Erişilebilirlik

Demirtaş’ın Kitabına Cezaevi Yasağı


Elazığ Cezaevi’nden Diyarbakır’a nakledilen bir mahkumun beraberinde getirdiği, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yazdığı ‘Seher’ isimli kitap cezaevine alınmadı. Kitap ‘şifreli ve kontrolsüz haberleşmeye yol açabileceği’ gerekçesiyle kabul edilmedi.

DBP’li Hizan Belediye Eş Başkanı İhsan Uğur, tutuklu bulunduğu Elazığ’dan Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne nakledildi. Uğur Diyarbakır’a gelirken beraberinde getirdiği ve aralarında Demirtaş’ın yazdığı ‘Seher’ isimli öykü kitabının bulunduğu 10 kitaba, incelenmek üzere el konuldu. Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından yapılan incelemede, hakkında toplatma kararı bulunmayan 10 kitabın Uğur’a verilmemesi kararlaştırıldı. Karara, Adalet Bakanlığı’nın 2016 yılında gönderdiği bir genelge dayanak gösterildi.

Cezaevi yönetimi, “Seher”, “Ben Frankfurt’ta Şoförken”, “Careke Ji Caran”, “Medeniyetler ve Şehirler”, “Vejin”, “Gülen Şoran”, “Görmek”, “Tarihin Tanığı Aras”, “Tanrı’nın Tarihi” ve “Heval Marcello” adlı kitaplar, “ders kitabı olmadığı, şifreli ve kontrolsüz haberleşmeye yol açabileceği”ni kararına gerekçe gösterdi.

Uğur’un avukatı Cihan Aydın, iki cezaevinin farklı davrandığına dikkat çekerek, kitapların okunmadan karar verildiğini söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Aydın, “Elazığ’ın sakıncalı görmediğini Diyarbakır görüyor, Diyarbakır’ın görmediğini, Kandıra görüyor. Bunun standart uygulaması yok. Okuyanın fıtratına göre, dünya görüşüne göre, bazısı yasak bazısı değil. Ben kitapları okuduklarını sanmıyorum. Bir hafta içinde karar vermişler. İhsan beyin gelmesi ve karar arasında yaklaşık bir haftalık süre var. On tane kitabı bu süre içinde okumaları mümkün değil. İsmine bakmışlardır, arkadaki bilgisine bakmışlardır. Kitap yasaklama meselesi çok ilkel, doğru bir tutum değil. Hukuksal olarak tam bir skandal. Okumadan ya da tamamen genel geçer sebepler ileri sürerek, kitap yasaklama hukuk devleti ilkelerine temel hak ve özgürlüklere aykırı bir şey. Mahkum da olsa, cezaevinde de olsa kendini yetiştirme hakkı vardır. Hem Türkiye mevzuatına, hem uluslararası mevzuata aykırı bir durum, Bunu hiç bir koşulda makul bulmak mümkün değil” dedi. Avukat Aydın, karara itiraz etti.

Bu arada kitapların alınmaması meclis gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması için soru önergesi verdi. Tanrıkulu, önergesinde şu soruları sordu;

1.HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Eylül ayında yayınlanan ve bir ayda 100 bin satış rakamına ulaşan öykü kitabı “Seher”in Diyarbakır Cezaevi’ne alınmadığı, buna gerekçe olarak da “şifreli ve kontrolsüz haberleşme”nin gösterildiği iddiası doğru mudur?

2.Söz konusu iddia doğruysa, piyasada çok satanlar listesinde yer alan Selahattin Demirtaş’in öykü kitabında nasıl bir şifre tespit edilmiştir? Bu “şifre” kamuoyuna ve okurlara açıklanacak mıdır?

3.Selahattin Demirtaş’ın "Seher" isimli kitabını okudunuz mu? Sizin kitapta tespit ettiğiniz herhangi bir şifre bulunmakta mıdır?

4.Selahattin Demirtaş’ın Seher isimli öykü kitabının alınmadığı başka cezaevi bulunmakta mıdır? Bulunmuyorsa, neden Diyarbakır Cezaevi’nde böyle bir engelleme söz konusu olmuştur?

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG