden'ın konuyu inceleme önerisini desteklediğini söyledi.

Demokrat Senato Adalet Komisyonu Başkanı Dick Durbin, yasayı komisyonda oylamaya getirme fikrine karşı çıktı. Durbin, "Henüz imzalamaya hazır değilim. Biden'ın bu komisyonunun doğru hareket olduğunu düşünüyorum" dedi.

Bazı Demokratlar ve liberal aktivistler, önümüzdeki yıllarda kürtaj haklarını, medeni hakları, silah kontrolunu ve sağlık hizmetlerine erişimi tehdit edebilecek yerleşik bir muhafazakar çoğunluğa karşı koymak için genişleme dahil tüm seçeneklerin değerlendirilmesi gerektiğini söylediler.

Cumhuriyetçiler ise bu fikre karşı çıkıyorlar. Senato'daki Cumhuriyetçiler'in lideri Mitch McConnell, yasayı Demokratlar için "mahkemeyi kalabalıklaştırma, meşruiyetini yok etme ve liberallerin istediği kararları garanti altına alma" aracı olacağı gerekçesiyle kınadı.

Eski Başkan Barack Obama 2016’da Anayasa Mahkemesi’nde muhafazakar yargıç Antonin Scalia’nın ölümüyle oluşan boşluğu doldurmak için Merrick Garland’ı aday göstermişti ancak o dönem Cumhuriyetçiler tarafından kontrol edilen Senato, Garland’ın adaylığını onaylamadı.

Demokratlar bu gelişme üzerine Cumhuriyetçiler’i Anayasa Mahkemesi’nin bir koltuğunu “çalmakla” suçladı. Trump 2017'de boşluğu muhafazakar bir hukukçuyla doldurmayı başardı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG