Erişilebilirlik

Dört İlde Demokratik Toplum Kongresi'ne Operasyon


Diyarbakır merkezli Demokratik Toplum Kongresi'nin dört ilde yürüttüğü faaliyetlerini hedef alan operasyonlarda, haklarında gözaltı kararı verilen 101 kişiden 72’si gözaltına alındı. Gözaltına alınanların çoğu avukat.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla, Demokratik Toplum Kongresi adına faaliyet gösterenlere yönelik Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Adıyaman’da eş zamanlı operasyonlar yapıldı. Operasyonların Diyarbakır ayağında 108 adrese baskın yapıldı.

Evlerine baskın yapılanlar arasında çok sayıda avukat bulunması dikkat çekti. Operasyonla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Baro Başkanı Cihan Aydın, meslektaşlarının Demokratik Toplum Kongresi'ne yönelik operasyonlarda ele geçirilen belgelerde isimleri geçtiği iddiasıyla gözaltına alındığını belirterek, “Bu sabah saat 5 sıralarında en az 15 meslektaşımız evleri aranarak gözaltına alındı. Meslektaşlarımız DTK’daki bazı belgelerde ismi geçtiği iddiasıyla gözaltına alınmıştır. Detaylı açıklama daha sonra yapılacaktır” dedi.

Gözaltına alınanlar arasında Özgür Hukukçular Derneği Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker de bulunuyor. Sabah saatlerinde düzenlenen başka bir operasyonda da Türk Tabipleri Birliği Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp de gözaltına alındı.

VOA Türkçe’nin adliye kaynaklarından aldığı bilgiye göre, haklarında gözaltı kararı bulunan 101 kişiden 72’si yakalandı. Yakalananlar arasında 24 avukat bulunuyor. Dokuzu avukat, 25 kişi de aranıyor. Öte yandan 4 şüpheli de Corona virüsü hastası olmaları nedeniyle gözaltına alınmadı.

Merkezi Diyarbakır’da bulunan Demokratik Toplum Kongresi, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerini bünyesinde barındırıyor. Kürt sorunu konusunda çalışmalar yapan DTK’nın çalışmaları, çözüm sürecinin sona ermesinin ardından birçok davaya konu oldu. DTK’nın çalışmalarına katılan birçok kişi hakkında dava veya soruşturma açıldı. Bazı mahkeme kararlarında DTK, terör örgütü olarak tanımlanıyor.

Diyarbakır Barosu'ndan açıklama

Operasyonla ilgili bir açıklama yapan Diyarbakır Barosu, avukatların gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Yargı reformu, avukatları ve sivil toplum örgütü temsilcilerini gözaltına almakla başladı. Hukukun ayaklar altına alındığı, yargının iktidarın emir ve talimatlarına göre hareket ederek avukatları baskılamaya çalıştığı günlerden geçmekteyiz. Demokrasinin ve hukuk devleti olma iddiasının rafa kaldırılmasının yaratacağı yıkımı ve felaketi görmeyen aklın, bu ülkenin birarada barış içinde yaşama bağını ortadan kaldırmaya götüren yolun taşlarını döşediklerini bilmelidirler. Diyarbakır Barosu olarak; barış ve huzur içinde yaşamanın yegane yolunun demokrasiye ve hukuk devletine dönüş yapmakla mümkün olduğu görüşümüzü tekrarlıyoruz. Güvenlik endeksli yürütülen, kişi özgürlüğü ve güvenliği ile hukuk güvenliğini ortadan kaldıran bu hukuk dışı operasyona son verilmesini, meslektaşlarımızın ve diğer gözaltındaki STK temsilcilerinin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG