Erişilebilirlik

DBP ve HDP’ye Bir Operasyon Daha


DBP ve HDP’ye Bir Operasyon Daha
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Diyarbakır ve Bitlis’in ardından bu kez Van ve Hakkari’de Kürt siyasetçilere yönelik operasyon yapıldı. Aralarında yöneticilerin de bulunduğu 58 kişi gözaltına alındı. DBP son bir haftadaki gözaltı sayısının 136’a çıktığını açıkladı.

Kürt siyasilere yönelik operasyonlar Van ve Hakkari’de eş zamanlı olarak yapıldı. Van’da 69 adrese baskın yapan polis, hakkında arama kararı bulunan 49 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Demokratik Bölgeler Partisi ve Halkların Demokratik Partisi’nin merkez ve ilçe yöneticileri de bulunuyor. Parti yetkilileri polisin elinde 70 kişilik liste bulunduğunu söyledi. Hakkari de benzer bir operasyon yapıldı. Kent merkezinde polisin yaptığı ev baskınlarında HDP İl Eşbaşkanı Metin Besi, HDP Merkez ilçe Eşbaşkanı Asım Özcan, DBP İl Yöneticisi Hakan Abi, Belediye Meclis üyesi Behcet Kanat, Fersat Heydeli, Ekrem Temeş, Şaban Oğuz ve belediye eski başkanı Kazım Kurt gözaltına alındı. Gözaltına alınanların İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi'ne götürüldü.

DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel bir basın toplantısıyla operasyonlara tepki gösterdi. Tuncel, “69 arkadaşımızın evine baskın yapıldı. 70’i hakkında gözaltı kararı var. Mesela Van İl Eş Başkanımız listede adını olduğunu bildiği halde partiye geldi. Orada gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi çok ilginç. Tutanakları avukatımıza vermediler, ama avukatımız okudu. 27 kişinin 24 saat süreyle gözaltında tutulmasına yazılıyor. Gözaltına alınanların 5 gün süreyle avukatlarıyla görüştürülmeyeceği yazıyor. Bir yandan 24 saat gözaltı kararı var, 24 saat gözaltı kararı bir sonuca varmadan 5 gün avukatlarıyla görüştürülmeyeceğine dair bir karar var. Aslında OHAL’deki 1 ay tutukluluk süresi gibi hukuksuz bir şekilde bunu gerçekleştiriyorlar. Bütün il ve ilçe binalarımız avukatlar olmadan, yöneticiler olmadan hukuksuz bur şekilde arandı. Eşbaşkanları gözaltına aldılar burada silah ya da örgüte eleman kazandırma gerekçesiyle aradılar. Dün Diyarbakır’da benzer operasyon oldu 65 kişi hakkında karar olduğunu biliyoruz” dedi.

Tuncel, AB ve AK’ye de seslenerek tepki göstermelerini istedi. Tuncel, “Son bir yılda 2500 DBP eş başkanı, belediye başkanı, üyesi tutuklandı. Avrupa Birliği’ne sesleniyorum, Avrupa Konseyi’ne sesleniyorum; Bu kadar zulmün olduğu yerde sessiz kalmak onaylamaktır. Kürt halkı ve Kürt siyaseti üzerinde geliştirilen bu kadar zor siyaseti, baskı politikası karşısında sadece kınamak sadece itiraz etmek yetmiyor. 26 belediyemize el koydular, 3-4 belediyemize kayyum atadılar. Yeni belediyelerimize kayyum atama hazırlığı içindeler milletvekilleri tutuklama riskiyle karşı karşıya . Sadece bir iki açıklama yapmakla AKP hükümeti politikasını eleştirmekle bu iş olmaz. Madem dünyada demokratik siyaset için yan yana mücadele edenler var, sessiz kalmak AKP siyasetini onaylamak demektir. Hem Türkiye demokratik çevrelerinden hem Avrupa’ya sesleniyorum. Eğer siyasete alan kapanmışsa şiddete alan açılır” diye konuştu.

Tuncel, son bir haftada bölgede gözaltına alınan siyasetçi sayısının 136’ya yükseldiğini söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG