Erişilebilirlik

Demirtaş’ın Savunması Yine Alınmadı


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “terör örgütü üyeliği ve örgüt propagandası” gibi suçlamaları içeren davasının Ankara’da 6 Aralık günü yapılan ilk duruşmasında, diğer davalarda olduğu gibi şahsen savunma yapması engellendi ve tutuklu kalmasına hükmedildi.

Demirtaş’ın Savunması Yine Alınmadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Demirtaş’ın, terör soruşturması gerekçesiyle 4 Kasım 2016 günü Diyarbakır’da tutuklanarak, Edirne F Tipi Cezaevi’ne götürülmesinden bugüne kadar hiçbir yargılama sürecinde şahsen savunma yapmasına izin verilmedi.

Bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Demirtaş’ın tutuklandığı “terör örgütü üyeliği, yönetme, örgüt propagandası” gibi suçlamaları içeren davada da Demirtaş’ın şahsen bulunmasına izin verilmedi. Bu nedenle HDP, Adalet Bakanlığı’nın yargıya talimatı nedeniyle Demirtaş’ın adeta görünmez hale getirildiğini belirterek, Anayasa Mahkemesi’nin anayasal savunma hakkı ihlaline son vermesi çağrısını yapıyor. Demirtaş ise, Edirne F Tipi Cezaevi’nde ilk 54 günü tek başına tutulduktan sonra 27 Aralık 2016’dan bugüne HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan’la birlikte hapis yatıyor.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi şahsen duruşmaya katılmasını önceden yazılı kararla reddetmiş olduğundan dolayı Demirtaş’ın kendisi bugün Ankara’daki ilk duruşmada salonda değildi. Duruşma sonucunda Mahkeme, 14 Şubat 2018’de ikinci duruşma yapmayı kararlaştırırken, o gün Demirtaş’ın Ankara’daki salonda bulunması yönünde cezaevine yazı göndermeye de karar verdi. Ancak hukuken bu kararla Demirtaş’ın 14 Şubat günü ikinci duruşmada bulunacağı kesinlik kazanmış değil çünkü cezaevinden Ankara’ya tutuklu sevkinde güvenlik sıkıntısı yaşanacağı gibi gerekçeler öne sürülmesi mümkün. Dolayısıyla mahkemenin, 14 Şubat öncesinde dosya üzerinden yeni karar alarak, Demirtaş’ın Edirne’den Ankara’ya getirilmemesine de hükmedebilmesi ihtimali bulunuyor.

Demirtaş’ın savunmasını üstlenen isimlerden Avukat Emin Aktar, Amerika’nın Sesi muhabirine, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bugünkü kararı itibariyle 14 Şubat günü Demirtaş’ın artık duruşma salonunda şahsen savunma yapabilmesini beklediklerini söyledi. Ancak hukuken mahkemece yeni karar alınması ihtimalini sorduğumuz Aktar, hukuken teknik açıdan “Edirne’den Ankara’ya getirilişi güvenlik açısından sakıncalı olduğu” gerekçesiyle 14 Şubat öncesinde böyle bir karar alınabileceğini ifade etti. Aktar, “Ama bizim görüşümüz Demirtaş’ın artık şahsen salonda olacağı ve o gün kendisini savunabilecek olması. Hukuken karar değişikliği ihtimali var ama biz mahkemenin artık kendi kararından vazgeçmeyeceğini düşünüyoruz. Aksi takdirde Demirtaş, SEGBİS üzerinden kesinlikle savunma yapmayacaktır” dedi.

Dava Diyarbakır’da başlamıştı

Bugünkü duruşma öncesinde dava dosyası ilk önce Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülerek, Ankara’ya sevk edilmişti. Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi ise, dosya üzerinden davaya ilişkin Diyarbakır’daki soruşturmayı da kapsayacak şekilde Demirtaş’a yönelik suçlamaları tek iddianame halinde detaylandırmıştı. Ankara’daki davaya esas oluşturması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı farklı iddianamelerde suçlamalar birleştirilmişti. Mahkeme, daha önce Demirtaş’ın savunmasını SEGBİS olarak adlandırılan cezaeviyle görüntülü bağlantılı gerçekleştirilerek yapılmasına da karar vermişti. Bugün Demirtaş’ın savunması için şahsen bulunması için avukatları aracılığıyla yaptığı başvurusu da reddedilmişti.

Bugün neler oldu?

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, bugünkü duruşmayı Sincan Cezaevi Kampüsü’nde 20 kişilik küçük salonda düzenledi. Salon küçüklüğü gerekçesiyle de dinleyiciye kapalı duruşma yapıldı. Demirtaş hakkında 142 yıla kadar hapis cezası talebiyle yürütülen davada, avukatları aracılığıyla şahsen savunma talep etmesine rağmen talebi bugün yanıtsız kaldı. Demirtaş’ın kendisini savunmak üzere getirilmediği duruşmaya, destek amaçlı katılmak isteyen yabancı siyasetçilere de izin verilmedi. Demirtaş’ın savunması amacıyla Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Ahmet Özmen, Van Baro Başkanı Avukat Murat Timur ile HDP Eski Milletvekili Avukat Hasip Kaplan gibi isimlere kısaca söz hakkı verildi. Hakim, eğer salondaki tüm avukatlarca konuşma talebi gelirse davaya avukat sayısı sınırlaması getireceğini de söyledi. Bunun üzerine Demirtaş’ın birbirinden ayrı hazırlanmış soruşturma dosyaları ve dolayısıyla iddialarla suçlanmış olması nedeniyle avukatlarca bu iddialara ilişkin yazılı ayrı dilekçeler de mahkeme sunuldu.

Selahattin Demirtaş ise, Ankara ve diğer illerdeki diğer dava duruşmalarında olduğu üzere SEGBİS’le cezaevinden görüntülü şekilde savunma yapmayı reddettiğini avukatları aracılığıyla yazılı olarak bildirdi. HDP’nin paylaştığı yazılı dilekçesi üzerinden Demirtaş, SEGBİS konusunda Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 196. maddesi değil Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 6’ncı maddesinin esas alınmasını ve duruşmada şahsen hazır edilmesini talep etti. Kendisi de avukat olan Demirtaş, mahkemenin salon düzeni konusunda da savunmasını üstlenecek avukatlar, ailesi, yabancı izleme heyetleri, parti heyetleri için gerekli yer tahsisi de istedi. Demirtaş, duruşmada, dizüstü bilgisayar, tepegöz gibi araçlarla görsel savunma yapacak olması nedeniyle salonda teknik imkanlar sağlanmasını da istedi. Yüzlerce dosyadan oluşan belgelerle savunma yapacağını da belirten Demirtaş, salonda kendisine bu dosyaları koyabileceği masa düzeni sağlanması gerektiğini de belirtti.

Demirtaş’ın yazılı talepleri konusunda mahkeme, salonda yer tahsisi ve düzenleme konusunda hüküm vermedi. Ancak mahkeme, 14 Şubat günü Demirtaş’ın şahsen savunma yapabilmesi için Edirne’den Ankara’ya getirilmesine hükmetti.

Mahkeme, Demirtaş’ın suçlandığı suçlar itibariyle tutuklu kalmasına da karar verdi. Mahkeme, Demirtaş’ın tutukluluğuna son verilmesine ilişkin talebi ise 5 Ocak 2018’de yeniden değerlendireceğini açıkladı. Çünkü CMK uyarınca tutuklu yargılananlara ilişkin mahkeme her ay yeniden tutuklu mu, tutuksuz mu yargılamaya devam edileceğine karar vermek durumunda.

Ayrıca Sincan Cezaevi Kampüsü dışında da izleyicilere yoğun güvenlik önlemleriyle engellemeler yapıldığı da gündeme geldi.

Demirtaş 18 dosyada yargılanıyor

HDP Lideri Selahattin Demirtaş, sadece bugün duruşması gerçekleştirilen Ankara’daki davadan değil Türkiye genelinde farklı illerde açılmış soruşturmalar çerçevesinde yargılanıyor.

Amerika’nın Sesi’nin görüştüğü Demirtaş’ın savunmasını yürütenlerden Avukat Mahsuni Kahraman, şu anda 18 ayrı davada yargılamaya devam edildiğini ifade etti. O davalardan birisi olan Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyadan dolayı Demirtaş’ın tutukluğunun devam ettiğini kaydeden Kahraman, Demirtaş hakkında dokunulmazlıklar kaldırıldığı dönemde TBMM’ye gönderilmiş 102 adet fezleke bulunduğunu kaydetti. O fezleke dosyaları üzerinden birleştirmeler yapılarak Demirtaş aleyhine 33 dava açıldığını belirten Kahraman, bugün itibariyle bu davalardan 18’inin sürdüğünü vurguladı. Davalardan sadece 3’ünde beraat kararı verildiğini kaydeden Kahraman, bazılarında ise kovuşturmayı erteleme kararı alındığını anlattı.

Bu arada Demirtaş aleyhindeki farklı illerdeki davalarda 4 Kasım’a kadar 75 duruşma yapıldı. Ankara’daki bir başka dava duruşması, Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 7 Temmuz’da düzenlendi ve Demirtaş o gün ilk kez hakim karşısına çıkarak savunma yapacaktı. Ancak duruşmada şahsen bulunma talebi kabul edilmesine rağmen Demirtaş, Edirne’den Ankara’ya kelepçe takılarak getirilmek istenmesi üzerine kelepçe takmayı reddedince Ankara’ya getirilmedi. O gün de Demirtaş’ın, SEGBİS üzerinden savunması alınmak istendi ancak HDP’nin ilke kararı uyarınca Demirtaş bunu da reddetti.

Anayasa Mahkemesi’nde dün karar alındı

HDP’li tutuklu milletvekilleri ve Demirtaş’ın ayrıca Anayasa Mahkemesi’ne (AYM), tutuklu yargılanma ve SEGBİS’le cezaevinden savunma alınması kararlarına karşı başvurular da söz konusu.

Anayasa Mahkemesi’ndeki son durumu sorduğumuz Avukat Emin Aktar, AYM’de dün dosya üzerinden karar alındığını açıkladı. Aktar, bu karar uyarınca Demirtaş’ın dosyası üzerinde artık Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun karar vereceğini bildirdi. Ancak AYM’nin geçen yıl Kasım ayında yapılan başvuruları “ivedilikle” görüşülmesi talebine rağmen beklettiğini anımsatan Aktar, AYM’nin dosyayı dün daire bünyesinde görüştüğüne ve şimdi genel kurula sevk ederek süreci uzattığına işaret etti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG