Erişilebilirlik

Demokrat Elizabeth Warren’dan 2020 Başkanlık Yarışı İçin Önemli Adım


Demokrat Senatör Elizabeth Warren ABD’de 2020 başkanlık seçimi için büyük bir adım atarak bağış toplamak üzere araştırma komisyonu kurduğunu açıkladı. Warren, Demokrat Parti’nin önde gelen isimlerinden biri olarak sık sık Başkan Trump’ın eleştiri oklarının hedefinde yer alıyor.

Aile geçmişini anlatan bir video yayınlayan 69 yaşındaki Massachusetts Senatörü ‘‘Farklılıklarımız ne olursa olsun, hepimiz aynı şeyi istiyoruz. Çok çalışabilmek, aynı kurallarla oyunu oynayabilmek ve sevdiğimiz insanlara sahip çıkmak. Ben bunlar uğrunda mücadele ediyorum ve bu yüzden bugün başkanlık araştırma komisyonu oluşturuyorum’’ dedi.

Warren, siyaset sahnesine yaklaşık 10 yıl önce mali kriz sırasında çıkmış ve tüketicinin daha çok korunması çağrısı yapmıştı. Warren, partinin önde gelen liberalleri arasına kısa sürede girmiş, Obama yönetimi yetkilileriyle piyasalardaki çalkantıya müdahale biçimleri konusunda mücadele etmişti.

Warren şimdi başkan adayı olması muhtemel bir isim olarak partinin tabanına hitap etmeye çalışıyor. Tanıtım videosu farklı ırklardan ABD’lilerin karşı karşıya kaldığı ekonomik zorluklara dikkat çekiyor, videoda kadın yürüyüşü ve Warren’ın LGBT etkinliklerinden görüntülerine yer veriliyor.

Destekçilerine gönderdiği e-mailde Warren daha resmi bir kampanya planını 2019’u başında açıklayacağını duyurdu.

Warren, böylece şu ana kadar 2020 başkanlık yarışına katılacağını açıklayan en önde gelen Demokrat oldu.

Aralık ayının ortasında Obama dönemi eski İskan ve Kentsel Gelişim Bakanı Juliano Castro da başkanlık araştırma komisyonunu açıklamıştı. Bu komisyonlar başkanlık yarışına girecek olan olası adayların bağış toplamasını sağlıyor. Demokratlar arasında Başkanlık adaylığını resmen açıklayan isimse Maryland’den Temsilciler Meclisi üyesi John Delaney.

Demokrat Parti cephesinde başkanlık yarışının kalabalık geçmesi bekleniyor. Yarışın önde gelen isimlerinden birinin bağımsız Vermont senatörü Bernie Sanders olması bekleniyor.

Warren, Başkan Donald Trump’ın kendisiyle “Çakma Pocahontas” diyerek dalga geçmesinin ardından Ekim ayında DNA testiyle Trump’a yanıt vermişti. Ancak Warren’ın etnisitesini kanıtlamak için de DNA Testi yöntemine başvurması tartışma yaratmıştı. Warren’ın yayınladığı yeni videoda bu tartışmaya yer verilmedi.

DNA sonuçlarını paylaşması Demokrat senatörün, 2020’de Trump’ın karşısına başkan adayı olarak çıkmasının bir ön çalışması olarak yorumlanmıştı.

İlk olarak Iowa’da Demokrat seçmenin karşısına çıkacak olan Warren, 2018’de Massachussetts’ten yeniden seçilmek için yürüttüğü kampanyadan kalan 12 milyon dolarlık bağışı da başkanlık kampanyası için kullanma avantajına sahip.

Warren’ın kampanyası sırasında geçen yıllardaki konuşmalarında da gündeme getirdiği özel menfaat gruplarıyla mücadele, ekonomik eşitsizlik ve ırklar arası eşitsizlik gibi konuları öne çıkarması bekleniyor.

Videoda “Amerika’nın orta sınıfı saldırı altında’’ diyen Warren, Buraya nasıl geldik? Milyarderler ve büyük şirketler pastadan daha fazla pay almak istediklerine karar verdiler ve politikacılardan kendilerine büyük bir dilim kesmelerini istediler’’ ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG