Erişilebilirlik

Davutoğlu: 'İstihbarat Birimlerimiz Çalışıyor'


Başbakan Davutoğlu kadın teröristin 8 Ocak'ta Türkiye'den Suriye'ye geçtiği haberlerine "Açıklanması gereken bir husus olduğunda, Türkiye ve Fransa birlikte veya tek tek açıklama yapabilir."yanıtını verdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fransa’daki market zanlısıyla ilişkili Hayat Boumeddiene’nin Türkiye’de olup olmadığıyla ilgili olarak “Bu terör saldırısı sonrasında da istihbarat birimlerimiz (Fransa – Türkiye) arasında çok kapsamlı istişareler gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede Fransa'dan bize intikal eden bilgilerle, bizdeki bilgilerin karşılaştırılması süreci devam ediyor” dedi.

Davutoğlu, Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, Paris’teki yürüşüye bizzat katılarak, teröre karşı dayanışma ilkesini Paris'te bir kez daha göstereceklerini söyledi. "Türkiye her türlü terör saldırısına karşı en net tavrı almış, en aktif dayanışmayı göstermiş ülkelerden biridir" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin çok sayıda vatandaşını terör saldırılarında kaybettiğini anımsattı. Davuoğlu, Paris’teki saldırıda Müslüman bir polisin de hayatını yitirdiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu anma merasimine dünyadan çok sayıda liderler de katılacak. Bu vesileyle ortak olarak terör saldırıları karşısındaki tutumuz bir kez daha dünyaya gösterilmiş olacak. Terörün dini, etnik ve mezhebi kimliği olamaz. Terör kim tarafından, hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın bir insanlık suçudur. Dolayısıyla bu saldırıyı genelde İslam dünyasına, daha özelde Avrupa'daki Müslümanlara yönelik bir karşı kampanyaya dönüştürmek isteyen çevrelere karşı da oradaki mevcudiyetimiz en güçlü mesajı vermek olacaktır. Bu mevcudiyetle hem teröre karşı dayanışmamızı göstereceğiz hem de Müslüman, Hristiyan ayrımı, Avrupalı, Asyalı, Afrikalı ayrımı olmaksızın herkesin omuz omuza verdiği bugünde, herhangi bir şekilde bu saldırıyı istismar ederek Müslümanlara dönük bir kampanya başlatılmasına karşı da en güçlü mesajı vermiş olacağız."

Davutoğlu, Fransa'daki market saldırısını düzenleyen Ahmedi Kolibali'nin sevgilisi Hayat Boumeddiene'nin 2 Ocak'ta Türkiye'ye girdiği ancak 9 Ocak'ta tarihli dönüş biletini kullanmadığına ilişkin haberleri de değerlendirdi. “Boumeddiene’nin 8 Ocak’ta Türkiye’den Suriye’ye geçtiği ve Türkiye'de bir süre MİT tarafından takip edildiğine ilişkin iddialar doğru mu?" sorusu üzerine Davutoğlu, şunları dile getirdi:

"Türkiye hangi ülkede olursa olsun, herhangi terör faaliyeti söz konusuysa her zaman çok yakın işbirliği içinde oldu. İstihbarat birimlerimizle, Fransız istihbarat birimleri arasındaki işbirliği ve dayanışma ise çok köklü, eski temellere dayanıyor. Dolayısıyla bu terör saldırısı sonrasında da istihbarat birimlerimiz arasında çok kapsamlı istişareler gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede Fransa'dan bize intikal eden bilgilerle, bizdeki bilgilerin karşılaştırılması süreci devam ediyor. Bir kez daha vurgulamak isterim: İstihbarat, güvenlik birimlerimiz arasında tam bir işbirliği var. Biz her zaman, sadece Fransa ile değil, dünyanın neresinde olursa olsun, hangi ülkeye dönük olursa olsun herhangi bir terör riski söz konusu olduğunda, her türlü işbirliğini gösterdik. Bu çerçevede de işbirliğimiz devam ediyor.

Türkiye'nin milyonlarca turistin geldiği bir ülke olduğunu söyleyen Davutoğlu, , "Dolayısıyla, bu tür giriş çıkışlar konusunda önceden bir ihbar söz konusu olmaması halinde, herhangi bir engelleme çok güç oluyor. Fransa ile Türkiye arasındaki istihbari işbirliğinin derinliği ve kapsamı göz önüne alındığında, bundan sonra da gerek bu konuda, gerek direk konularda birlikte neler yapabileceğimizi ele alacağız, değerlendireceğiz ve gerekli adımları atmakta da hiçbir tereddüt göstermeyeceğiz" diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG