Erişilebilirlik

Demokrat ve Cumhuriyetçiler Hükümeti Açma Konusunda Anlaşamıyor


Amerikan hükümeti bir aydır kapalı kalmaya devam ederken Senato’daki Cumhuriyetçiler, Başkan Donald Trump’ın “uzlaşı” olarak nitelediği önerilerini oylamaya hazırlanıyor. Demokrat Partili liderlerse Trump’ın önerilerinin umut vaat etmediğini kaydediyor.

Trump’ın planı, Amerika’ya aileleri tarafından çocuk yaşta kaçak olarak getirilen yüzbinlerce gence üç yıl boyunca yasal koruma sağlarken doğal afet ya da şiddet nedeniyle ülkelerini terkedenlere verilen statünün süresinin uzatılmasını öngörüyor. Trump, bu ödünlerin karşılığında Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar için gereken 5,7 milyar doların Kongre tarafından onaylanmasını talep ediyor.

Demokrat siyasetçiler sınır duvarını etkisiz ve pahalı bir çözüm önerisi olarak kabul ediyor ve önce hükümetin açılmasını, sınır güvenliği meselesininse daha sonra ele alınmasını istiyor.

Senato Trump’ın önerisini oylayacak

Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Partili Mitch McConnell, Başkan Trump’ın önerilerini önümüzdeki günlerde Senato’da oylamaya sunacağını söyledi. Trump’ın önerilerinin kabul edilmesi için McConnell’ın Senato’da bazı Demokrat Partililer’in de desteğine ihtiyacı olacak.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise göçmenlik davalarına bakan yargıç sayısının arttırılması ve gümrük kapılarında motorlu araçların uyuşturucu taramasından geçirilmesi amacıyla daha fazla ödenek ayrılması için bu hafta oylama yapmayı planlıyor. Temsilciler Meclisi daha önce hükümetin açılması için birkaç tasarı oylamıştı. Ancak Senato Çoğunluk Lideri McConnell, Başkan Trump’ın desteklemeyeceği hiçbir planı gözönüne almayacağını söyleyerek bu tasarıları Senato oyuna sunmayı reddetti.

Bir aydır hükümet kapalı

Hükümet hala kapalı olduğu için yaklaşık 800 bin devlet memuru ya maaş almadan çalışmak ya da zorunlu ücretsiz izin yapmak durumunda.

Trump ise 2020 başkanlık seçimlerine atfen paylaştığı Twitter mesajında, “Nancy Pelosi ve bazı Demokratlar ben daha konuşmaya başlamadan önerimi geri çevirdi. Suç ve uyuşturucuyu görmüyorlar, sadece 2020’ye bakıyorlar, ki kazanamayacaklar. Ekonomi çok iyi! Ülke için doğru olanı yapmalı ve insanların işlerine geri dönmelerini sağlamalılar” ifadelerini kullandı.

Trump, maaş almadan çalışan devlet memurlarını, “büyük vatanseverler” olarak tanımladı.

Pelosi de Demokrat Parti’nin tavrını yinelemek için Twitter’da bir mesaj paylaştı.

Pelosi, “800 bin devlet memuru maaş alamıyor. Hükümeti açın, devlet memurlarının maaşlarını ödeyin, sınırı nasıl koruyacağımızı o zaman konuşalım” ifadelerini kullandı.

Muhafazakarlar ne düşünüyor?

Trump’ın önerisini eleştirenlerse planda yer alan “yasal koruma” maddesinin yasaları çiğneyenlere af çıkarmak anlamına geldiğini savunuyor.

Trump ise Twitter üzerinden bu konuda verdiği mesajda, “Hayır, af benim önerimin bir parçası değil. Af seçeneği göçmenlik ya da başka bir konuda çok daha büyük bir pazarlık olursa kullanılacak. Amerika’da kaçak olarak yaşayan 11 milyon insanın sınırdışı edilmesi içinse baskı yapılmayacak-ama yine de ayağını denk al Nancy!” dedi.

Cumhuriyetçi Parti, Senato’da 47’ye karşı 53 çoğunluğa sahip. Ancak önemli yasaların geçirilmesi için Senato’da yüzde 60’lık çoğunluk elde edilmesi gerekiyor. Trump’ın önerisini yasalaştırmak için Senato’da en az yedi Demokrat’ın desteğine ihtiyaç var. Ancak en az yedi Demokrat senatörün Trump’a destek verip-vermeyeceği belirsiz.

Senato Trump’ın planını onaylasa bile planın Temsilciler Meclisi’nde yenilgiyle karşılaşması olasılığı çok yüksek.

Birliğin Durumu

Sınır duvarı tartışmalarının yarattığı gerginlikler tırmanırken Pelosi, Trump’ın 29 Ocak’ta Temsilciler Meclisi’nde yapması planlanan Birliğin Durumu konuşmasını ertelemesini istemişti. Pelosi Trump’ın konuşmasını hükümet açıldıktan sonraki bir tarihe ertelemesini ya da Kongre’ye konuşmanın metnini sunmasını talep etmişti. Trump ise bu talebe, Pelosi ve beraberindeki heyetin Afganistan’daki Amerikan askerlerini ziyaret etmek amacıyla planladığı yurtdışı seyahatini erteleyerek misilleme yaptı.

Trump, Pelosi’nin Birliğin Durumu konuşmasının hükümet açılana kadar ertelenmesi talebine doğrudan yanıt vermedi.

Ancak Trump, haftasonunda paylaştığı bir Twitter mesajında, “Nancy, Birliğin Durumu konuşması hala aklımda, birçok seçenek var. Bunlardan biri hükümet kapalıyken konuşmayı metin olarak sunmak. Sözleşme sözleşmedir, seninle yeniden temasa geçeceğim,” dedi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG