Erişilebilirlik

Demirtaş'tan Özür Çağrısı


Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde yaşanan olaylara tepki amacıyla bir grup hekimin kurduğu “Barış İçin Beyaz Forum” isimli grubun başlattığı nöbet eylemine destek ziyaretinde bulundu. Ziyaretin ardından bir açıklama yapan Demirtaş, Çınar’da 3’ü bebek 6 kişinin ölümüne neden olan saldırıyı düzenleyenlere özür dilemeleri çağrısı yaptı.

Böylesi ortamlarda barış istemenin cesaret işi olduğunu savunan Demirtaş, “Canlar arasına ayrım koymadan, Çınar’da kaybettiklerimizi de Sur’da, Silvan’da, Cizre’de yitirdiklerimizi de aynı sıcaklıkla anabilmek, bağrımıza basabilmektir barışı cesaretle savunmak. Biz Çınar’da katledilen sivili bebeği, Sur’da katledilen bebekten sivilden ayırabilir miyiz? Biz ayıramayız, bu ayrımı yapan kendine insan diyemez ama haftalardır, aylardır Cizre’de sivil öldürüldüğünü kabul etmiyor hükümet, ‘sivil ölümü’ yoktur diyor ‘bunu söyleyen suç işliyor, bunu söyleyen terör propagandası yapmış sayılır’ diyorlar. Bu vicdansızlık ortamını kabul edemeyiz kaldıramayız. Çınar’da yapılan saldırı kimler tarafından yapıldı bilmiyoruz, üstlenen çıkar mı ya da sorumluları devlet tarafından tespit edilir mi bilmiyoruz. Ama orada katledilen sivil bebek çocuklar için, bunu yapanların çıkıp açıkça kamuoyundan özür dilemesi lazım. Hükümet bunu yapabilir mi Cizre ve diğer yerlerdeki bebek, çocuk, sivil katliamları için. Yapamaz, kabul bile etmiyor ama Çınar’da kim yaptıysa, Cizre’de kim yaptıysa, Sur’da, Silvan’da Silopi’de ya da bir başka yerde, özür istemek, özür dilenmesini istemek halk olarak toplum olarak bizim hakkımızdır. Bir daha böyle şeyler yaşanmayacağına dair özür beklemek hepimizin hakkıdır,” dedi.

Davutoğlu'ndan değerlendirme

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde Yükseköğretim Kurulu üyeleriyle biraraya geldiği toplantıda bölgede yaşanan olaylara değindi. Önce ilçelerin temizleneceğini söyleyen Davutoğlu, "Cizre'nin bütün okulları öğretmenlerin ve öğrencilerin buluştuğu yer haline gelecek. Ondan sonra konuşacak yer TBMM'dir. Üniversitelerde herkes istediğini söyleyebilir. Ama bu olmadan tartışma ortamının doğacağını ümit etmek. Devlete, 'Sen kamu düzeninden vazgeç, varoluş sebebini yok say ve ülkede parçalanmış otoritelere dayalı, Irak, Suriye benzeri görüntülerin çıkmasına izin ver' deniyorsa, izin vermeyiz. 'Nereden güç alıyorsunuz?' deniyorsa, 1 Kasım seçimlerinde milletin iradesinden, o veya bu etnik grubun siyasi iradesinden değil, milletin iradesinden güç alıyoruz. Kimse hesap verirsiniz derseniz. Bütün bu temel ilkelerini kaybetmiş bir akademisyen iddialı topluluğa değil, millete hesap veririz" diye konuştu.

Çatışmalar sürüyor

Öte yandan bölgeden bugün de çatışma haberleri geldi. Siirt’te, PKK’lılara ait olduğu belirtilen, iki eve baskın yapan polisle, evlerde bulunanlar arasında çatışma yaşandı. Çatışmada, bir evde 5, diğerinde ise 2 PKK’lı öldürüldü. Valilik çatışmada bir polisin öldüğünü duyurdu.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde ise 2’si çocuk 3 kişi öldü. Çatışmalar sırasında Dağkapı Mahallesi'nde Akalın ailesinin evinin isabet alması sonucu yaşları 8 ile 12 arasında değişen 3 kardeş yaralandı. Yaralı kardeşlerden 12 yaşındaki Yusuf ve 10 yaşındaki Büşra Akalın öldü. Görgü tanıkları eve top ya da havan mermisinin isabet ettiğini söyledi. Şah Mahallesi'nde bugün meydana gelen patlamada İbrahim Kaya yaşamını yitirdi. Yaralanan 3 kişi Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki operasyon sırasında meydana gelen patlamada ise 6 asker yaralandı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG