Erişilebilirlik

Demirtaş'tan Başbakan'a 'Adım Atın' Çağrısı


Çözüm sürecine ilişkin kuşkular hergün biraz daha artıyor. Bugün Halkların Demokratik Kongresi toplantısı için İstanbul’a gelen Barış ve Demokrasi Partisi BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “süreç ilerlemiyor” şeklindeki sözleri de bu şüpheleri pekiştiriyor. Cezayir lokantasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken Başbakan Erdoğan’ı eleştiren BDP Eş Başkanı, “başbakan olarak Türkiye toplumuna söz verdiniz, artık silahlar sussun, siyaset konuşsun dediniz. Şimdi bunun gereğini yapmak zorundasınız" dedi.

Çözüm sürecinde yavaşlama olduğunu kabul eden Selahattin Demirtaş, partisinin diyalog yollarının tıkanmaması için elinden geleni yaptığını söyledi. BDP lideri, “riskler olsa da müzakere ve diyalogda ısrarcıyız çünkü öbür ihtimal savaştır, ölümdür, kandır. Herhalde hiçbirimiz böylesine bir vebali üstlenemez" diye konuştu.

Demirtaş: Süreç ilerlemiyor, top AKP’nin sahasında

Selahattin Demirtaş, “PKK güçleri sizin kara gözünüz kara kaşınız için değil Öcalan’ın çağrısıyla sınır dışına çekildi” diyerek sözü PKK liderinin durumuna getirdi. BDP Eş Başkanı, “sürecin çağrısını yapan Öcalan’ı hala hücrede tutuyorusunuz. Ciddi sağlık sorunları vardır. Avukatları koster bozuk diye adaya götürmüyorsunuz. Siz bu insandan çözüm için başka adımlar atmasını bekliyorsunuz. Süreç bu şekilde artık ilerleyemez. Şimdi top AKP'nin sahasındadır. Ya adım atarsınız ya da biz BDP olarak üzerimize düşeni yaparız” dedi.

Ancak Demirtaş parti olarak ne yapacaklarını açıklamadı.

Güneydoğulu STK’lardan ‘Öcalan’a sağlık heyeti gitsin’ talebi

Öcalan’ın sağlık durumu Türkiye’nin güneydoğusunda örgütlü sivil toplum kuruluşlarının da gündemindeydi bugün. Yaklaşık 800 STK bir deklarasyon yayınlayarak Öcalan’ın sağlık durumunun kontrol edilmesi için bağımsız bir doktor heyetinin İmralı adasına gönderilmesini istedi. Adalet Bakanlığı’na yapılan başvurunun henüz değerlendirilmediğini belirten Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Kemal Karadaş ise "tam teşekküllü bir hastane adaya taşınamayacağına göre, Sayın Öcalan'ın en doğal hakkı olan tam teşekküllü bir hastanede tedavi edilmesi gerekir” diyerek başka bir öneriyi de dile getirdi.

Başbakan Başdanışmanı Akdoğan: Süreç ilerliyor

Başbakan Erdoğan’ın siyasi işlerden sorumlu başdanışmanı Yalçın Akdoğan ise sürecin kesintiye uğramadan ilerlediğini söyledi. Anadolu Ajansı’na konuşan Ankara milletvekili, “yol kesme, adam kaçırma, molotof kokteyli atma gibi zaman zaman görünen şiddet eylemleri sürecin ruhuna olduğu gibi sürece de zarar verme eğilimi taşımaktadır. Türkiye’nin bu sorunu çözmesinden rahatsız olan bazı odakların örgütü enfekte ettiği düşünülebilir” dedi.

KCK Asaiş adıyla Lice ve Cizre’de yapılan gösterileri de “tiyatro” sözleriyle eleştiren Yalçın Akdoğan, “bir fotoğrafın bütün bir bölgenin görüntüsü gibi sunulması maksatlı bir tertibe benziyor” yorumunu yaptı.

Akdoğan: Örgüte militan katıldığı iddiaları doğru değil

BDP’ye sürece sahip çıkma ve sorumlu davranma çağrısında bulunan Başbakan Başdanışmanı, gerilimi beslemenin büyük umutlar besleyen topluma ihanet anlamı taşıdığını söyledi. Akdoğan, son dönemde çözüm sürecini en fazla eleştirenlerin başında gelen Taraf gazetesi yazarı Emre Uslu’nun “PKK güçlerini ülke dışına çekmediği gibi dağa çıkışları da hızlandırdı. Artık hükümet de kabul ediyor. PKK çözüm sürecinde 2000 kişiyi dağa çıkardı. Bununla da yetinmeyen PKK şimdi yeni bir serhildan (ayaklanma) başlatıyor şeklindeki sözlerine de yanıt verdi.

Akdoğan şöyle konuştu: “İki ya da üç bin kişinin örgüte katılarak Kandil’e gittiği söylentisi gerçeği yansıtmıyor. Örgüt her yıl kaybettiği elemanların yerine belli sayıda insanı geri koymaya çalışıyor. Ancak geçen yıl etkisiz hale getirilen 500’e yakın elemanın yarısı bile geri kazanılamamıştır. Savaş duasına çıkarcasına felaket tellallığı yapmak akan kanın devamını istemektir.”

Bu arada en geç önümüzdeki hafta yeni bir BDP heyetinin İmralı adasına gitmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG