Erişilebilirlik

Davutoğlu Clinton ve Panetta'yla Görüşecek


Ahmet Davutoğlu (Arşiv)
Ahmet Davutoğlu (Arşiv)

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bugün ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Savunma Bakanı Leon Panetta ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon’la bir araya gelecek

Washington’da temaslarına devam eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bugün Amerikan yönetimi yetkilileriyle görüşecek. Davutoğlu Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Savunma Bakanı Leon Panetta ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon’la bir araya gelecek.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun yönetimle temasları gün boyu devam edecek. Davutoğlu sabah Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon’la bir araya gelecek, daha sonra ABD Dışişleri Bakanlığı’na geçerek Dışişleri Bakanı Clinton’la görüşecek. İki bakanın görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Davutoğlu daha sonra Amerika Savunma Bakanlığı binası Pentagon’da Savunma Bakanı Leon Panetta’yla görüşecek. Türk dışişleri bakanlarının Washington ziyaretlerinde Amerika savunma bakanlarıyla bir araya gelmesine seyrek rastlanıyor, ancak böyle bir temas da gündemin önemine işaret ediyor.

Dışişleri Bakanı’nın Amerikalı yetkililerle yapacağı görüşmelerde Suriye ve İran konularının öne çıkması bekleniyor.

Cuma günü Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye’yle Amerika’nın Suriye konusunda ortak noktaları olduğunu söylemişti. “Arap uyanışı” konusunda Amerikan yönetimiyle devamlı temas halinde olduklarını anlatan Davutoğlu, “bu süreç boyunca Türkiye’yle Amerika arasında yakın bir istişarî ilişki oldu. Birçok konuda karşılıklı fikir alışverişiyle koordineli adımlar attık” diye konuştu. İstişarelerin süreceğini anlatan Davutoğlu, “Suriye halkının dile getirdiği talepler konusunda Türkiye’yle Amerika’nın ortak bir pozisyonu var, çünkü bunlar bizim de savunageldiğimiz değerler” dedi.

İran’la Batı ülkeleri arasındaki gerginliğin yeniden arttığı bir dönemde Washington’da bulunan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye’nin daha önce olduğu gibi “kolaylaştırıcı bir rol oynamaya” hazır olduğunu kaydetti. Davutoğlu, “Türkiye herhangi bir kolaylaştırıcı rol gerektiğinde her şeyi yapmaya kararlı,” dedi. Bu sorunun çözümüne Türkiye’nin olası katkısını Amerikalıların da bildiğini söyleyen bakan şöyle devam etti: “Türkiye’nin bu konuda yapabileceği çok katkı var; söyleyebileceği çok söz var. Amerikan tarafı da bunu yakinen biliyor. Bütün bu konularda Türkiye bundan sonra da şimdiye kadar olduğu gibi yapabileceği her türlü katkıyı vermeye devam edecek.”

Davutoğlu Perşembe günü de Amerikan Kongresi'nde temaslarda bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG