Erişilebilirlik

Demirtaş Seçmenlerine Cezaevinden Telefonla Seslendi


Selahattin Demirtaş
Selahattin Demirtaş

Halkların Demokratik Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, 579 gündür cezaevinde. Avukatları aracılığıyla sosyal medya üzerinden seçim kampanyasını yürüten Selahattin Demirtaş, bugün dünya siyasi tarihinde bir ilke imza attı.

Eşi Başak Demirtaş’la yaptığı haftalık telefon görüşmesi sırasında seçmenlerine seslendi. Demirtaş’ın tele mitingi, HDP tarafından sosyal medyada saat 11’de yaygınlaştırıldı.

“Hükümetin iftira kampanyaları devam ediyor”

Demirtaş konuşmasında siyasi bir rehine olduğunu ve hükümetin hakkında iftira kampanyaları düzenlediğini söyledi:

“20 aydır burada yasa dışı bir şekilde, hukuksuz, kanunsuz bir kararla adeta siyasi bir rehine olarak tutuluyorum. Bugüne kadar benim ve arkadaşlarımın hakkında hiçbir şekilde adil yargılama yapılmadı. Bütün mahkemelere siyasi baskılar uygulanarak hukukun üstünlüğü ilkesi açıkça ihlal edildi. Bununla birlikte, elim kolum bağlıyken her gün televizyonlarda, gazetelerde Hükümet yetkileri bana yönelik iftira kampanyalarına hız kesmeden devam ediyorlar. Cevap hakkımı kullanmam bile mümkün değilken, her türlü karalamayı yaparak siyasi tezgâhlarını sürdürüyorlar. Ancak sizler bütün gerçeklerin farkındasınız.”

“Korku toplumu oluşturmak istiyorlar”

Yalnız kendisinin değil tüm yurttaşların adaletsizliğin mağduru haline geldiğini savunan HDP’nin cumhurbaşkanı adayı, mutsuzluğun ve yoksulluğun ülkenin kaderi olmadığını belirtti.

Demirtaş, “Türkiye bir bütün olarak yarı açık cezaevine dönüştürüldü maalesef. Bununla tam bir korku toplumu, korku imparatorluğu oluşturmak istiyorlar. Oysa devletin işi yurttaşlarını korkutmak değil hizmetkârı olmaktır. Fakat son yıllarda yaşanana anti demokratik uygulamalar, Türkiye toplumunu dünyanın en mutsuz en karamsar halkına dönüştürdü. Ülkemiz kendi içinde kamplara, kutuplara ayrıştırılıp paramparça edilirken dışarda da yalnızlaşıp, itibarsızlaşan bir duruma getirildi. Hep birlikte el ele verip geleceğin demokratik Türkiye’sini, yeni yaşamını, mutlu ve özgür bir yaşamı inşa edebiliriz” dedi.

Türkiye’deki tüm sorunları barışarak, dayanışarak, birlik içinde çözmeyi; insanları partilerine göre, kimliğine, mezhebine, cinsiyetine göre ayrıştırmamayı; büyük bir kardeşlik ülkesi olmayı vaat eden Demirtaş, “bir oy çok şeyi değiştirir” diyerek değişim ve güzel günler adına herkesten kendisi ve partisi için birer oy istedi.

HDP’nin yayınladığı bu video kaydında, Demirtaş’ın annesi kardeşleri ve aile bireyleri de görülüyordu. Video, ilk altı saat içinde twitter’da 600 binden fazla görüntülendi.

Demirtaş Fransız L’Humanite Dimanche gazetesine konuştu

Selahattin Demirtaş seçim kampanyası kapsamında ulusal ve uluslararası basının sorularını yanıtlamayı da sürdürüyor.

Fransa’da yayınlanan L’Humanite Dimanche’a değerlendirmelerde bulunan HDP’nin cumhurbaşkanı adayı, 9 HDP’li milletvekili ile 5000 bin parti üyesinin cezaevinde olduğunun altını çizdi.

“Avrupa’nın birçok hükümeti insan hakları konusunda samimiyetsiz”

AKP hükümetinin ülkeyi yönetemediği için baskın erken seçim kararı aldıını ileri süren Demirtaş, Avrupalı siyasi liderleri de eleştirdi.

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı, “Avrupa’nın birçok hükümeti insan hakları konularında samimiyetsiz bir politika izliyor. Mülteci ve sığınmacılar konusu başta olmak üzere kendi ülkelerinde yaşanan dramlara sadece güvenlik ve ekonomi açısından yaklaşıyorlar. Aynı samimiyetsizliği aday ülke Türkiye konusunda da sergiliyorlar. Çoğu zaman buradaki ihlallere karşı sessiz kalmayı tercih ediyorlar. AİHM bile bizim haksız tutuklama dosyamızı 1,5 yıldır gündeme almadı. Ancak Avrupa halklarının ve muhalefetinin bu konularda daha duyarlı olacağına, kendi hükümetlerine karşı seslerini yükselteceklerine inanıyorum” dedi.

XS
SM
MD
LG