Erişilebilirlik

Demirtaş Londra'da Sert Konuştu


Demirtaş Londra'da Sert Konuştu
Demirtaş Londra'da Sert Konuştu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Londra'da yaptığı konuşmada, seçmenlere 1 Kasım’da sandığa gitmeleri çağrısında bulundu, Türk hükümetini ve IŞİD’i şiddetle eleştirdi, PYD’yi savundu.

“Bu dönemde ülkemize sahip çıkamazsak, çocuklarımız bu günleri mumla arar” diyen Halkların Demokratik Partisi HDP Eş Genel Başkanı Selahattin demirtaş, İngiltere'deki Britanya Alevi Federasyonu'na bağlı olan Londra Cemevi'ni ziyaret etti. Selahattin Demirtaş, Aleviler’in İngiltere'de yürüttükleri mücadelelerin gerek yaşanılan ülkede gerek ise Türkiye’de siyasete güç kattığını söyledi. Türkiye'de egemen güçlerin; barış, demokrasi, emek ve özgürlük birliğinden rahatsız olduklarını savunan Demirtaş, Ankara'da yapılan saldırının demokrasiye ve barışa yönelik bir saldırı olduğunu söyledi.

‘Seçimde oy kullanın’

Demirtaş 1 Kasım günü barış, demokrasi, emek ve özgürlük adına herkesin sandığa gitmesi gerektiğini söylerken; 10 ekim günü Ankara'da yapılan saldırıda ölenlerin cenazelerinin Türkiye'nin her şehrine gittiğini hatırlattı, dolayısıyla seçimin Ankara katliamına verilecek en güzel cevap olduğunu belirtti. Demirtaş şöyle konuştu:

"Temennimiz, Ankara'da biraraya gelen güçlerin iktidarda olmasıdır. Ankara garında katledilen gençlerin ve insanlarımızın anısına saygı duyuyorsak onları yaşatmak istiyorsak ülkeyi onlar yönetmeli, yani o şehitlerimize bu bir sözümüz olsun, bir borcumuz olsun. "

‘IŞİD barbar bir tecavüz ordusu, PYD bir halk hareketi’

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İngiliz yayın kuruluşu BBC WORLD'de yayınlanan bir programa katıldı, burada kendisine yöneltilen; "Altı milyon seçmenin oyunu aldınız. Eş Genel Başkanınız Figen Yüksekdağ'ın tartışılan bir açıklaması var. "Sırtımızı PKK'ye, PYD'ye dayıyoruz" diye. Sizin, altı milyon oy almış bir parti olarak, sırtınızı halklara dayamış olmanız gerekmiyor mu?” sorusu üzerine Demirtaş şu açıklamayı yaptı:

" Öncelikle şunu belirtelim. Siz BBC gibi ciddi bir kuruluşsunuz. Eş Genel Başkanımızın "Sırtımızı PKK'ya dayıyoruz" diye bir cümlesi varsa, ikimiz de istifa etmeye hazırız. Eş başkanımız "Sırtımızı, YPG'ye ve orada direnen güçlere dayıyoruz" demiştir. Neye karşı? IŞİD saldırılarına karşı. Biz IŞİD'in değil, oradaki YPG'nin ve diğer güçlerin yanındayız. "Biz sırtımızı PKK'ye dayıyoruz" diye bir cümle asla yoktur. Biz sırtımızı ne silaha, ne de PKK'ye dayıyoruz, ama Suriye'deki, özellikle Suriye'nin kuzeyindeki savaşta, biz YPG'den yanayız, PYD'den yanayız ve bunu söylemekten de hiç imtina etmedik. Biz IŞİD'den yana değiliz. IŞİD barbar bir tecavüz ordusudur, PYD bir halk hareketidir bizim için. O nedenle oradaki savaşta biz onlardan yanayız tutumunu ortaya koyduk. Yoksa eş başkanımız "Biz sırtımızı PKK'ye dayıyoruz" diye bir açıklama asla yapmadı. Bunun düzeltilmesi lazım."

Hükümete sert eleştiri

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Londra'daki temasları çerçevesinde HDP İngiltere Seçim Koordinasyon Grubu tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuştu.

Türkiye'deki farklı inanç ve fikirlerin özgürce yaşaması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "kardeşlik" açıklamalarına değinerek sert eleştirilerde bulundu. Hükümetin AKP’ye oy verenleri ‘kardeş’, diğerlerini düşman olarak gördüğünü savunan Selahattin Demirtaş, kendilerininse gerçekleri söylediğini belirtti.

7 Haziran genel seçimlerinde İngiltere'den %65 oy alan HDP’nin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçmenlerden sandığa giderek oylarına sahip çıkmalarını isteyince, salondan yükselen "sen rahat ol" sesleri üzerine, "Ben rahatım da, Saray'daki rahatsız" diyerek yanıt verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG