Erişilebilirlik

Davutoğlu'ndan BM'e Suriye çağrısı


Münih’te her yıl geleneksel olarak Ocak ayının son hafta sonunda yapılan Münih Güvenlik Konferansı sona erdi.

50'ncisi düzenlenen ve dünya genelinden 400′e yakın devlet adamı, askeri yetkili ve sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı zirvenin ana gündem maddelerini Ukrayna’daki gelişmeler, Suriye’deki işsavaş ve transatlantik ilişkilerin geleceği oluşturdu.

Konferansın son gününde Ortadoğu konulu panelde konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi ülkelerine çağrıda bulundu ve örgütün kuşatma altında tutulan bölgelere insani yardımların ulaştırılması konusunda acilen harekete geçmesini istedi.

Konunun artık siyasi olmadığını, insanların yaşamlarının tehdit altında bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi’nin BM Şartı’nın bağlayıcı 7. maddesi kapsamında ‘tüm Suriye’de sınırsız insani erişim’ kararı alarak insani yardımların ulaştırılmasını garantilemesi gerektiğini, yardımları engelleyenlerden ise hesap sormasını talep etti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Münih Güvenlik Konferansı kapsamında bir gün önce bir araya geldiği ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Suriye’deki gelişmeleri, özellikle de ülkede bulunan kimyasal silahların çıkarılması sürecini ele aldı. Davutoğlu Münih’teki temasları çerçevesinde AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipovic ile başka ülkelerin temsilcileri ile de bir araya geldi.

Öte yandan konferansa damga vuran olaylardan biri Ukrayna'da muhalefetin önde gelen temsilcisi Vitali Kliçko'nun yaptığı konuşma ve Ukrayna konusunda batılı devletler ile Rusya arasında yaşanan tartışma oldu.
Dünya eski boks şampiyonu da olan Vitali Kliçko Ukrayna’nın iç savaşın eşiğine geldiğini, batılı ülkelerden krizi sonlandırması için adım atarak kendilerine destek beklediğini açıkladı. Ülkesinde insan haklarının çiğnendiğini savunan Kliçko, bu gibi olaylara karışanlara AB ülkelerine giriş yasağı ve banka hesaplarına el konulması gibi yaptırımlar önerdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry konferanstaki konuşmasında Ukrayna’daki demokrasi yanlısı gösterileri desteklediklerini yineledi. Ukraynalıların büyük kısmının haklı olarak ülkelerinde özgürlük ve refah içinde yaşamak istediklerini belirten Kerry, Rusya’nın Ukrayna’nın Avrupa’ya entegre olmasını engellememesini istedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Ukrayna’da protestoları aşırı sağcı ve ırkçı grupların yönlendirdiğini, bu grupların eylemlerini savunan Batılı devletlerin ise çifte standart uyguladığını öne sürdü. Avrupa Birliği ve NATO’nun Ukrayna’ya baskı yaptığını iddia eden Lavrov, ülkedeki protestoların demokrasi mücadelesi olarak tanımlanamayacağını söyledi.
Kerry ve Lavrov‘un Suriye konusunda da ayrı yaklaşımları oldukları anlaşıldı. Kerry Rusya‘dan, Suriye'de bulunan kimyasal silahların çıkarılması konusunda Şam’a baskı yapmasını isterken, Lavrov’un ültimatom verilmesini kabul etmedikleri açıklaması dikkati çekti.

Bu arada BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon başta Suriye olmak üzere çatışma ve savaş yaşanan ülkelere bu hafta sonunda Rusya’nın Soçi kentinde başlayacak Kış Olimpiyatları süresince ateşkes çağrısı yaptı.

Tarihi eski Yunan döneminde yapılan olimpiyatlara dayanan ateşkes geleneği, 1994 yılında BM Genel Kurulu'nda da kabul edilmiş ve çatışan taraflardan olimpiyatların bir hafta öncesi ile oyunların bitişinden bir hafta sonraki süreci kapsayan dönemde ateşkes uygulamaları istenmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG