Erişilebilirlik

Davutoğlu: ‘Çözüm Süreci Devam Edecek’


Başbakan Ahmet Davutoğlu
Başbakan Ahmet Davutoğlu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, PKK’ya yönelik operasyonların ardından çözüm sürecinin ‘belki muhatapları değişerek’ süreceğini açıkladı. Davutoğlu, ‘rüzgar eken fırtına biçer’ derken Kürt hareketleri operasyonlara son verilmesi çağrısında bulundu.

Türkiye’nin iki gün üst üste PKK’nın yerleşik olduğu Kandil’e gerçekleştirdiği bombardıman ve IŞİD ve DHKP-C ile PKK ve YDDG-H militanlarına yönelik başlatılan operasyonun ardından Kürdistan Ulusal Konseyi’nde gelen ‘Türkiye ateşkesi bitirdi, Kürtler’e karşı savaş ilan etti’ sözleri ‘çözüm süreci bitti mi?’ sorusunu akla getirdi.

Bu soru bugün operasyonlarla ilgili basın toplantısı yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu’na soruldu. Çözüm sürecinin tarihi ve stratejik bir süreç olduğu kadar onurlu bir yaşamı için hayata geçirecek bir demokratikleşme hamlesi olduğunu söyleyen Başbakan, 2013 Mayıs'ında Türkiye’yi terk etmesi gereken silahlı unsurların çözüm sürecini tehdit eder bir hale geldiğini belirtti.

Davutoğlu: ‘Rüzgar eken fırtına biçer’

Davutoğlu, “Biz sürekli silahsızlanma çağrısında bulunduk bu unsurlar bir yandan baskısını artırarak ve Türkiye'yi tehdit eder bir üsluba yöneldiler. Biz çözüm sürecine desteğimizden taviz vermeyeceğiz. Muhatabımız millet olacak. Kamu düzenine karşı kim olursa olsun tavrımızı ortaya koyacağız. HDP yetkilileri barıştan bahsediyorlar artık karar vermelerinin vaktidir silah mı barış mı? Meşru bir partilerse ki öyleler o zaman öyle davranmalılar” dedi.

“Rüzgar eken fırtına biçer, kamu düzenini tehdit ettiklerinde maşalara ve aldatılmış çevrelere değil, asıl merkeze cevap veririz” diyen Başbakan, çözüm sürecinin muhatapları değişerek sürebileceğini söyledi.

İbrahim Kalın: ‘PKK, Öcalan’a rağmen silah bırakmayı reddediyor’

Başbakan Davutoğlu bu açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la özel bir görüşme yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözcüsü bugün Daily Sabah adlı İngilizce gazete için kaleme aldığı yazıda PKK'yı eleştirdi.

Kalın, “PKK, büyük demokratik kazanımlara, Kürt seçmenin siyasi temsiline, ekonomik gelişime ve Abdullah Öcalan’ın silah bırakma çağrısına rağmen silah bırakmayı reddediyor. Örgüt, tamamen demokratik ve şeffaf bir sürecin kendi varlık nedenini ortadan kaldırmasından korkuyor. PKK çözüm sürecinin amaçlarına aykırı hareket ediyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü de Başbakan Davutoğlu gibi HDP’yi terör saldırılarıyla ilgili PKK’ya eleştiri getirmemekle suçladı. Kalın ayrıca HDP’nin çözüm sürecinin iki aktörü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ‘şeytanlaştırma politikası’ güttüğünü; bu politikanın HDP’nin Türkiyelileşme politikasına aykırı olduğunu ifade etti.

Yalçın Akdoğan: ‘PKK çözüm sürecini zehirledi’

Başbakan Yardımcısı ve Çözüm Süreci’nin koordinatörü olan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise PKK’nın süreci zehirlediğini söyledi.

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Akdoğan, “Demokrasi-güvenlik dengesini bozmaya yönelik girişimlere karşı hukukun gereği elbette yapılacaktır. Demokratik güvenlik perspektifi yadsınamaz. Hem siyaset konuşsun hem silahlar diyen istismarcı anlayış çökmüştür. PKK'nın terör ve şiddeti Süreci zehirlemiştir Elinden ve ağzından kan damlayanlara karşı demokrasimizi büyüteceğiz ama halkın üzerinde baskı ve zulüm kurmak isteyenlere müsamaha etmeden” dedi.

İstanbul’da 3 polis yaralandı

Dünkü polis operasyonunda hayatını kaybeden Günay Özarslan’ın cenaze töreni için İstanbul Gazi Mahallesi’ndeki cemevinin önünde toplanan kalabalığa emniyet güçleri, tazyikli su ve gaz fişekleriyle müdahale etti.

Okmeydanı’nda devriye görevini yapan 3 polis, silahlı saldırıya uğradı. Emniyet güçleri saldırganları arıyor.

İstanbul Valiliği, Barış Yürüyüşü'nü yasakladı

Barış Bloku tarafından pazar günü yapılacak Barış Yürüyüşü İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı. Ancak yürüyüşü tertipleyenler, İstanbulluları pazar günü aynı saatte Aksaray’da toplanmaya çağırdı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG