Erişilebilirlik

DBP’den Yeni Anayasaya Şartlı Destek


Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, yeni anayasa görüşmelerinin sonlandırılması çağrısı yaparak, tüm kesimlerin üzerinde uzlaşacağı yeni bir anayasa hazırlanmasını istedi. Yüksek, herkesin uzlaşacağı anayasaya destek vereceklerini söyledi.

Diyarbakır’da bir basın toplantısı düzenleyen DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, OHAL ortamında anayasa yapılamayacağını söyledi. Yüksek, “HDP gibi Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin eş başkanları tutuklu, milletvekilleri tutuklu, anayasa tartışması yapılıyor. DBP gibi bölgenin en büyük partisi eş genel başkanı tutuklu, 74 belediye başkanı tutuklu, 56 belediyesine kayyum atanmış binlerce siyasetçi tutuklu, düşünür tutuklu, burada anayasa tartışması yapılıyor. Biz böyle bir zeminde ve OHAL zemininde anayasa tartışmaları yapılmasını yanlış buluyoruz. Hepimizin özlemi Türkiye’de yeni bir anayasa yapılmasıdır.90 yıldır Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılan anayasaların tamamı olağanüstü hal ortamlarında yapılmış” dedi.

Başkanlık sistemine karşı olmadıklarını vurgulayan Yüksek, yeni bir anayasaya şartlı destek vereceklerini belirtti. Yüksek, destek şartını şöyle açıkladı; “Kaba bir yeni anayasa yapma karşıtı pozisyonda olmak istemiyoruz. Ya da kabaca başkanlık sistemine, kabaca cumhurbaşkanlığı sistemine karşıyız gibi bir noktada değiliz. Anayasa yapım sürecini durdurur, geri çekerse ve bizlerin de HDP’nin de fikirlerinin görüşlerinin dahil olduğu, bütün toplumsal kesimlerin fikirlerini görüşlerini dahil ettiği bir süreç geliştirirlerse, ortak bir şey çıkartırsak, bu ülkenin sistemi ne olmalı sorusuna hepimiz ortak, üzerinde uzlaşacağımız bir çerçeve çıkarırsak destekleriz. Bu koşullarda desteklemeyiz, meclisten geçse bile referandumda evet alacağını düşünmüyorum. Bu kadar gerilimli ortamda, kutuplaşmış bir ortamda, kendine göre, parti çıkarlarına göre yapılmaya çalışılan bir anayasa çerçevesi toplum tarafından kabul görmeyecektir.”

DBP’den Yeni Anayasaya Şartlı Destek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Yüksek, Kürt sorunu çözülmeden Türkiye’nin normalleşemeyeceğini savunarak, “Kürt sorununu demokratik yollarla çözerseniz, en büyük iç sorununuzu çözmüş olursunuz. Bununla beraber sisteminizi demokratikleştirişseniz, bütün toplumsal kesimlerle yeni demokratik bir uzlaşı zemin yaratmış olursunuz ve o zaman ülke istikrarlı huzurlu güven ortamına dönüşür, o zaman ekonomik gelişmeler olur, o zaman siyasi olarak güçlenirsiniz, o zaman sosyal olarak güçlenirsiniz, o zaman bir dünya gücü olabilir Türkiye.Böyle olmadıkça kendini üçüncü dünya ülkesi olmaktan kurtaramayacaktır. Sorunların gerçek nedenini içerde aramadıkça, sürekli dışarda göstermeye çalıştıkça sorunlar çözülmeyecektir. Çünkü teşhis yanlış. Teşhis yanlış oldukça tedavi yanlış olur” şeklinde konuştu.

Yüksek, anayasanın bu haliyle meclisten geçmesi ve referanduma sunulması halinde, ‘hayır’ oyu verilmesi için kampanya düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG