Erişilebilirlik

Demirtaş Mahkeme Kararına Rağmen Yine Getirilmedi


Cizre'de ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile ilgili 9 Eylül 2015 tarihinde yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama suçunu işlediği iddia edilen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Davanın ikinci duruşması Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Bir önceki duruşmada, mahkemenin sanığın salonda hazır edilmesi kararına rağmen, Demirtaş getirilmedi. Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi Jandarma Komutanlığı, mahkemeye gönderdiği yazıda, sanığın ‘görev yoğunluğu’ nedeniyle getirilmeyeceğini bildirdi.Görüntülü sistemle yapılacak hiçbir yargılamaya katılmama kararı nedeniyle, Demirtaş duruşmaya katılmadı.

Duruşmada söz alan Demirtaş’ın avukatları duruşmaya getirilmemesinin hak ihlali olduğunu söyledi. Avukat Mahsuni Karaman, mahkemenin talebine rağmen Demirtaş’ı getirmeyen görevliler hakkında görevlerini ihmal ettiğinin ve kötüye kullandıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Ancak bu talep reddedildi.

Avukatlar Demirtaş’ın mahkemede hazır edilmesi talebini bir kez daha yineledi. Mahkeme talebe ara celsede yanıt vereceğini belirterek duruşmayı Mayıs ayına erteledi.

Duruşmadan sonra Amerika’nın Sesi’ne konuşan Avukat Mahsuni Karaman, Demirtaş’ın duruşmalara getirilmemesinin siyasi bir karar olduğunu söyledi. Karaman, “Mahkemelere getirilmemesinin bütün davalara etkisi çok ağır. Davalar bu haliyle sonuçlanmıyor. Zaten bu davalarda yargılama yapılamaz, yapılıyorsa siyasi faaliyetleri yargılanıyor. Düşünce özgürlüğü kapsamında sarf edilen beyanlardan beraat etmesi lazım. Bunlar ısrarla Demirtaş’ı mahkemede buluşturmuyor. Bu, savunma hakkını ağır ihlalidir. Bu dosyalarla tutuklu değil, Bu duruşmaya gelemiyorsa haksız tutuklama kararı yüzündendir. O karar olmasa bu dosyalarda katılacaktı. Halkla bağını koparmaya dönük, dış dünyayla bağını koparmaya yönelik bir tutumdur. Temsil ettiği muhalefetle ilgilidir. Etkili muhalefetine yöneliktir bunlar, yargısal kararlar değil” dedi.

Karaman, Demirtaş’ın içinde bulunduğu durumla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yeni başvuru yaptıklarını hatırlatarak, “Demirtaş’ın hakim huzuruna çıkmaması ve uzun tutukluluğu nedeniyle yeni bir AYM başvurusu yaptık. Tutukluluktan kaynaklanan hak ihlali nedeniyle, tutuklu durumunun etkin incelenmemesi nedeniyle 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tazminat davası açtık. Bu konudaki yargısal süreçleri etkili olmasalar bile tüketiyoruz. İleride davalar AİHM’e taşınınca, bu nedenle geri çevrilmesini istemiyoruz” diye konuştu.

Demirtaş hakkında açılan 32 davanın bazıları birleştirildi. Demirtaş halen 21 davadan yargılanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG