Erişilebilirlik

Darbe Girişimine Karşı Operasyon Sürüyor


Başbakan Binali Yıldırım, AKP grup toplantısında, Ankara’nın, Pennsylvania’da yaşayan Fethullah Gülen’in iadesi için Amerika Dışişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’na resmi başvuruda bulunduğunu açıkladı.

CNN Turk televizyonu, Ankara’nın Washington’dan iade edilene kadar Fethullah Gülen’in 60 günlüğüne geçici olarak tutuklanmasını istediğini iddia etti.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da yaptığı bir açıklamada Gülen hareketiyle IŞİD arasında benzerlikler kurdu. Gülen hareketinin “sapkın ideolojisinin” IŞİD’inkinden farkı olmadığını söyledi. Kurtulmuş, şu ana kadar 9 bin kişinin gözaltına alındığını bunlardan 80’inin daha sonra salıverildiğini açıkladı. Gözaltına alınan isimlerden biri de Erdoğan’ın yaveri Yarbay Erkan Kıvrak.

DHA, darbe girişimi gecesi Ankara’daki hedefleri vuran altı uçağın Diyarbakır 8’inci Ana Jet Üssü’nden kalktığını duyurdu. Diyarbakır’da, aralarında askeri ve sivil hakim ve savcıların yanısıra kalkış yapan pilotlarında olduğu 37 kişi tutuklandı.

YÖK tüm devlet ve vakıf üniversitelerindeki 1577 dekanın istifasını istedi. Bunlardan 1176’sı devlet, 401’i vakıf üniversitelerinde dekan. YÖK’ün açıklamasıMilli Eğitim Bakanlığı’nda çoğu öğretmen 15 bin 200 personelin açığa alınmasının ardından geldi. Özel okullarda görevli 21 bin öğretmenin lisansı da iptal edildi.

Gülen’in yayın organlarının ruhsatları iptal edildi

RTÜK’ün Fethullah Gülen’e yakınlıklarıyla bilinen tüm televizyonların ruhsatları iptal edildi. Kayyum atanmış radyo ve televizyon kuruluşlarının durumları ise henüz belirsiz.

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, bu basın yayın kuruluşlarında çalışan 34 gazetecinin basın kartını da ‘milli güvenliğe tehdit oluşturdukları’ gerekçesiyle iptal etti.

Anadolu Ajansı, başbakanlıkta çalışan 257 kişinin de görevlerinden alındıkları açıklandı. MİT’te pasif görevde bulunan yaklaşık 100 personel görevden alındı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda da 393 personel görevden uzaklaştırıldı. İçişleri Bakanlığı, İstanbul’un eski valisi Hüseyin Avni Mutlu’yu merkez valiliği görevinden de uzaklaştırıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı açığa alınan vali, vali yardımcısı, kaymakam ve daire başkanları hakkında, Fethullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması üyesi oldukları iddiasıyla resen soruşturma başlattı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 492 personelin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. Bu personelin arasında, müftüler ve vaizler de var. Diyanet, öldürülen darbecilere karşı sala, teçhiz, tekfin ve üzerlerine cenaze namazı kılınması gibi din hizmetleri verilmeyeceğini de duyurdu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad El Hüseyin, Türk liderlere demokratik kurumların güçlendirilmesi çağrısı yaptı. El Hüseyin, bağımsız gözlemcilerin gözaltına alınanları ziyaret etmesi, cezaevi koşullarının da tespit edilmesi gerektiğini söyledi.

Faiz indirimine gidildi

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası, faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan daha indirerek, yüzde 8,75 seviyesine çekti. yüzde 7,5 olan politika faizi ve yüzde 7,25 olan koridorun alt bandında ise değişikliğe gidilmedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ise, Türkiye’nin kredi notunu incelemeye aldı. Moody’s, Türkiye’ye yönelik ekonomik büyüme beklentilerini yüzde 3’e düşürdü.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG