Erişilebilirlik

Demokratlar'ın İlk Tartışmasına Göçmen Krizi Damga Vurdu


ABD’de 2020 başkanlık seçim süreci hızlanırken Demokrat Parti’nin aday adayları televizyonda canlı olarak yayınlanan ilk tartışma programında kozlarını paylaştı. Demokrat Parti’den aday adayı listesinin bir hayli kalabalık olması yüzünden 2 gruba ayrılan aday adayların ilk bölümü canlı yayında politikalarını anlattı. Münazaraya ABD-Meksika sınırındaki göçmen krizini gözler önüne seren El Salvadorlu bir babayla kızının nehirde boğularak ölümü damga vurdu.

Demokrat Parti’den 2020 başkanlık seçimi için aday adayı olan 20 siyasetçi bulunuyor. Listenin kalabalık olması nedeniyle aday adaylarının ikiye ayrılarak peş peşe iki farklı günde münazara gerçekleştirmelerine karar verilmişti. İlk grupta yer alan 3’ü kadın 10 aday adayı, Florida’nın Miami kentinde yapılan ve NBC, MSNBC ve Telemundo kanallarının yayınladığı tartışma programında, siyasi duruşlarını ve vaatlerini anlatarak seçmenlerin desteğini almaya çalıştı.

Aday adayları programa başlarken açılış konuşması yapmadı, her biri kendilerine yöneltilen her soruya bir dakika, aynı konuyla ilgili ilave sorulara da 30 saniye içinde cevap verdi. İki saat süren tartışma boyunca Demokrat Parti’nin aday adayları moderatörlerden gelen sorular ışığında farklı konu başlıklarında duruşlarını anlattı ve politika önerilerinde bulundu. Münazaranın ilk bölümünde ABD iç siyasetine ilişkin konular tartışıldı. Aday adayları, ABD’de her seçim döneminde tartışma konusu olan sağlık sigortası konusunda görüşlerini paylaştı. Demokrat isimler, herkes için sağlık sigortasına erişim sağlayan ve Obama dönemine damga vuran Medicare’i savundu. Sigorta şirketlerinin milyarlarca dolar kar elde ettiği, mevcut sistemin işlemediği vurgulandı.

“Amerika böyle bir ülke değil”

Tartışma programının ikinci bölümündeyse ABD-Meksika sınırında yaşanan göçmen krizi, Pazartesi günü Texas sınırındaki Rio Grande Nehri’ni geçerek ABD’ye ulaşmaya çalışan El Salvadorlu Oscar Martinez ve 23 aylık kızı Valeria’nın boğularak trajik şekilde can vermesi ve cansız bedenlerinin kıyıya vurduğunu gösteren fotoğraf üzerinden gündeme geldi.

Latin kökenli aday adayı Julian Castro, “Bu fotoğraf hepimizin canını sıkmalı. Bugün başkan olsam derhal bir başkanlık kararnamesi imzalayarak Trump’ın sıfır tolerans politikasından kurtulurdum. Oscar ve Valeria sığınma başvurusunda bulunmak üzere sınırdaki giriş limanlarına gitti. Ama geri çevrildiler” şeklinde konuştu.

Cory Booker da moderatörün konuyla ilgili sorusuna hem İspanyolca hem de İngilizce cevap verdi; “Buraya gelenler insan haklarını sınırda bırakmıyorlar. Onları bu tehlikeli yola başvurmaya iten sorunları çözmeliyiz” dedi.

Demokrat Parti’nin aday adayları arasında yer alan New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da, “Trajik bir kare. Amerika böyle bir ülke değil” dedi, Trump’ın sıfır tolerans göçmen politikasına destek veren seçmenlere de “Amerikan Rüyası sizin için işlemediyse bunun sebebi göçmenler değil” sözleriyle seslendi. Diğer aday adayları da ABD’nin yeni bir göçmen yasasına ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

İran gerilimi de gündeme geldi

İran'la son dönemde yaşanan gerilim de Demokrat Parti’nin başkan aday adaylarının gündemindeydi. Aday adaylarının hepsi Trump yönetiminin İran politikasını sert bir dille eleştirdi. Aday adayları Trump ve ekibindeki isimlerin uyguladığı politikalarla ABD’yi daha güvensiz bir hale getirdiğini savundu.

Minnesota Senatörü Amy Klobuchar Trump yönetiminin İran'la 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesini eleştirdi. “Anlaşma kusursuz değildi ancak o günün şartlarında iyi bir anlaşmaydı. Trump daha iyi bir anlaşmaya varacağı vaadinde bulundu. Ama şu anda savaştan tek bir tweet uzakta. Sabah saat 5’te sabahlıkla dış politika yönetilmemeli” dedi.

Demokrat Parti’nin kadın aday adaylarından Hawaii’yi temsil eden asker kökenli Kongre üyesi Tulsi Gabbard da, Irak Savaşı sırasındaki kendi askeri deneyimlerini öne çıkararak İran’la savaşa karşı çıktı. Nükleer anlaşmanın iyileştirilmesi gerektiğini ve İran kaynaklı balistik füze tehdidine çözüm bulunması gerektiğini söyleyen Gabbard, Tahran ile gerilimin düşürülmesi gerektiğini belirtti. Gabbard, İran konusunda kırmızı çizgisinin ne olduğu yönündeki soruya da “Askerlerimize yönelik bir saldırı olması halinde elbette bir karşılık verilmeli” yanıtını verdi.

Tartışma programında dış politika konusunda aday adaylarına “ABD’nin şu anda karşı karşıya olduğu en büyük jeopolitik tehdit nedir” sorusu yöneltildi. Aday adaylarının yanıtları arasında Rusya, Çin, İran, nükleer savaş olasılığı, iklim değişikliği yer aldı. Aday adayı Washington Valisi Jay Inslee ise diğer aday adaylarından farklı olarak bu soruya “Donald Trump” yanıtını verdi.

Tartışmada ABD’nin kronik sorunu haline gelen silahlı saldırılar ve bireysel silahlanma da gündeme geldi. Aday adayları bu konuda benzer mesajlar verdi, bireyse silahlanma yasasında reform çağrısı yaptı.

Trump: “Kusura bakmayın ben Air Force One’da Olacağım”

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2020 seçiminde olası rakip adaylarının münazarasını izleyip izlemeyeceği merak ediliyordu. G20 Zirvesi için Japonya yolcusu olan Trump o merakı Twitter’dan paylaştığı mesajla giderdi. “Kusura bakmayın ben Air Force One’da olacağım. Özgür dünyayı kurtarmaya gidiyorum” mesajını paylaşarak, Twitter’daki takipçilerine Demokrat Partili aday adaylarının münazarasına ilişkin analiz ve yorumlar için birkaç isim önerdi.

Trump münazaranın yayıncı kuruluşlarını eleştirdi

Demokrat Parti aday adaylarının münazara yayını başladıktan sonra paylaştığı Twitter mesajlarından Trump’ın canlı yayını takip ettiği gözlendi. Trump yayın devam ettiği sırada önce “SIKICI” mesajını paylaştı. Daha sonraki mesajında da münazara sırasında bir önceki turda moderatörlük yapan gazetecilerin mikrofonlarının açık olması sebebiyle yayına seslerinin gelmesiyle baş gösteren teknik soruna atıfta bulundu, münazarayı yayınlayan NBC ve MSNBC kanallarına yüklenmeyi ihmal etmedi. “ Tartışma programının ortasında böylesi korkunç bir sorun yaşandığı için NBC ve MSNBC kendilerinden utanmalı” mesajını paylaştı.

Joe Biden ve Kamala Harris ikinci turda sahnede

Demokrat Parti’nin ikinci grupta yer alan diğer aday adayları da Perşembe akşamı canlı yayında kozlarını paylaşacak. 2020 seçiminde Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump’ın karşısında şansı en yüksek olan aday olarak değerlendirilen eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ve bir diğer güçlü aday adayı olarak nitelenen Kamala Harris de yarın tartışma sahnesinde olacak.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG