Erişilebilirlik

Davutoğlu’ndan Patriot mesajı


Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Brüksel'de bir araya geldiler.
Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Brüksel'de bir araya geldiler.

Türkiye’de gündemin en sıcak konularından biri haline gelen Suriye’ye karşı NATO’dan Patriot füze bataryaları istenip istenmeyeceği konusuna Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu açıklık getirdi.

Son dönemde yaptığı uluslararası temasların vazgeçilmez parçası haline gelen Suriye konusu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun uzun bir aradan sonra gerçekleştirdiği Brüksel ziyaretinde de peşini bırakmadı. Konu hem Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton hem de Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’yle yapılan görüşmede gündeme geldi. Ancak basının özel ilgi gösterdiği ana konuyu Suriye krizi bağlamında Türkiye’ye Patriot füze bataryalarının konuşlandırılıp konuşlandırılmayacağı oluşturdu.

Hem füzelere hem de savaş uçaklarına karşı savunma sağlayan Patriot bataryaları Ankara’nın Suriye konusunu NATO gündemine taşıdığından bu yana ve öncesinde yapılan planlamalarda önemli yer tutuyor. Ancak bu füze sistemlerinin hemen Türkiye’ye konuşlandırılacağı anlamına gelmiyor. Zaten bu aşamaya gelinmesi için öncelikle Türkiye’nin resmi talepte bulunması ve NATO’da bu talebin oybirliğiyle kabul edilmesi gerekiyor.
Davutoğlu da gelinen aşamada bu konuda olağanüstü bir durum olmadığı mesajını verdi. “İhtimaliyet hazırlıkları çerçevesinde her şey ele alınır” diyen Davutoğlu, NATO’yla istişarelerde Patriot füzelerinin gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine, her türlü riske karşı alınacak her türlü savunma tedbirinin konuşulmasının normal olduğunu söyledi.

NATO’nun Türkiye’ye Patriot göndermeye hazırlandığı yönündeki haberlerle ilgili detaya girmemeye özen gösteren ve net mesajlar vermekten kaçınan Davutoğlu, “Basına yansıyan haberlerle ilgili yeni bir durum yok. Riskler konusunda NATO’yu birkaç kez bilgilendirdik ve bu bağlamda değerlendirmeler yapıldı. İhtimaliyet çalışmaları normaldir. Daha önce de yapılmıştır, yapılacaktır” dedi. NATO kaynakları, Suriye krizi bağlamında Türkiye’ye Patriot füze bataryaları konuşlandırılmasını konuşmak için çok erken olduğunu vurgularken Ankara’dan henüz resmi bir talep gelmediğinin altını ısrarla çiziyorlar.

Brüksel ziyareti Davutoğlu’na geçen ay yayımlanan İlerleme Raporu’ndan sonra Avrupa Birliği’yle ilişkilerde gelinen aşamayı değerlendirme olanağı da verdi. Davutoğlu’nun bu konudaki ana muhatabı Füle’ydi. Hem İlerleme Raporu’nu hem de belgede yer alan konularla ilgili gelişmelerin ele alındığı görüşmede “ilişkilere yeni bir ivme kazandırmanın yolları” da masaya yatırıldı. Görüşmeden sonra bir açıklama yapan Füle, Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin ekonomik ve siyasi modernizasyonu açısından önemli olduğunu Türkiye’nin de Avrupa Birliği için önemli bir ortak olduğunu vurguladı. Görüşmenin ağırlıklı konularından birini de vize muafiyetiyle ilgili süreç oluşturdu. Suriye krizinin insani boyutu konusunda Türkiye’nin attığı adımlardan duyulan memnuniyeti dile getiren Füle’nin endişelerini ilettiği konuların başını ise Türkiye’deki açlık grevleri çekti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG