Erişilebilirlik

Darbe Girişimiyle İlgili Ana Askeri Davada Karar Verildi


Arşiv Fotoğraf
Arşiv Fotoğraf

15 Temmuz darbe girişiminde askeri kanada ilişkin ana dava niteliğindeki Genelkurmay Çatı Davası’ndan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları çıktı.

Türkiye, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Fethullahçı Terör Örgütü /Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) karşı yürüttüğü yargılama süreçlerinde, o gece silahlı süreci Ankara merkezli yürüten askeri grup hakkındaki yerel düzeydeki yargılamayı tamamladı.

Ankara 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi, Sincan Cezaevi Kampüsü’nde aylardır duruşma zinciri şeklinde yürüttüğü Genelkurmay Çatı Davası’nda 224 sanık hakkındaki kararını bugün açıkladı.

Fethullah Gülen ve 12 sanığın dosyaları ayrıldı

Mahkeme, dava kapsamında en yüksek rütbeli asker konumundaki eski orgeneral Akın Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 17 sanık hakkında 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına karar verdi. Mahkeme, FETÖ lideri Fethullah Gülen’in de arasında bulunduğu 13 sanık “firari” olduğu için dosyalarını ayırdı ve yargılanma süreçlerini açık bıraktı.

Mahkeme, darbe girişimi sırasında 2013’ten beri Hava Kuvvetleri Komutanı görevinde olan Öztürk’ü 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. O dönemde Yüksek Askeri Şura üyesi de olan Öztürk, FETÖ’nün darbe girişimi yönetimi kadrosu konumundaki “Yurtta Sulh Konseyi”nde “komutan” olarak hareket etmekle suçlanıyor. Öztürk’ün nikah şahidi olarak davetli olduğu İstanbul Moda Deniz Kulübü’ndeki Korgeneral Mehmet Şanver’in kızı Banu Çiçek’in düğününe katılmayarak Ankara’da darbe girişiminde rol aldığı belirtiliyor.

Öztürk, yargılama sürecinde darbe girişimindeki rolünü diğer tüm sanıklar gibi inkar etmeyi tercih ederek, mağdur olduğu savunması yaptı ancak “anayasayı ihlal”, “devleti ve hükümeti yıkmaya teşebbüs” gibi suçlamalardan suçlu bulundu.

Genelkurmay Çatı Davası kapsamında Öztürk’ün yanı sıra Mehmet Dişli, Ömer Faruk Harmancık, Ahmet Özçetin, Ali Osman Gürcan, Bilal Akyüz, Cemil Turhan, Erhan Caha, Fırat Alakuş, Hakan Evrim, Kubilay Selçuk, Mehmet Partigöç, Murat Koçyiğit, Mustafa Barış Avıalan, Orhan Yıkılkan, Sinan Sürer ve Muhsin Kutsi Barış hakkında “anayasayı ihlal” suçlamasıyla, “Cumhurbaşkanı’na suikast girişimi” iddiasıyla ve darbe girişiminde ölen 139 kişi dolayısıyla 139’ar kez olmak üzere toplamda 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Sanıklardan Osman Kılıç ise, “anayasayı ihlal” suçlamasıyla ve ölen 139 kişi dolayısıyla 140 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Davadaki sivil sanıklardan “FETÖ’nün mahrem imamı” olduğu kaydedilen Birol Kurubaş’a da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Ankara 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada, Erdoğan ve Akar’ın da aralarında bulunduğu 2 bin 386 kişi mağdur ve müşteki sıfatıyla yer alıyordu. Dava sürecinde tüm sanıklar kendilerine darbe girişimi ve FETÖ’yle ilgili yöneltilen tüm suçlamaları ve hatta 15 Temmuz gecesinde kamera görüntülerine rağmen nerede, ne yaptıklarını inkar etmeyi tercih etti. Bu durum “FETÖ’nün inkar stratejisi” olarak yorumlandı.

AKP’li Dişli’nin kardeşine de ağırlaştırılmış müebbet cezası

Davada, AKP Genel Başkan Yardımcılığı gibi iktidar partisinde üst düzey görevler alan eski milletvekili ve son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin Lahey (Hollanda) Büyükelçiliği görevine atadığı Şaban Dişli’nin kardeşi Mehmet Dişli hakkında da karar çıktı. Darbe girişiminde sırasında Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Dairesi Başkanı görevindeki eski Tümgeneral Mehmet Dişli’ye de 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Bizzat Hulusi Akar’ın kendisini FETÖ adına darbeye ikna etmeye çalışmakla suçladığı Mehmet Dişli, hakkındaki tüm iddiaları “inkar” ederek, mağdur olduğunu savundu.

Genelkurmay Çatı Davası’nda sanıklarından darbe girişiminde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanı görevindeki eski tuğamiral Ömer Faruk Harmancık da 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edildi. Harmancık’ın 15 Temmuz gecesi o dönemki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı darbeyi yönetmesi için ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişimini yönettiği öne sürülen sanıklardan eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, 137 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 540 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Eski kurmay albay Muzaffer Düzenli, “anayasal düzeni ihlal” ve “Cumhurbaşkanı’na suikast girişimi” suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, insan öldürme nedeniyle 60 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 540 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Darbe döneminde Erdoğan'ın başyaveri eski kurmay albay Ali Yazıcı ve Akar’ın yaveri eski yarbay Levent Türkkan ile birlikte eski tuğgeneral Ahmet Bican Kırker, eski kurmay albay Osman Kardal, eski korgeneral İlhan Talu, “anayasal düzeni ihlal” suçlamasıyla birer kez müebbet hapis cezası aldı.

Darbe gecesinde Akar’ın özel kalem müdürü olan eski kurmay albay Ramazan Gözel hakkında “anayasal düzeni ihlal” ve “kasten adam öldürme” suçlarından 11'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Darbe girişiminde Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Daire Başkanlığı’nda Proje Geliştirme Şube Müdürü görevindeki eski kurmay albay Doğan Öztürk de 11’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara’da Jandarma Genel Komutanlığı önündeki sivillere ateş açtığı kaydedilen eski yarbay Ertuğrul Terzi ise 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı görevindeki eski kurmay yarbay Savaş Kabaklı, 17 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Sanıklar Ünsal Coşkun, Mehmet Şahin ve Halil Gül, 29'ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. O dönemki Kara Havacılık Komutanlığı Taarruz Helikopter Tabur Komutanı eski yarbay Özcan Karacan, 30 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.

Bu arada Anadolu Ajansı’nın haberine göre; darbe girişimiyle ilgili açılan 289 davadan bugüne kadar 261'i karara bağlandı. Yerel mahkeme düzeyindeki tamamlanmış davalarda, 2 bin 31'i ömür boyu olmak üzere 3 bin 239 sanık hakkında mahkumiyet kararları alındı. Bu davalarda bin 53 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklardan 978'ine müebbet hapis cezası verildi. Ayrıca 1.208 kişi hakkında 1 yıl 2 ay ila 20 yıl arasında değişen hapis cezalarına hükmedildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG