Erişilebilirlik

Davutoğlu: ‘YPG Minnak Havaalanı’nı Terk Etsin’


Ahmet Davutoğlu
Ahmet Davutoğlu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, YPG mevzilerine yapılan topçu saldırısı sonrası YPG’ye kuzey koridoru kurma hevesini sürdürmesi ve Minnak havaalanı boşaltmaması halinde saldırıların süreceği mesajını verdi. ABD Dışişleri Sözcüsü ise YPG’ye ilerlemesini durdurma Türkiye’ye ateşe son verme çağrısında bulundu.

Türkiye, PKK’nın Suriye kolu olarak gördüğü YPG’nin Minnak askeri üssünü ele geçirmesinin ardından bu örgütü ilk kez vurdu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin YPG hedeflerini obüslerle vurmasına gerekçe olarak örgütün Afrin’den Azez’e yönelik saldırı gerçekleştirmesini ve bu süreçte Türkiye’ye yönelik de taciz ateşinde bulunmasını gösterdi.

Erzincan Havalimanı’nda konuşan Başbakan, ”Gerek Türkiye'ye dönük mülteci akınına izin vermemek, gerekse açık bir şekilde PKK uzantısı olan bu güçlerin, Suriye'de kendi alanlarını oluşturma çabalarının yol açtığı tehdit karşısında, bugün angajman kuralları çerçevesinde, Azez ve civarında tehdit oluşturan güçlere karşı mukabelede bulunulmuştur. Türkiye, kendi sınırlarını korumak için, sınırları üzerinde Türkiye'ye doğru yönelen mültecileri korumak için, Suriye'nin tek umudu olan ılımlı muhalif unsurların varlıklarının muhafaza edilmesi ve etnik bir kıyım yapılmaması için alınması gereken tedbirleri almaya kararlıdır” dedi.

Davutoğlu’ndan YPG’ye sert mesaj

Başbakan, Türkiye’nin hassasiyetlerini ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'la yaptığı kısa telefon görüşmesinde, “YPG’nin PKK gibi bir terör örgütü olduğunu” onun nezdinde Amerikan makamlarına da ilettiğini ifade ettiğini açıkladı.

YPG’ye adeta ültimatom veren Davutoğlu, “YPG-PYD Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt koridoru koruma amacından vazgeçecek, Minnak Havaalanı’ndan Türkiye’ye veya Suriye muhalefetine saldırıda bulunmayacak ve o havaalanını derhal boşaltacak” dedi.

“Bunları Sayın Biden'a da ifade ettim, burada da ifade ediyorum. YPG ne Kürtleri ne Suriyelileri temsil etmiyor. Yaptıkları her barbarca tutumun, sürdükleri her Arap, Türkmen ve Kürt'ün sürüldükleri yerlere dönmesini de sağlayacağız, bunların da hesabını verecekler. Türkiye'nin sınır boylarında böyle herkesin at oynadığı bir ortamda Türkiye'nin sessiz kalmasını da kimse beklemesin. Bu meseleyi bir Kürt-Türk çatışması olarak tanımlayanlar, Ortadoğu'da bir kardeş kavgasına zemin hazırlamak niyetindedir. Ama YPG'nin eli kanlıdır, rejim işbirlikçisidir. Ve Rusya'nın, işgalci Rus güçlerinin, karadaki işbirlikçi, tamamlayıcı örgütüdür. YPG'nin sınırımızdaki Türkiye'yi rahatsız eden her adımına aynen mukabele ederiz.”

ABD Dışişleri Bakanlığı: ‘YPG karışık durumdan faydalanarak yeni bölgeler ele geçirmemeli’

Başbakan Davutoğlu’nun açıklamaları üzerine Amerika’dan yanıt geldi. Münih’teki Suriye Zirvesi’ne katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin heyetinde yer alan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby yaptığı yazılı açıklamada YPG’ye ilerleyişine son vermesi çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Halep'in kuzeyinde yaşanan olaylarla ilgili kaygı duyuyoruz ve bütün taraflar arasında gerilimi düşürmek için çabalıyoruz. Suriyeli Kürtlere ve YPG ile hareket eden diğer güçlere karışık durumdan istifade ederek yeni bölgeleri ele geçirmeye çalışmamaları tavsiyesinde bulunduk” dedi.

ABD’ye Türkiye’ye ‘ateşkes’ tavsiyesi

Türkiye’ye de Suriye’deki YPG mevzilerine yönelik top atışını durdurmasını tavsiye eden Kirby, bölgede asıl tehlikenin IŞİD olduğunun altını bir kez daha çizdi.

“Sınırın Türkiye tarafından top atışı yapıldığına dair haberler alıyoruz. Türkiye de bu ateşi kesmesi tavsiyesinde bulunuyoruz. Türkiye ve YPG, Azez'in güney bölgesindeki koridorunda önemli bir IŞİD tehlikesini paylaşıyorlar. Bütün taraflara, durulmayan ortak tehlikeye karşı yoğunlaşmaları ve Münih'te saldırıların durdurulması yönünde alınan karara uymaları çağrısında bulunuyoruz."

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG