Erişilebilirlik

Kerry: ‘Askeri Seçenek Hala Masada’


(Soldan sağa), Laurent Fabius, William Hague, Ahmet Davutoğlu, John Kerry
(Soldan sağa), Laurent Fabius, William Hague, Ahmet Davutoğlu, John Kerry
Amerika, Fransa ve İngiltere’den, elindeki kimyasal silahları uluslararası toplumun denetimine devretmeye hazır olduğunu açıklayan Suriye lideri Beşar Esat’a sert uyarı geldi. Üç ülke Dışişleri Bakanları, “Esat zaman kazanmaya çalışıyorsa bu çok büyük bir hata olur. Eğer Esat taahhütlerine uymazsa, askeri seçenek hala masadadır” mesajını verdi. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, BM Güvenlik Konseyi’nin, Suriye’nin kimyasal silahlarını uluslararası topluluğa devretmesinin şartlarını oluşturacak karar tasarısında, BM Antlaşması’nın ‘güç kullanmayı’ düzenleyen 7. Madde’ye atıfta bulunulabileceğini açıkladı. Bu açıklama Rusya’nın tepkisini çekti.

Amerika, Fransa, İngiltere ve Türkiye Dışişleri Bakanları, kimyasal silahlarla ilgili Amerika-Rusya uzlaşmasının ardından, konuyla ilgili BM Güvenlik Konseyi’ne sunulacak karar tasarısını belirlemek üzere Paris’te bir araya geldi. Önce Elysee Sarayı’nda Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya gelen Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı Williams Hague ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ortak basın toplantısı düzenledi. Fabius, Kerry ve Hague, P3 ülkeleri olarak BM’den güçlü bir karar tasarısı çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Kerry ve Fabius, Esat’ın alternatifinin aşırı gruplar olmadığını vurgulayarak Suriye’de siyasi çözümün ‘ılımlı muhaliflerle’ olacağının altını çizdi.

Fabius, “Cezalandırma ve caydırma politikamız karşısında Suriye rejiminin, birkaç gün önce varlığını bile reddettiği kimyasal silahlarını vermek dışında bir yolu kalmadı. Eğer Esat taahhütlerini yerine getirip kararın gereklerini uygulamazsa mutlaka yaptırımı olacak” dedi.

Kerry de, “Hepimiz aynı şeyin altını çiziyoruz. BM kararı çok güçlü olmalı. Esat ciddi olmadığımızı düşünüp, oyun oynayıp, zaman kazanmak istiyorsa büyük yanılgı içinde. Askeri seçenek hala masadadır” dedi.

Kerry’nin bir soru üzerine, “Rusya, BM Sözleşmesi’nin güç kullanımıyla ilgili 7. Madde konusunda Cenevre’de bizimle hemfikir oldu. Kararda 7. Madde’ye atıf olacak” diye konuştu.

Lavrov’dan jet yanıt

Ancak açıklamanın hemen ardından Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’dan jet yanıt geldi. Lavrov, Kerry’nin 7. Madde konusunda Rusya’nın da hem fikir olduğu yönündeki açıklamayı eleştirerek, “Umarız Amerika, Cenevre’de uzlaşmaya vardığımız metne sadık kalır. Tehditlerle barış yolunda başarılı olmak mümkün değil” dedi.

Davutoğlu: ‘Süre çok uzun’

Basın toplantısının ardından Dışişleri bakanlığındaki çalışma toplantısı ve öğle yemeğine Kerry’nin daveti üzerine Davutoğlu da katıldı. Kerry, Lavrov ile geçtiğimiz hafta Cenevre’de uzlaşma ile sonuçlanan toplantının ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin ve bir gün önce görüştüğü Suriyeli muhaliflerin BM karar tasarısına ilişkin görüşlerini aktaran Davutoğlu ise, kimyasal silahların devredilmesi öngörülen sürecin uzamasından şikayet etti.

Davutoğlu, Paris’ten ayrılmadan düzenlediği basın toplantısında, “Aylar alacak bir süreç rejim tarafından suiistimal edilebilir. Bu silahlar önce rejimden uzaklaştırılır, ardından teknik olarak tasfiyesi zaman alabilir. Rejim bu süreyi uzatarak, kendisine avantaj sağlayacak bir konjonktür oluşturmaya çalışıyor. Haziran’a kadar tasfiye edilmesini beklemek uluslararası kamuoyuna kötü örnek oluşturur” diye konuştu.

Davutoğlu, kimyasal silahın kullanıcılarının yargı önüne çıkarılması ve Güvenlik Konseyi’ne sunulacak karar tasarısında BM’nin 7. Madde’ye atıfta bulunması gerektiği görüşlerini de toplantıda yineledi.

Davutoğlu: ‘Kimse Türkiye’nin sınırlarını ihlal edemez’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin düşürdüğü Suriye helikopterinin sınır ihlali yaptığını ve Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan hakkını kullandığını belirterek, “Bir daha kimse Türkiye’nin sınırlarını ihlal etme cesaretini gösteremeyecek” dedi.

Suriye helikopterinin düşürüldüğü haberini P3+1 toplantısı için geldiği Paris’te, Amerika, İngiliz ve Fransız mevkidaşlarıyla katıldığı Suriye konulu toplantıda öğrenen Davutoğlu, toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu “Suriye helikopteri sınırımıza 5 mil yaklaştığı anda uyarıldığı halde, yoluna devam etti ve sınırımızı ihlal etti. Tekrar uyarılmasına rağmen bu ihlali sürdürmesi üzerine de Türkiye uluslararası hukuktan gelen haklarını ve egemenlik haklarını kullanarak, daha önce TSK’ya verilen angajman kuralları çerçevesinde hava kuvvetleri gerekli müdahalede bulundu. Suriye helikopteri Türkiye hava sahasını terk ettikten sonra 400 metre kadar içeride düştü. Türkiye kendi sınırlarına dönük herhangi bir ihlale kesinlikle izin vermeyecektir. Suriye’deki krizin şu veya bu şekilde ülkemize bulaştırılmasına veya ülkemize yönelik bir ihlale dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz ” dedi.

Davutoğlu soru üzerine, Kerry, Fabius ve Hague’ı da konuyla ilgili bilgilendirdiğini, her üç bakanın da Türkiye’nin sınır güvenliği bağlamında destek verdiğini kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG