Erişilebilirlik

Davis: “Türk Amerikan İşbirliği IŞİD’in Yok Edilmesinde Önemli Rol Oynayacak”


Davis: “Türk Amerikan İşbirliği IŞİD’in Yok Edilmesinde Önemli Rol Oynayacak”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jeff Davis Türkiye ve Amerika’nın işbirliğinin IŞİD’in yok edilmesinde önemli bir rol oynayacağını söyledi. Davis, El Bab’da kontrolü sağlamaya çalışan Türk askerine desteğimiz sürüyor dedi. Davis, “Türk hükümeti bizim kendilerine düzenli olarak destek verdiğimizi biliyor” ifadesini kullandı.

Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerinin yerel güçlerle beraber Suriye’nin orta ve kuzey bölgelerinde 20 bin kilometreyi IŞİD güçlerinden geri aldığını belirten ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Jeff Davis, Rusya’nınsa özellikle Halep’te olmak suretiyle insani drama sebep olduğunun altını çizdi. Rusya’nın sadece Palmira’yı geri alma başarısını gösterdiğini ancak bu bölgenin de birkaç hafta içinde IŞİD militanları tarafından tekrar geri alındığını vurgulayan sözcü, Rusya’nın tersine Amerika’nın Türkiye ile uzun ve güvenilir bir ortaklığı bulunduğunu belirtti. Sözcü Davis’e göre, her iki ülkenin işbirliği IŞİD’in yok edilmesinde önemli bir rol oynayacak.

Jeff Davis, “Türkiye ve diğer müttefiklerimizle her daim iletişim içerisindeyiz. 65 senedir NATO ittifakına üye olan Türkiye bizim müttefiğimiz. Türkiye ile özellikle bölge ve Avrupa’nın korunmasında birçok işbirliği yaptık. Bize çok destek verdiler. Suriye’de de kuzeyden girerek bir ‘tampon bölge’ kurmaya çalıştı. IŞİD ve diğer terör grupları bu bölgeyi, militanlarının Suriye’ye giriş ve çıkış yapmaları için kullanılıyordu. Bu bölgeden kendi safında savaşacak militanları Suriye’ye sokan IŞİD ayrıca, Türkiye, Avrupa ve diğer ülkelerde terör saldırıları yapmak için militanların çıkışını gerçekleştiriyordu. Burayı kontrol etmek çok önemliydi. Bu bölgenin kontrolünü ellerine geçirmek için biz de Türk güçlerine hava desteği vererek yardım ettik. Ayrıca askeri uzmanlarımız karada da tavsiyelerde bulundu. El Bab’ı da kontrolü altına almaya çalışan Türk askerine desteğimiz sürüyor. Türkiye bizim müttefikimiz. İstihbarat paylaşımı, yürüttükleri operasyonlar hakkında düşüncelerimizi ve tavsiyelerimizi her zaman kendileriyle paylaştık. Her iki ülkenin de hedefi aynı ve birlikte IŞİD’i yok edeceğiz” dedi.

Türkiye’yi bir NATO ve Koalisyon ortağı olarak gördüklerini söyleyen Davis, her iki ülkenin aynı hedef için çalıştığını ve yürüttükleri işbirliğiyle IŞİD’i hem Suriye hem de Irak’ta yok edeceklerini söyledi. Sözcü Davis, bu işbirliği içinde Türkiye’nin NATO üyelerine tahsis ettiği İncirlik üssünün önemine de vurgu yaptı.

Davis, “İncirlik çok önemli. Bizim İncirlik’teki varlığımız IŞİD’e karşı başlatılan mücadelemizin çok öncesine dayanıyor. İncirlik bizim sadece Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı yürüttüğümüz strateji için önem taşımıyor, aynı zamanda Avrupa’nın savunması için de çok önemli. Ancak unutmamamız gereken bir nokta, İncirlik’in sadece Amerikan ordusuna tahsis edilmediği. İncirlik bizimle beraber NATO üyelerine tahsis edildi ve birçok üye bu üssü kullandı. Bizim İncirlik’i IŞİD’i yok etmek için kullanıyoruz ki bu her iki ülkenin amacı” dedi.

Türk ordusu Suriye’ye girerek El Bab’a kadar olan bölgede tampon bölge kurmak istiyor. Pentagon sözcüsü Davis, Amerika’nın Türkiye’nin açık ve güvenilir müttefiki olduğunu ve IŞİD’e karşı attığı her adımda Türkiye’ye ihtiyacı olan desteği vereceğini söyledi.

Davis,“Çok açık söyleyeyim. Türkiye’nin Fırat nehrinin batısında IŞİD’den temizlenmiş bir bölge oluşturması harekatına biz de destek verdik. Türkiye hem havadan hem de karadan desteğimizi aldı. Sınırı geçip El Bab’a kadar gitmek istediklerinde biz desteğimizi sürdürdük. Hatta geçen hafta basın, Amerika’nın, tehlikede bulunan Türk ordusuna hava desteği verdiğini yazdı. Türk dostlarımızla kendilerine nasıl destek verebiliriz diye iletişim halindeyiz. Türk hükümeti bizim kendilerine düzenli olarak destek verdiğimizi biliyor” dedi.

Jeff Davis, Amerika’nın IŞİD’i yenilgiye uğratmak için sadece koalisyon güçleriyle değil aynı zamanda Kürt ve Araplardan oluşan yerek güçlerle de çalıştığını belirtti.

Jeff Davis, “Amerika’nın Suriye’de bir hedefi var, o da IŞİD’i yok etmek. Bu amaçla koalisyon güçleriyle beraber yerel güçlere destek veriyoruz. Suriye yerel güçleri, yani Suriye demokratik Gücü’ne sadece Kürtler değil aynı zamanda Araplar da destek veriyor. Aslında bu topluluk çok etnik yapılı. Bu güçlerle işbirliğimizin çok verimli geçmesi sayesinde özellikle kuzey Suriye’de IŞİD’in elinden büyük bir toprağı geri aldık” ifadelerini kullandı.

Her ülkenin IŞİD’i yok etmek için odaklandığını belirten Jeff Davis, ellerine geçen raporda El Kaide’nin de özellikle batı Suriye’de giderek daha aktif olmaya başladığını gördüklerini söyledi. Davis, Amerika’nın El Kaide’yi dünyanın her yerinde yok etmek için uğraşmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Davis, “El Kaide’nin Batı Suriye’de Şeriat konseyi kurduğununun haberini aldık. Bu insanlar daha önce de Amerika’nın hedefindeydi. El Kaide ve IŞİD birbirinden farklı yapılar. El Kaide, her nerede olursa olsun bizim takip edip yok edeceğimiz bir örgüt. Suriye, Afganistan, Yemen veya Afrika’nın neresinde olursa olsun El Kaide’yi yok etmek için uğraşmaktan bıkmayacağız” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Jeff Davis, Amerika’nın Türkiye’nin kurmaya çalıştığı tampon bölgenin devamını sağlaması için gereken desteği vereceğini ve iki ülkenin askeri ve siyasi işbirliğinin ileride de yürütülmesi için kendilerine düşen görevi yerine getireceğini de belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG