Erişilebilirlik

Darbeci mi Darbeyi Engelleyen mi?


Darbe girişiminin bir numaralı ismi olarak gösterilen Yüksek Askeri Şura Üyesi Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, savcılıktaki ifadesinde darbe planlayıcısı olduğu iddialarını reddetti.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevli Cumhuriyet Savcıları tarafından Türk Ceza Kanunu'nun 309. Maddesi uyarınca “anayasayı ihlal etmek”, 311. Maddesi uyarınca “yasama organına karşı suç işlemek”, 312. Maddesi uyarınca “hükümete karşı suç işlemek”, 314. Maddesi uyarınca “silahlı örgüt kurmak veya yönetmek” ile suçlanan Org. Öztürk, Cuma akşamını darbe girişimini yönetmekle değil bilakis engellemekle geçirdiğini iddia etti.

“Hava Kuvvetleri Komutanı benden uçuşlara müdahale etmemi istedi”

Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal’ın kaçırıldığı düğüne İzmir’deki noter işleri nedeniyle gidemediğini belirten Eski Hava Kuvvetleri Komutanı, İzmir’deki işlerini bitirdikten sonra torunlarına görmek üzere Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak’la Ankara’ya uçtuğunu oradan da Akıncı Üssü’ne geçtiğini ifade etti.

“Hava Kuvvetleri Komutanı beni aradı ve uçuşların Ankara'da alçak geçiş yaptığını, bu duruma müdahale etmemi istedi. Ben de bunun üzerine üs komutanlığına telefon ettim. Görüştüğüm kişi üs komutanı ve misafir olarak orada bulunan Kubilay Selçuk'tu. Genelkurmay Başkanının da üste olduğunu söyledi. Bir oda içerisinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Tümgeneral Kubilay Selçuk ve Tuğgeneral Mehmet Dişli ile birlikte çay içiyordu.

Bana ‘bunlar bu işi yaptılar, bunlarla konuş ikna et’ dedi. Ben onlarla konuşmaya başladım.”

“Darbecileri ben ikna ettim”

Tümgeneral Kubilay Selçuk ve Tuğgeneral Mehmet Dişli’yi darbenin başarılı olamayacağını, demokratik kurumların işlediğini ve halkın bu işe tepki gösterdiğini anlatarak ikna etmeye çalıştığını öne süren Orgeneral Öztürk, savcıya telkinlerinin sonuç verdiğini söyledi.

“Yeni uçak üsten havalanmadı. Havadakilerin görevleri devam etti. Üsse dönen uçaklar, bir daha gönderilmedi. Sonunda onlar ikna olunca Genelkurmay Başkanı, Başbakan’la görüştü. Bana ‘Sen burada kal, bunları iyice ikna et’ dedi. Sonra helikoptere binip Başbakanlığa gitti. Bir süre sonra üsten helikopterle ayrılmak üzere teşebbüste bulundum. Bacağımdan yaralandım. Daha sonra Genelkurmay İkinci Başkanı’nı üste olduğunu öğrendim. Onun bulunduğu odaya gittim gözleri bağlıydı. Gözlerini açtım. El ve ayakları bağlıydı, çözdüm.”

Darbe girişiminin bir numarası olmakla suçlanan YAŞ üyesi, üste tutuklu bulunan Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ile hava generallerini kendisinin Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’yı Özel Kuvvetler Komutanı’nın kurtardığını söyledi.

“Darbeye teşebbüsü paralel yapının gerçekleştirdiğini düşünüyorum”

Paralel yapıyla görev süresi boyunca mücadele ettiğini iddia eden Orgeneral Öztürk, bu konuda Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı tanık gösterdi.

“Askeri darbeye teşebbüsü paralel yapının gerçekleştirdiğini düşünüyorum. TSK içinde kimin organize ettiğini kestiremiyorum. Hava Kuvvetleri Komutanlığım sırasında bu yapıdan birçok kişiyi Hava Harp Okulu’na almadım. TSK içerisinde bu yapıdan kaç kişi olduğunu bilmiyorum. Askeri darbe Türkiye’yi güçsüz kılmak isteyen yabancı misyonların işi olabilir. Pennsylvania’da kişinin emir verip bu işi yaptırabilecek gücü yoktur. Bu olayda paralel yapı kullanılmış olabilir.”

Atama listesinde kendisinin Genelkurmay 2. Başkanı olarak gösterildiğini belirten Orgeneral Öztürk, kendisinin bu görevden daha fazla kıdem sahibi olduğunun altını çizdi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “darbe girişiminin liderliğiyle” suçlanan Orgeneral Akın Öztürk hakkında “Bu işin başında şu isim vardır, demem mümkün değil. ‘O adam önlemeye çalışıyordu’, diyenler de var" dedi.

25 general tutuklandı

Ancak Orgeneral Öztürk, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 2'nci Ordu Kurmay Başkanı ve Malatya Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun ile 7'nci Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık, Korgeneral Erdal Öztürk, Tümgeneral Fethi Alpay, Tümgeneral Mehmet Özlü, Tümgeneral Haluk Şahar, Tümgeneral Serdar Gülbaş, Tümgeneral Şaban Umut, Tuğgeneral İrfan Can, Tuğgeneral Erdal Akyıldız, Tuğgeneral İmdat Bahri Biber, Tuğgeneral Ahmet Biçer, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Eyüp Gürler, Tuğamiral Ömer Mesut Ak ile birlikte tutuklandı.

Türkiye genelinde tutuklu ve gözaltında olan general ve amiral sayısı 112’ye ulaştı.

YAŞ üyesi Akın Öztürk’ün darbeyi planladığını kabul ettiği haberini servis eden Anadolu Ajansı sonra bu haberini geri çekti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG