Erişilebilirlik

Demokrat Parti'nin Ulusal Kurultayı Başlıyor


İktidardaki Demokrat Parti’nin ulusal kurultayı, bu hafta Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentinde başlıyor.

Bugünün (Pazartesi) Amerika’da resmi tatil olan İşçi Bayramı’na denk gelmesi nedeniyle kurultayın süresi üç güne indirildi. Salı günü başlayacak kurultayın Perşembe günkü son oturumunda Başkan Barack Obama, partisinin adaylığını resmen kabul ettiği konuşmasını yapacak.

Demokrat Parti Ulusal Kurultayı, aynı zamanda ikinci dönem seçilmek isteyen Başkan Obama’nın dört yıllık icraatını ve politikalarını anlatması açısından önemli bir zemin sağlıyor olacak.

Obama’nın ekonomi politikaları, geçen hafta Florida eyaletinin Tampa kentinde kendi kurultaylarını düzenleyen Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney’in sert eleştirilerine hedef olmuştu. Romney başkan seçilmesi durumunda istihdam sağlamaya, bütçe açığını azaltmaya ve Amerika’nın dışarıya olan enerji bağımlılığını gidermeye ağırlık vereceğini açıklamıştı.

Ekonomik durgunluk döneminin ortasında göreve gelen Başkan Obama’nın dört yıllık görev süresi gelecek yıl Ocak ayında doluyor. Ancak Amerika’da işsizlik oranı yüzde 8,3 düzeyinde ve iç borçlanmaysa 16 trilyon dolara ulaşmış durumda.

Amerika’da başkan adayları geçmişte ulusal kurultaylarda belli olurdu. Ancak bu süreç aylar süren önseçimlerde önceden tamamlanmış oluyor. Genelde önseçimlerde belirlenen başkan adayları, bu görevi kurultaylarda resmen devralmış oluyor. Bu seçimde Başkan Obama’ya Demokrat Parti içinden rakip çıkmamıştı.

Başkan Barack Obama, adaylığı kabul konuşmasını Charlotte’ta büyük bir futbol stadyumunda yapmaya hazırlanıyor. Obama 2008’de Denver, Colorado’daki Demokrat Parti ulusal kurultayında da konuşmasını stadyumda yapmıştı.

Bu haftaki Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nda Başkan Yardımcısı Joe Biden da konuşmasını Perşembe günü yapacak. Ayrıca eski başkanlar Jimmy Carter, Bill Clinton ve Barack Obama’nın eşi Michelle de bu kurultayda konuşma yapacak.

Charlotte’taki kurultaya 35 bin kişinin gelmesi bekleniyor.

Başkan adayları Mitt Romney ve Barack Obama haftasonunu kararsız seçmenlerin yoğun olduğu eyaletlerde kampanya yaparak geçirdi.

Demokrat Parti Büyük Şirketlere Mesafeli

Kuzey Carolina, adının yaptığı çağrışımın aksine bir “güney” eyaleti. Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nın yapılacağı 750 bin nüfuslu Charlotte kenti New York’tan sonra Amerika’nın ikinci büyük finans merkezi. Kent 2 trilyon dolarlık mal varlığını kontrol ediyor. Charlotte aynı zamanda Chiquita muz şirketinin ve NASCAR otomobil yarışlarının idare merkezi.

Demokrat Parti, bu başkanlık kampanyasında büyük şirketlerle arasına mesafe koymayı tercih etti ve bu şirketlerden yapılan kampanya bağışlarını kabul etmedi. Partinin kurultay süresini dört günden üçe indirmesinin en büyük nedenlerinden biri de bu kararından dolayı mali açıdan sıkışması. Ancak parti bu şirketlerle arasında mesafe bırakma ve bunu seçmene yansıtmada ısrarlı. Başkan Obama’nın adaylık kabul konuşmasını yapacağı stadyumun adı, Amerika’nın ikinci büyük finans kurumunun adını taşıyor. Ama Demokrat Partililer, Bank of America Stadyumu demek yerine, eski adı olan Panther Stadyumu ifadesini kullanmayı tercih ediyor.

Başkan Obama 2008 seçimlerinde Kuzey Carolina’nın desteğini kıl payı kazanmıştı. Eyalet 30 yıl sonra ilk kez Demokrat Partili bir adayı destekledi. Ancak şimdi eyaletin işsizlik oranı yüzde 9,6’da, yani ulusal ortalamanın üzerinde. Bunun yanı sıra Kuzey Carolina’nın Demokrat Partili valisi, seçmenlerin desteğini kaybettiği için ikinci kez adaylığını koymaktan vazgeçti.
XS
SM
MD
LG