Erişilebilirlik

Demirtaş Soylu'ya Hakaret Davasında Beraat Etti


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016’da tutukluluk süreci başlamasından bu yana ilk kez Ankara’ya getirildi. Demirtaş, Sincan Cezaevi Mahkeme Salonu’nda yargılandığı davalarda savunma yaptı.

Demirtaş, bugün saat 14.00’de iki ayrı dava dosyası çerçevesinde Sincan Cezaevi Mahkeme Salonu’ndaki duruşmalar için Edirne Cezaevi’nden Ankara’ya getirildi. Demirtaş, bugün yargılandığı davalardan ilki olan Süleyman Soylu’ya hakaret konulu dava dosyasında beraat etti.

Demirtaş, en son 4 Ocak gün kamuoyuna açıklanan mektubuyla HDP 3. Olağan Büyük Kongresi’nde eş başkanlığa aday olmayacağını açıklamıştı. Bu açıklama sonrasında Demirtaş, 12 Ocak’ta İstanbul Bakırköy Adliyesi’nde 434 gün sonra ilk kez bir dava duruşmasında hakim karşısına çıkarılmıştı. Burada Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında “Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten yargılanan Demirtaş’ın, böylece ilk kez yargılandığı davalardan birisinde bizzat savunma yaptığı gözlenmişti.

İlk davada beraat kararı çıktı

Bugün ise tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden jandarma eşliğinde Ankara’ya nakledilen Demirtaş, saat 14.00’te Süleyman Soylu’ya AKP Genel Başkan Yardımcısı olduğu dönemde söylediği sözler nedeniyle yargılandığı dava dosyası nedeniyle hakim karşısına çıktı. Sincan Cezaevi içerisindeki mahkeme salonundaki duruşmada, Ankara 10. Asliye Ceza Mahkemesi, Demirtaş’ın “milletvekilliği dokunulmazlığı” anımsatması yapmasına rağmen yargılamada bulundu. Demirtaş, mahkemeye bu dava dosyası fezlekesi hakkında TBMM’de dokunulmazlığına ilişkin karar alınmış olması gerektiğini anımsatarak, iddianame okutulmaksızın dava hakkında düşürme kararı alınmasını istedi. Buna karşın mahkeme, Demirtaş’ın itirazını reddederek, iddianameyi okuttu ve savunma yapılmasını talep etti. Demirtaş ise, Soylu’ya karşı hakaret kastı bulunmadığını ve seçim süreci çerçevesinde yapılan konuşmalardan ibaret sözleri bulunduğunu anlattı.

Savunma tamamlandıktan sonra mahkeme başkanı, şu anda İçişleri Bakanlığı koltuğundaki Süleyman Soylu’nun müşteki olarak avukatı aracılığıyla katıldığı davaya ilişkin kararı ise özetle şöyle açıkladı:

“Basın yayın organlarında yer alan haber içeriklerine göre HDP’nin baraj altında kalması için AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun başında bulunduğu 3 bin 500 kişilik ekibin seçim hilesi çalışmaları yürüttüğü iddia edilmiştir. ’AK Parti Genel Merkezi’nde de ayrıca ekipleri var. Bunu spekülatif bir bilgi olarak söylemiyoruz. Sandık hilelerinin nasıl yapıldığı yönünde de eğitim veriliyor’ şeklinde beyanda bulunan Selahattin Demirtaş’ın müşteki Süleyman Soylu’ya hakaret ettiğinden bahisle kamu davası açılmıştır. Sanık Demirtaş tarafından sarf edilen bu sözler seçim dönemi ile ilgilidir. Sarf edilen bu sözler katılanın onurunu zedeleyen sövme ve hakaretlerle ilgili bir fiil olmayıp seçim rekabeti nedeniyle basın yayın organları önünde parti görüşlerini savunurken haklılığını ilan ederek basın cezbedilmeye çalışılmıştır. Bu konu, seçim tartışmalarından ibarettir. Sanık tarafından sarf edilen bu sözler, katılana hakaret amacıyla sarf edilen sözler değildir. Hakaret suçunun oluşması için katılanın kişiliğine, şahsına veya yakınlarına sövme gibi sözlerin sarf edilmesi gerekir. Bu nedenle Selahattin Demirtaş’ın beraatine karar verildi.”

İkinci dava 18 Nisan’a ertelendi

Sonrasında Demirtaş hakkındaki TCK kapsamında 10 Ekim 2015 günü Ankara Garı önünde yaşanan terör saldırısı sürecinde katliam değerlendirmesi yaptığı için yargılandığı davaya geçildi. Ankara 25. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki dava dosyasında, Demirtaş, “Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümeti alenen aşağılama” suçlarından yargılanıyor.

Demirtaş, bu davada ise bugün üçüncü duruşma söz konusuydu. Ancak Demirtaş’ın ilk kez bizzat katılabildiği duruşmada, dava 18 Nisan tarihine ertelendi.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Demirtaş’ın savunmasını üstlenen hukukçulardan Avukat Mahsuni Karaman, dava dosyasına konu olan Ankara Katliamı’na ilişkin konuşmaların aslında TBMM çatısı altındakilerin tekrarı olduğunu vurguladı. Mahkeme’nin, Demirtaş’ın konuşmalarıyla ilgili “yasama sorumsuzluğu” / “kürsü dokunulmazlığı” kapsamında değerlendirme yapılması gerektiğini belirten Karaman, “Söz konusu konuşmalardan Demirtaş’ın yargılanamayacağını ifade ettiğimiz savunmamız neticesinde mahkeme, konuşmalar tekrar mı değil mi niteliğinde araştırma yapılacağını belirterek, davayı erteleme kararı aldı.” dedi.

14 Şubat’ta “tek tip” krizi kapıda mı?

Bugün Demirtaş’ın, Soylu’ya hakaret davasından beraat etmesiyle yargılama süreçlerindeki son durumu sorduğumuz Avukat Karaman, Demirtaş’ın tutuklandığı dosya ile birlikte hali hazırda yargılandığı dava dosya sayısının 18’e indiğini ifade etti. Ancak bu dosyalar arasında birleştirilmiş dosyalar bulunduğunu kaydeden Karaman, örneğin Mersin’de 5 ayrı dosyanın 1 dava dosyasında birleştirilmiş olduğunu anlattı.

Demirtaş’ın tutuklanmasına ve tutuklu kalmasına gerekçe olan dava dosyası ise Diyarbakır’da açılmasına karşın şu anda Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi uhdesinde. Bu davada en son 7 Aralık’ta yapılan duruşmada, Demirtaş’ın kendisi bizzat bulunamamıştı. Ancak mahkeme, 14 Şubat’ta yapılacak duruşmaya Demirtaş’ın bizzat getirilmesine hükmetmişti.

Peki Demirtaş, Ankara’da böylece tutuklandıktan sonra ikinci kez yani 14 Şubat günü yeniden gelebilecek mi? Bu soruyu yönelttiğimiz Avukat Karaman, maalesef Türkiye’nin gündeminde hakkında henüz hüküm verilmemiş olan tutuklu yargılananlara da “tek tip kıyafet” giydirilmesi düzenlemesi bulunduğunu anımsattı. Karaman, “Şimdi o dava dosyası Demirtaş’ın tutukluluk kararı olan dosya. Dolayısıyla 14 Şubat’tan önce eğer tek tip meselesi uygulanmaya başlanırsa ve Demirtaş’ın Ankara’da duruşmaya gelmesi için o tek tip kıyafeti giymesi istenirse Demirtaş gelmeyecektir. Biliyoruz ki Demirtaş kesinlikle tek tip kıyafeti reddedecektir” diye konuştu.

Ankara’da Demirtaş için OHAL…

Bu arada HDP Genel Merkezi’nin çağrısıyla Demirtaş’ın 4 Kasım 2016’dan bu yana ilk kez başkentte olacak olması nedeniyle Twitter’da “Demirtaş Ankara’da” etiketli paylaşımlar yapıldı.

Ankara Valiliği ise, dün akşam itibariyle Sincan Cezaevi Kampüsü ve çevresinde her türlü eylem, etkinlik ve toplanmayı yasakladığını duyurdu. Valilik, olağanüstü hal (OHAL) anımsatmasında bulunarak, suç işlenmesi ve kamu düzenini sağlamak gerekçesiyle Demirtaş’ın katılacağı duruşmalar nedeniyle her türlü destek eylemini yasakladı. Ankara Valiliği’nin yasağı doğrultusunda, HDP’nin çağrısıyla arzu edenleri Sincan’a taşıyacak otobüslere polis müdahalesinde bulunuldu ve otobüsler trafikten çekildi.

Sincan Cezaevi’ndeki duruşma salonuna ise, milletvekilleri, avukatlar ile birlikte çok az sayıda kişi alındı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG