Erişilebilirlik

Demirtaş: ‘AKP IŞİD’in Uzantısı’


Selahattin Demirtaş, HDP'nin Meclis Grubu'ndaki konuşmasında (arşiv)
Selahattin Demirtaş, HDP'nin Meclis Grubu'ndaki konuşmasında (arşiv)

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP’nin, radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’in “siyasi uzantısı” olduğunu söyledi.

Selahattin Demirtaş, HDP Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Kürt sorununun bomba ile çözülemeyeceğini, son dönemde, sadece Silopi’den 500 gencin dağa çıktığını belirtti. Demirtaş, “Çünkü umudu ve çözümü parlamentoda görmüyorlar artık” dedi. HDP Lideri Ankara’da, Sur’da ve Sultanahmet’te patlayan bombaların tek sorumlusu olarak AKP’ye işaret etti.

Demirtaş, Suriye’deki Kürtler’in Türkiye’ye tek bomba bile atmamasına rağmen, Türkiye’nin gece gündüz Suriye’deki Kürt yapılanmaları PYD ile YPG’ye ateş açtığını kaydetti. HDP Eş Genel Başkanı, “PKK ile PYD, DAİŞ aynı diyorsunuz. Peki o zaman PKK’ye yaptığının birinde birini DAİŞ’e yap. Sizden ala terörün uzantısı parti mi var? AKP, DAİŞ’in siyasi uzantısıdır” dedi.

‘Terör ithalatçısı’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’daki terör saldırısının yapıldığı Merasim Sokak’a karanfil bıraktıktan sonra yaptığı açıklamada, AKP’yi milletin aklı ile alay edip ülkeyi yönetememekle suçladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye’nin terör ihraç ettiği şeklindeki sözlerini eleştiren Kılıçdaroğlu, “Biz size demedik mi defalarca Suriye bataklığında Türkiye’nin ne işi var diye. Efendim terör ihraç ediyormuş. Sen de bu işi ithal ediyorsun kardeşim” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, “Ülkeyi adam gibi yönetin ya da istifanızı verin” dedi.

Aile boyu IŞİD

İstanbul’un en fazla turist çeken bölgesi olan Sultanahmet’te Ocak ayında 12 Alman turisti öldüren canlı bomba Nabil Fadlı’nın ailesinde çok sayıda IŞİD cihatçısı bulunduğu ortaya çıktı.

Milliyet gazetesinin haberine göre, Fadlı’nın ilintilerini araştıran polis IŞİD ile iç içe geçmiş bir aile fotoğrafına ulaştı. Buna göre, Nabil Fadlı’nın babası Abdüllatif Fadlı ile IŞİD istihbaratı için çalışan Ebu Murhaf kod adlı Yasir el Kasım arasında yakın akrabalık bağı saptandı. Nabil Fadlı’nın amcası Adil Fadlı’nın IŞİD’e destek verdiği ve diğer amcası Memduh Fadlı’nın ise Suriye sınırındaki askeri hareketliliği örgüt adına izlediği belirlendi.

Nabil Fadlı’nın ikizi olan kardeşi İbrahim Fadlı’nın dört yıl önce IŞİD’e katıldığı ve şimdi nerede olduğunun bir türlü öğrenilemediği ortaya çıktı. Bu kardeşin ölmüş olabileceğine de dikkat çekildi. Bir diğer kardeş olan Memduh Fadlı’nın ise “sahte pasaport” kullandığı, nerede olduğunun bilinemediği ve canlı bomba olabileceği ifade edildi.

‘Polislere zeka testi yapılsın’

Bu arada, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 10’u tutuklu 96 sanıkla ilgili davada, tutuksuz sanıklardan Lokman Akar, terörle mücadeleden sorumlu polislerin “IQ” testi yapılmasını istedi. Akar ile Mahkeme Başkanı Ahmet Civelek arasında ilginç konuşmalar geçti.

Akar, anne ve babasını Müslüman olarak tanımadığını söyledi ve IŞİD’i televizyonlardan bildiğini belirtti. Beş çocuğu olduğunu ifade eden Akar, onları okula değil özel eğitime yolladığını gönderdiğini söyledi. Lokman Akar, Emniyet’te kendisine sorulan soruların terör ile ilgisi olmadığını kaydetti. Akar, “Terörle mücadele eden polislerin IQ testinden geçirilmesini, zeka seviyelerinin ölçülmesini talep ederim” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG