Erişilebilirlik

Demirtaş ve Önder’e Terör Örgütü Propagandası Suçlaması


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. İddianameyi Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili Kadir Yılmaz hazırladı.

İddianamede Demirtaş ve Önder’in İstanbul’un Zeytinburnu semtinde 21 Mart 2013’te yaptıkları konuşmalar terör örgütü propagandası olarak gösterildi.

Demirtaş ve Önder’in Zeytinburnu’nda yaptığı konuşma hakkındaki iddianamenin hazırlanmasına neden olan 20 Ekim 2015 tarihli fezleke, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin 8 Haziran’da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Demirtaş, “Demokratik özgürlükçü anayasa yapılırsa barışın şartları oluşur” demişti

HDP lideri o gün Barış ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmada, “Nevroz, bugünlere gelene kadar hiç de küçümsenmeyecek bedellerle ağır kayıplarla geldi. Sakine, Leyla ve Fidan arkadaşlarımızın şahsında bütün şehitlerimizi saygıyla anmak istiyorum. Sayın Öcalan’la bir devlet heyetinin İmralı’da görüşmesi en doğru tercihtir dedik ve bunda ısrarcı olduk. Bazıları diyor ki Kandil’i dümdüz edelim. Yaptığı çözüm önerisine bakar mısınız? Siyasetçi misiniz? Dozer operatörü müsün? Sen çözüm üret, çözüm. Siz Şırnak’ta nöbet tuttunuz mu? Gitsinler bir gece Gabar’da nöbet tutsunlar bakalım. Demokratik özgürlükçü anayasa yapılırşa barışın şartları oluşur” demişti.

Öcalan posteri önünde konuşan HDP lideri, Kürt halkı ve öncülerinin demokratik siyaset yöntemiyle mücadelesini sürdürmek istediğini söylemiş ve buna karşı çıkanların da savaş kışkırtıcılığı yaptığını ifade etmişti.

İddianamede, “PKK ve Öcalan’ı övücü konuşma” yapıldığı savunuluyor

Demirtaş ve Önder'in, Abdullah Öcalan posterleri ve terör örgütünü övücü dövizlerin önünde, Öcalan lehine sloganlar atıldığı konuşma yaptıkları belirtilen iddianamede, “Şüpheliler TBMM'de temsil edilen bir siyasi partinin milletvekilleridir. İstanbul'daki etkinlikte yaptıkları konuşmalarda kullandıkları ifadeler, amacı ülke topraklarının bir kısmını yaygın şiddet ve terör eylemleriyle devlet idaresinden ayırıp yerine Marksist-Leninist ilkelere dayalı bağımsız bir Kürdistan devleti kurmak olan ve 1984'ten beri ülkemiz genelinde silahlı eylemler gerçekleştiren, niteliği yargı kararları ile de tescil edilmiş PKK/KCK terör örgütünü ve liderini övücü niteliklerdir. Siyasal kişiliği olan şüphelilerden devletin, ülke içindeki terörist faaliyetleri meşru gösteren, öven ifadelerden uzak durmasını beklemek hakkı vardır,” denildi.

Demirtaş, “Bizi ifade vermeye çağırmayın, götürecekseniz zorla götüreceksiniz” demişti

HDP lideri Selahattin Demirtaş, 20 Haziran 2016’da Antalya’da yaptığı konuşmada milletvekili dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından hiçbir HDP milletvekilinin ifade vermeye gitmeyeceğini söylemişti.

Demirtaş, “Ben savcılara çağrı yapıyorum. Bize davetiye falan göndermeyin kardeşim. Gelmeyeceğiz. Götürecekseniz bizi zorla götüreceksiniz. Kendi ayağımızla gelip size ifade vermeyeceğiz. Yargıya saygısızlığımızdan değil, ortada saygı duyulacak bir yargı olmadığındandır. AKP’nin hukuk komisyonlarına gidip ne ifade vereceğiz? AKP’den emir alan mahkemelere neyin ifadesini vereceğiz? Tek bir milletvekiline dokunulduğu anda meydanlar, alanlar sizin için meşrudur. Protesto hakkı anayasal bir haktır. İradenize her yerde sahip çıkmalısınız. Dokunulan sizin iradenizdir” demişti.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG