Erişilebilirlik

Demokrat Parti Ne Yapacak?


Demokrat Parti Ne Yapacak?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Amerika’da geçen ay yapılan seçimlerde yalnızca Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump kazanmadı, aynı zamanda Cumhuriyetçi Parti, Kongre’nin iki kanadına da hakim oldu. Tam tersi sonuç bekleyen Demokrat Parti ise hala şok içinde. İşte bu noktada Demokrat Parti yeniden toparlanma yolları arıyor.

Amerika’nın 45’inci başkanı seçilmesini kutlamak amacıyla zafer turuna çıkan Donald Trump, Cincinnati’de seçmenleri tarafından coşkuyla karşılandı: “Tarih sizi göreve çağırdı ve bu büyük Ohio eyaletinin insanları bu çağrıya yanıt verdi. Çok mutlu olacaksınız. Şimdi ne yapacağız? Amerika’yı yeniden büyük bir ülke yapacağız. İzleyin ve görün.”

Hillary Clinton’un beklenmedik yenilgisinin ardından Demokrat Partililer için durum çok daha farklı.

Demokrat Partililer, bu dönem de Temsilciler Meclisi ve Senato’da azınlık grup kalmaya devam edecek. Siyasi uzman John Fortier’e göre Demokratlar’ın karşısındaki en büyük soru, nasıl bir muhalefet yapacakları: “Demokrat Parti nereye gidiyor? Bu parti Elizabeth Warren ve Bernie Sanders gibi partiyi daha sola çekecek ilerici üyelere doğru mu kayacak, yoksa Hillary Clinton’un merkez çizgisinde kalmaya devam mı edecek?”

Vermont Senatörü Bernie Sanders, çalışan kesimi temsil eden seçmenlere hitap edecek bir strateji belirlemede Demokratlar’a liderlik etmek istiyor: “Zor koşullarda yaşayan işçi sınıfına, orta sınıfa, düşük gelirli kesime mensup milyonlarca insan var.”

Değişim çağrısı, Ohio Milletvekili Tim Ryan’dan da geliyor. Ryan bir süre önce Demokrat Parti grup liderliği yarışını mevcut grup lideri Nancy Pelosi’ye kaybetti: “Demokratlar olarak kazanacağımıza kalpten inanıyorum. Bu ülkenin tüm köşelerinde çınlayacak, ekonomi içerikli bir mesaja ihtiyacımız var.”

Demokrat Parti’nin geleceği Başkan Barack Obama’yı da kaygılandırıyor: “Partinin tartışmaya açılmaması gereken, bizi birleştiren bazı temel değerleri olmalı. Ancak daha iyi nasıl örgütlenebiliriz, bunun üzerinde oturup biraz düşünmek lazım.”

Muhafazakar yorumcu Fred Barnes’a göre çalışan sınıfın büyük bir kısmı bu seçimlerde Donald Trump’a kaydı: “Donald Trump normalde çoğu Cumhuriyetçi’nin yapamayacağı şeyi yaptı. Pennsylvania’yı, Ohio’yu, Michigan’ı, Wisconsin’i, yani sanayi eyaletlerini kazandı. Oralarda işçi kesiminden çok sayıda insan yaşıyor. En önemlisi, bu insanların büyük bir kesimi işsiz.”

Kongre’deki Demokrat Partililer’in önümüzdeki yasama döneminde Donald Trump’a karşı nasıl muhalefet yapacaklarını belirlemeleri ve ortak zemin bulmaları gerekecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG