Erişilebilirlik

Demir: 'ABD Müttefikleriyle İlişkisini Çok da Hesaba Katmıyor'


Demir: “ABD Müttefikleriyle İlişkisini Çok da Hesaba Katmıyor”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Amerika’nın YPG’ye ağır silah yardımında bulunacağını açıklaması, Türkiye’de tepkilere yol açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin aldığı bu kararın ardından yanlıştan dönülmesi çağrısında bulunmuş ve “Müttefiklerimizin terör örgütlerinin yanında değil yanımızda yer alacağına inanmak istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Amerika’nın YPG’ye desteğini sürdürmesi ve silah yardımında bulunmasını değerlendiren Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Faik Demir, ABD’nin YPG’ye yaptığı silah yardımının bölgeyi nasıl etkileyeceğini yorumladı.

Amerika'nın Suriye'deki politikasının en düşük maliyetle, en az insanı harcayarak, en az riskle işi çözmek olduğunu belirten Doç. Dr. Ali Faik Demir, Trump’ın Obama'dan farklı olarak bu konuda ciddi adımlar atmak istediğini belirtti. O nedenle Amerika’nın, Suriye’de kullanabileceği en etkili faktörün Kürtler olduğunu ifade eden Demir, bu yüzden ABD’nin Suriye’de YPG güçlerini kullanma konusunda kararlı olduğunu kaydetti. Ancak Amerika’nın Suriye'deki politikasının diğer bir boyutunun da olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ali Faik Demir, ABD’nin IŞİD’le mücadele ederken müttefikleriyle olan ilişkilerini çok da hesaba katmadığını söyledi.

Demir, “Suriye’de IŞİD’le mücadele etmek için YPG’yi kullanırken acaba o bölgedeki en önemli müttefiki olan Türkiye’den vazgeçmek Amerika’ya ne getirir, ABD bunun hesabını çok da iyi yapmış değil” dedi.

Demir, Amerikan Savunma Bakanı’nın, YPG’ye silah yardımı yapacaklarını ancak Türkiye'nin sınır güvenliğine önem verdiklerini açıklamısını çok da yeterli bulmadığını belirtti.

Demir, “Terör örgütü ile bağlantısı açık olan, hatta terör örgütünün Suriye uzantısı olan bir örgüte silah verdikten sonra, Suriye'deki sorunu bitiremeyen dünyanın, Türkiye'nin güvenliğinde ne kadar etkili olacağı sorusunun cevabı verilmesi lazım. O yüzden de, merak etmeyin biz sizi koruyacağız diyene, siz bugüne kadar Suriye'de kimi koruyabildiniz diye sormak gerekir” dedi.

Amerika’nın Suriye'de çözüm için tek başına bir şey yapamayacağının farkında olduğunu belirten Demir, o nedenle de Rusya'yla işbirliği içerisinde bir çözüm arayışı içerisinde olduğunu kaydetti.

Demir, “Amerika YPG ile olan politikalarında Rusya'dan da destek bekliyor, İran’dan da destek bekliyor” dedi. Kürtler konusunda Rusya'nın da bir politikasının olduğunu ve Barzani dışında tüm Kürtleri Moskova'da topladığını söyleyen Doç. Dr. Ali Faik Demir, Türkiye'nin yalnız kalması durumunda Amerika’nın olayları Türkiye'yi daha rahat ikna etmek için kullanabileceğini ifade etti.

Demir, “Suriye konusunda Rusya'nın da Amerika'nın da cevap veremediği bir konunun olduğuna dikkat çekti. Doç.Dr.Demir, “IŞİD yenilgiye uğratıldıktan sonra, IŞİD’in kontrol ettiği ve Suriye’nin büyük bir kısmında hakim olacak Sünni-Arap nüfusun yönetimini kim ele geçirecek ya da o grubu kim kontrol edecek? Bunu da YPG’nin ele geçirmesi mümkün değil. YPG, IŞİD’i yenilgiye uğratmakta belki bir faktör olabilir ama IŞİD çekildikten sonra orada kalan Sünni grubun liderinin kim olacağı sorusuna bir cevap bulmadan Suriye'de istikrar olması mümkün değil” dedi.

Suriye'de verdiğiniz desteğin yarın kime döneceğinin bilinmesinin çok da mümkün olmadığını belirten Demir, bölgede geçişkenliğin çok fazla, dengelerin çok farklı olduğunu ve artık orada sıradan insanların değil savaşan insanların yaşadığını belirtti.

Demir,“Savaşanların gücünü korumak için yarın hangi dengeye döneceğini bilemiyoruz, o yüzden Suriye'de canavar sayısını artırmak barışın önünde çok daha zor bir şey. Masaya çekmek yerine, daha çok savaştırmanın çok kazanç sağlayacağı düşüncesinde değilim” dedi.

Doç. Dr. Ali Faik Demir, 16 Mayıs’ta gerçekleşmesi planlanan Erdoğan-Trump görüşmesinde “Siz sadece burada IŞİD’i yenmekle yükümlü değil Suriye'nin gelecekteki dengeleri hesaba katmakla da yükümlüsünüz” denilmesi gerektiğini belirtti. Amerika'nın Türkiye'nin sınır güvenliğine önem verdiğine inanıldığını ancak bunun yetmeyeceğini belirten Demir, yeni gruplara ağır silahlar temin etmenin bedelinin, Suriye'de de kimi zaman farklı tablolara sebep olabileceğini kaydetti. Bugün YPG IŞİD’le savaşırken yarın YPG’nin kiminle savaşacağını bilemediklerini söyleyen Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Faik Demir, sadece Türkiye ile savaşacağı konusu da değil IŞİD’in Suriye'de ne yapacağının cevabını kimsenin bilmediğini vurguladı.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG