Erişilebilirlik

Trump Hakkında ‘Azil’ Tasarısı Şimdilik Rafa Kaldırıldı


Demokrat Kongre üyesi Al Green
Demokrat Kongre üyesi Al Green

Başkan Donald Trump’ın 3’ü ABD doğumlu biri de Somali kökenli olan 4 kadın Kongre üyesine “Memnun değilseniz, ülkenize dönebilirsiniz” çıkışının ardından sert tepkiler sürüyor. Demokrat Kongre üyesi Al Green Temsilciler Meclisi’nin gündemine Trump’ın azledilmesi için bir yasa tasarısı getirdi. Ancak tasarı yapılan oylama sonucu şimdilik rafa kaldırıldı.

Daha önce de Trump’ın azledilmesi için Temsilciler Meclisi’nde oylama yapılması konusunda bastıran Teksaslı Demokrat Kongre üyesi Al Green Trump’ın tartışma yaratan Twitter mesajlarının ardından bir kez daha benzer bir girişimde bulundu.

Demokrat Kongre üyesinin bu hamlesi, bugüne kadarki açıklamalarında “azil” konusunda temkinli konuşan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yi bu konuya ilişkin Demokrat Parti içindeki tartışmayı yönetmeye çalışmak zorunda bıraktı.

Demokrat Parti liderliği Al Green’in gündeme getirdiği tasarının inceleme için komisyona gönderilip gönderilmemesi, rafa kaldırılması ya da geçersiz kılınması konusunda oylama yapılabileceğini belirtmişti. Yerel saatle akşam tasarı oylandı ve oy çokluğuyla şimdilik rafa kaldırıldı. 95'e karşı 332 milletvekili tasarıya karşı oy kullandı.

Tasarı geçmemiş olsa da, her şekilde Kongre üyeleri Trump’ın azledilmesi konusunda oylarını kayda geçirmiş oldu.

Pelosi: “Tasarıya destek vermiyorum”

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi uzun süredir ABD Başkanı Trump hakkında azil sürecinin başlatılıp başlatılmaması konusunda Demokrat Partili Kongre üyelerini dizginlemeye çalışıyor. Temsilciler Meclisi’nin Adalet Komisyonu Trump’ın Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahalesinde gizli işbirliği yapıp yapmadığı ve özel yetkili savcı Robert Mueller’ın konuyla ilgili soruşturmasını engelleyip engellemediği konularında soruşturma açmıştı.

Kongre’de gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Temsilciler Başkanı Nancy Pelosi Al Green’in tasarısına destek verip vermediği sorusuna “Hayır desteklemiyorum. Sürpriz bir cevap mı oldu?” yanıtını verdi.

Temsilciler Meclisi’nin 3 numaralı Demokrat Partili ismi olan ve Pelosi’ye yakın isimlerden James Clyburn söz konusu tasarının rafa kaldırılmasını tercih ettiğini söyledi, “Şu aşamada bunu tartışmaya hazır olduğumuzu düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

James Clyburn bunun sebeplerinden birinin Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller’ın önümüzdeki hafta Kongre’de ifade verecek olması olduğunu sözlerine ekledi. Al Green söz konusu tasarıyı “öncelikli konu” olarak Kongre’nin dikkatine sundu. Bu Temsilciler Meclisi’nin konuyla ilgili 48 saat içinde hareket geçmesi gerektiği anlamına geliyor. Al Green benzer bir tasarıyı geçmişte ikinci kez Kongre gündemine getirmiş ancak ikisinde de o dönem Cumhuriyetçilerin kontrolunda bulunan Temsilciler Meclisi tarafından tasarı rafa kaldırılmıştı.

Al Green ilk kez benzer bir tasarıyı Demokratların çoğunluğu elinde bulundurduğu Temsilciler Meclisi’ne ilk kez getiriyor. CNN’e konuşan Al Green “Bu hepimizin oylarını kayda geçirmemiz için bir fırsat. Ya azil süreciyle ilerleyeceğiz ya da aleyhte oy kullanacağız” dedi.

Al Green’in bu hamlesi Trump’ı 4 kadın Kongre üyesini hedef aldığı ve “ırkçı” olarak nitelenen sözleri sebebiyle Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen kınama kararının ardından geldi. Temsilciler Meclisi’nde Kongre üyelerine seslenen Al Green bu girişiminin Mueller soruşturmasıyla bir ilgisinin olmadığını söyledi, “Başkan azledilmesini gerektirebilecek suçlar işledi. Dün onu bu sebeple kınadık. Bugünse onu cezalandırma fırsatımız var” ifadelerini kullandı.

Pelosi: “Trump’ın sözleri tanım gereği ırkçı ifadelerdi”

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Trump’ın sözlerinin tartışıldığı bir ortamda Kongre’de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Pelosi Temsilciler Meclisi’nin dün Trump’ın “ırkçı” olarak nitelenen sözlerinin kınandığı tasarının kabul edilmesine değindi, “Kullandığı ifadeler Başkan’ın saygınlığının altında olan ifadelerdi. Tanım gereği ırkçı sözlerdi” dedi. Kınama tasarısına çok daha sert ifadelerin girmesinin önerildiğini belirten Nancy Pelosi, “Bu olabilecek en yumuşak ve en iyi huylu versiyondu” şeklinde konuştu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi “Başkan Amerika’yı yeniden büyük kılmak istiyor. Biz de. Peki Amerika nedir? Göçmenlerden oluşan bir ülke” ifadelerini kullanarak ABD anayasasının giriş bölümünde “Biz ABD Halkı” ifadesine atıfta bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG