Erişilebilirlik

Demokrat Parti Sanders Destekçilerini Nasıl Kazanacak?


Demokrat Parti Sanders Destekçilerini Nasıl Kazanacak?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:40 0:00

TYT - The Young Turks Network adlı internet yayın kuruluşunun kurucu ortağı ve anchorman'ı Türk asıllı Amerikalı siyasi yorumcu Cenk Uygur, Demokrat Parti'nin ancak, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın "kötü bir seçenek" olduğunu göstermesi durumunda Sanders taraftarlarını Hillary Clinton için oy vermeye ikna edebileceğini söyledi.

Bir dönem MSNBC televizyonunda da anchorman'lık yapan ve "progressive - ilerici" olarak adlandırılan siyasi görüş yelpazesini temsil eden Uygur, Demokrat Parti kurultayında parti içi birliğin sağlanamadığı görüşünde: "Burada biraz daha beraberlik olacağını sanıyorlardı, ama öyle olmadı. Cumhuriyetçiler, Donald Trump'ın arkasında rahatlıkla toplandılar. Ama burada Bernie Sanders destekçileri Hillary Clinton'ın yanında yer almak istemiyorlar."

"Demokrat Parti yönetimi, hala öfkeli olan Sanders destekçilerini nasıl ikna edecek?" sorusuna Uygur'un yanıtı şu oldu: "Zorla. Şimdi, herhalde zaten Sanders taraftarlarının %60'ı Clkinton'a oy vermeye hazırlar. Yüzde 40'ını ikna etmeniz lazım. Nasıl ikna edecek? Bernie Sanders, "Donald Trump çok kötü bir aday" diyerek destekçilerini ikna etmeye çalışacak. Açıkcası 'Hillary Clinton iyi bir insan, mükemmel bir başkan olacak' denilince insanlar ikna olmuyorlar. Bence bu iyi bir taktik değil; Donald Trump'ın "ne kadar kötü" bir aday olduğunu söylemeleri lazım."

Başkan Barack Obama'nın eşi Michelle Obama, kurultayda Hillary Clinton'ı desteklemek amacıyla yaptığı konuşmada Cumhurtiyetçi aday Trump'ın adını anmadan "nefret dolu söylemleri" kınadığını belirtmiş ve söylemlerde seviyeyi korumak, karşı taraf ne kadar seviyeyi düşürmeye çalışırsa çalışşın bu oyuna gelmemek gerektiği konusunda çağrıda bulunmuştu. Ancak Uygur, bunun Demokratlar'a yarar getirmeyeceği görüşünde: "'Bence yukarıda kalalım, onlar ne kadar kötü konuşursa, biz daha iyi şeyler söyleyelim, çok yanlış bir politika. Politika böyle çalışmıyor, öbür tarafın ne kadar kötü olduğunu çok net anlatmanız lazım. Anlatmazsanız onlar kazanır. Şimdi derlerse Hillary Clinton bütün sistemi değiştirecek, parayı çıkaracak siyasi sistemden inanmazlar, ve haklılar inanmamakta. Ama derlerse ki 'Tamam, Hillary Clinton çok iyi değil, sistem yine aynı noktada kalacak, ama karşımızda Donald Trump var, ona oy verseniz çok daha kötü olur deseler, insanlar en azından bu dürüst yaklaşıma saygı gösteririrler. Tüm Sanders taraftarları Hillary Clinton'a oy vermez ama, en azından bu söylemi kabul eder ve Donald Trump'a karşı oy verir.

Uygur, Demokrat Senatör Bernie Sanders'ın, Hillary Clinton'ın seçimleri kazanması halinde yeni yönetimde görev alıp almayacağı sorusuna ise
"Zannetmiyorum, ve Bernie Sanders'ın bir pozisyon istediğini de sanmıyorum. Büyük bir sürpriz olur. Sanders, Başkan'la birlikte çalışmazsa daha kuvvetli olur bence. Daha serbest olur ve değişim getirebilir. Ama sistemin içindeyse bu daha zor olur" yanıtını verdi.

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG