Erişilebilirlik

Demirtaş’tan ‘Yeni Yaşam’ Çağrısı


Selahattin Demirtaş
Selahattin Demirtaş

Halkların Demokratik Partisi cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş yol haritasını İstanbul’da açıkladı. Demirtaş’ın Türkiye’ye önerdiği ‘yeni yaşam çağrısı’, radikal demokrasi, barışa inanmak, adalet, inanç özgürlüğü başlıklarını içeriyor

Halkların Demokratik Partisi cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş yol haritasını İstanbul’da açıkladı. Demirtaş’ın Türkiye’ye önerdiği ‘yeni yaşam çağrısı’, radikal demokrasi, barışa inanmak, adalet, inanç özgürlüğü başlıklarını içeriyor.

HDP’nin cumhurbaşkanı adayının, Şişli’de ‘tutum belgesi’ni açıkladığı toplantıda cumhurbaşkanlığı yarışında mücadele ettiği diğer iki adaydan çok farklı bir profil çizdiği görüldü. Yüzü sürekli gülen Selahattin Demirtaş, herkesle tek tek el sıkıştı, hal hatır sordu, kendisini selamlayanlarla mutlaka göz kontağı kurmaya özen gösterdi.

Demirtaş’ın, dinleyici koltuklarındaki Rakel Dink, Gülten Kaya, Gülsüm Elvan gibi yakınlarının öldürülmesinin acısını yaşayan kişilerin desteğine sahip olması da dikkati çekti.

‘Bağlamadan başka bir şey çalmayan’ aday

Salondaki ana pankartta yer alan ‘demokratik değişim barışçı Türkiye’ ifadesi HDP’li adayın da perspektifini özetliyordu. Diğer afişlerde ise, ‘bağlamadan başka bir şey çalmıyor’, ‘herkese demokrat, ‘birleştiriyor barıştırıyoruz’, ‘ayrımcılık yapmıyor’ yazıyordu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olan Sırrı Süreyya Önder’in kampanyasının başlarında CHP eleştirisi yapması çok tepki görmüştü, Demirtaş’ın kampanyasında da Erdoğan eleştirisi ön planda göründü.

‘Hedef 2. Tur’

Günlerdir herkesin en çok merak ettiği konu, Demirtaş’ın cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde HDP’nin nasıl bir tutum belirleyeceği. HDP Eş Başkanı, toplantıda kendisine soruya hem iddialı hem kapalı bir yanıt verdi:

‘Bu sorunun muhatabı diğer iki adaydır. İkinci turda onlardan biri ya beni desteklemek zorunda kalacak ya da boykot edecek. Hiç kimse ikinci turda şunu destekle diye bana oy vermiyor. İkinci tura kalamazsak, trafolara kediler girerse, ilkelerimizi savunmaya devam edeceğiz. Koltuk sevdalısı değiliz’.

‘Ben kazanırsam Allah Erdoğan’a yardım etsin’

Demirtaş’ın ‘ben mütevazı adayım. Yüzde elli artı bir yeter. Kazanırsam; ben cumhurbaşkanı, Erdoğan başbakan olursa Allah ona yardım etsin. Demokrasiyi, çoğulculuğu anlayacak. Demirtaş’ın, toplantıda ‘kalk gidelim’ diyemez’ şeklindeki sözleri salondan büyük alkış aldı.

Demirtaş’ın bir başka alkışlanan cümlesi ise Gezi direnişi sırasında ağır yaralandıktan dokuz ay sonra ölen Berkin Elvan’ın annesiyle ilgili sözleri oldu. Başbakan Erdoğan’ın Elvan’ı yerel seçimler sırasında bir açıkhava toplantısı sırasında eleştirmesine atıfta bulunan Demirtaş, meydanlarda acılı anneleri yuhalatacak bir dilden kaçınacağını söyledi.

Demirtaş, Berkin Elvan’ın annesini alkışlattı

HDP adayı, ‘herkesin ezilmiş kimliği ile cumhurbaşkanı olmaya çalışacağız. Berkin Elvan’ın annesini bu salonda alkışlatmak istiyorum. Ne mutlu onlara ki eşi Hrant öldürüldüğünde, Gezi’de çocukları katledildiğinde intikam naraları atmadılar bu anneler. Acıları yarıştırmayan bu dili siyasete hakim kılabilirsek rehberimiz bu olacaktır’ diye konuştu.

Erdoğan’ın seçim konuşmaları sırasında ötekileştiren, kamplaştıran dilde ısrar ettiğini vurgulayan Demirtaş, bu yaklaşımın başbakanın sürekli zikrettiği ‘yaradılanı yaradandan ötürü severiz’ anlayışıyla çeliştiğini ifade etti.

Alevi seçmenlere net mesajlar

Bugüne kadar Cumhuriyet Halk Partisi’ne büyük destek veren Aleviler’in en azından Alevi yapılanmalarının Ekmeleddin İhsanoğlu’na mesafeli olduğu biliniyor. Demirtaş’ın Alevilerle ilgili söyleyecekleri de bu açıdan önemliydi.

Aleviler, Hıristiyanlar, Museviler, Yezidiler gibi ezilen ve dışlanan tüm inanç ve kültürel grupların üzerindeki baskılar kaldırılması gerektiğini söyleyen HDP adayı, ‘bugüne kadar devletin resmi din anlayışına hizmet eden Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalı, cemevleri ile farklı dinç ve inançlara ait tüm mekanlar yasal statüye kavuşturulmalı, zorunlu din dersleri kaldırılmalı ve özgürlükçü laiklik geliştirilmeli’ diyerek net mesajlar verdi.

Kadınlar, gençler ve emekçilere vaatler

12 Eylül darbecilerin hazırladığı Anayasa yerine hakların anayasası hazırlanacağını belirten HDP adayı, kadınlara, gençlere ve emekçilere yönelik de çeşitli vaatlerde bulundu.

Demirtaş, ‘her toplum kadınların özgürlüğü kadar özgürdür.

Yeni yaşam çağrısı cinsel özgürlükçü toplumdur. Eğitim sınav merkezli olmaktan çıkarılmalı. YÖK kaldırılmalı. Başta güvencesiz çalışanlar olmak üzere tüm emekçilerin sosyal haklarının takipçisi bir cumhurbaşkanlığı hedefliyoruz’ dedi.

Direnemeyenler demokrasiden ve gelecekten bahsetmesin’

Demirtaş konuşmasında diğer adayların aksine çevreye de özel bir yer ayırdı. Siyanürlü altın aramasına direnen Bergama köylüsünden HES’lere direnen Karadenizliler’e kadar birçok bölgede çevre mücadeleleri yapıldığını belirten Demirtaş, ‘karnımızı doyuran toprak, kanımızı temizleyen hava, yaşamın kaynağı su ve bu dünyayı paylaştığımız diğer türler: Bugün bunların hepsi için direnmeyi göze alamayanların demokrasiden, adaletten ve insanlık için bir gelecekten bahsetmesine imkan yoktur’ dedi. HDP adayı, yalnız insanların değil tüm hayvanların da yaşam hakkını savunacağını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG