Erişilebilirlik

Davutoğlu’nun Temasları Sürüyor


Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM 70. Genel Kurulu genel görüşmeleri için bulunduğu New York'ta temaslarını yoğun bir tempoda sürdürüyor. Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall tarafından kabul edildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. BM Kalkınma Zirvesi kapsamında düzenlenen 2015 sonrası kalkınma gündemi oturumuna, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile eş başkanlık yaptı.

Mültecilerin Durumu Konuşuldu

Almanya’nın BM Daimi Temsilcilik binasında yaklaşık 50 dakika süreyle bir araya gelen Başbakan Angela Merkel ile Başbakan Davutoğlu’nun öncelikli gündem maddesi Suriyeli mültecilerdi. Merkel, Davutoğlu görüşmesine Türk heyetinden Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

Görüşmede, Suriye’deki son genel durumun yanı sıra son dönemden dramatik bir şekilde Avrupa’ya yönelen Suriyeli mülteciler konusunda Davutoğlu’nun Merkel’e çözüm önerilerini sıraladığı mektup da gündeme geldi. Türk Başbakanlık kaynaklarından elde edilen bilgiye göre, Merkel’in Davutoğlu’nun mektubunda sorunun çözümüne ilişkin önerilerini içeren mektubunu aldığını ve içeriğini memnuniyetle karşıladığını öğrenildi.

Aynı kaynaklar Merkel’in, Suriye halkının kendi topraklarında rejimin hava bombardımanı ve terörist örgütlerin saldırılarından korunmasının önemine dikkat çektiğini ve bu konuda Türkiye’nin önerilerini AB tarafına ilettiğini söylediğini belirttiler. Türkiye ile Almanya arasında ikili planda oluşturulması kararlaştırılan bakanlar düzeyindeki çalışma grubunun, başta Türkiye’nin komşusu Yunanistan’ında dahil edilmek üzere AB ülkeleri ve kurumlarıyla bir araya gelmesi konusunda mutabık kaldıkları, çalışmaların neticelerini önümüzdeki dönemde yeniden bir araya gelip değerlendirme konusunda uzlaştıklarını belirttiler.

Görüşmede Türkiye’de haklarında yakalama kararı bulunan ve Ermenistan üzerinden Almanya’ya giden savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın iadesinin de talep edildiği iddia edildi.

Filistin Barış Süreci

Davutoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Bir saat süren görüşmeye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı. Başbakanlık kaynaklarından elde edilen bilgiye göre, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile Davutoğlu arasında gerçekleşen görüşmede, İsrail'in barış sürecini sabote ettiğini, Batı Şeria ve Gazze arasındaki bölünmüşlüğün devamı için her türlü gayreti gösterdiğini, Amerika’nınbarış yönündeki gayretlerinin ise sonuç vermediğini kaydedildi.

Aynı kaynaklara göre görüşmede son dönemde Mescid-i Aksa'da meydana gelen ihlaller olmak üzere, İsrail güvenlik güçlerinin Filistinli sivillere yönelik uygulamaları gündeme geldi. Görüşmede Davutoğlu’nun Filistin Devlet Başkanı Abbas’a Türkiye'nin Filistin davasına verdiği güçlü desteği tekrarladığının Türkiye'nin Filistin'de ulusal birlik hükümetinin kurulması ve devamını en çok isteyen ve destekleyen taraflardan biri olduğu ve bu yönde atılacak tüm adımları memnuniyetle karşılayacağını ifade ettiği belirtildi.

Kalkınma Zirvesinde Konuştu

BM'de Kalkınma Zirvesi'nin düzenlenen oturumundan birine Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile eş başkanlık yapan Davutoğlu, oturum öncesinde Cumhurbaşkanı Sall ile bir de ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye Türk heyetinde bulunan Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz da katıldı. Zirve’de bir konuşma yapan Davutoğlu, toplumun tüm kesimlerinin kalkınma ve refahtan faydalanması gerektiğini vurguladı. Kadın ve gençlerin ekonomiye katılımı teşvik edilmesinin gerektiğini öne sürdü. Davutoğlu, ‘’Kadınların güçlendirilmesi kalkınmaya pozitif katkı sağlar’’ dedi.

Ruhani İle Görüştü

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi. Basına kapalı olan ve henüz ayrıntıları kaynaklar tarafından teyit edilmeyen görüşme 45 dakika sürdü. Görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

Ban Ki Moon Görüşmesi Ertelendi

Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmesinin ardından iklim değişikliği konusunda düzenlenen birüst öğle yemeğine katıldı. Başbakan Davutoğlu’nun programında bugün gerçekleştirileceği belirtilen BM Genel Sekreteri Ban-ki Moon’un Davutoğlu’nu kabulü iki tarafın program yoğunluğu gerekçesiyle ertelendiği öğrenildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG