Erişilebilirlik

Darbe Girişimi Sonrasında Türkiye’de Akıllara Takılan Soru


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyenler, Türkiye’nin farklı kentlerinde Cuma günkü darbe girişiminin engellenmesini kutlamak için gece saatlerinde toplanmaya devam ediyor. Türkiye’deki gelişmeler demokrasinin teyidi mi yoksa aşırı milliyetçilik ve otoriterleşmeye bir adım daha yakınlaşılması mı? Bu soru, kafaları kurcalamayı sürdürüyor.

Taksim Meydanı’ndaki gösteriye katılan 24 yaşındaki Osman Kerimoğlu, ”Türkiye şimdi bizi destekliyor. Gücümüzü kullanarak teröristlerin kökünü kazıyacağız” dedi. Kerimoğlu, darbe girişiminde bulunan gücün orduda, eğitimde ve polis teşkilatında birçok kolu olduğunu söyledi.

Kerimoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halkı sokağa çıkmaya çağıran açıklamasına yanıt veren yüzlerce kişiden biri. Erdoğan, Twitter üzerinden gönderdiği mesajda destekçilerine kendisini devirmek isteyenlere karşı sokakta kalmaları çağrısında bulunmuştu. Erdoğan, attığı Tweet’te, ”Bu alçaklarla mücadelede milletimizin duruşu herşeyden önemlidir. Durmak yok, çekilmek yok. Meydanları boş bırakmayacağız” dedi.

Demokrasi güçleniyor mu?

Darbe girişiminde parmağı olduğundan şüphelenilen 14 bin kamu çalışanı, görevden uzaklaştırıldı. Bu kişiler arasında en az yüz amiral ve general, polis memurları, üst düzey yetkililer, ordu ve yargı mensupları bulunuyor.

Erdoğan’ın güç ve iktidarının daha da sağlamlaşmasıyla birlikte ‘darbe girişimi demokrasiyi güçlendirecek mi yoksa Türkiye daha da bölünecek mi’ sorusu gündemde.

Malatya’da Aleviler’e yönelik saldırılar, insan hakları savunucuları, muhalifler, Kürtler ve dini azınlıklar arasında Türkiye’de kutuplaşmanın daha da derinleşeceği kaygılarını arttırıyor. Alınan haberlere göre Erdoğan destekçilerinin Malatya’da düzenlediği gösteriler sırasında bir Protestan kilisesine saldırı yapıldı. Trabzon’da da bir Katolik kilisesi, saldırıların hedefi oldu.

İstanbul’da Alevi nüfusun yoğun olduğu Okmeydanı’nda yaşayan 58 yaşındaki Muharrem Güler durumun hiç iyi görünmediğini, Aleviler olarak son derece gergin olduklarını ve ülkenin durumunun belirsizliğini koruduğunu söyledi.

Aleviler uzun zamandır birçok saldırının hedefi haline gelmiş durumda. Erdoğan karşıtlığının da yoğun olduğu Okmeydanı’nda halk, diken üzerinde.

Daha önceki darbeleri yaşadığını söyleyen Güler, darbe girişimlerini hiçbir zaman desteklemediğini de sözlerine ekledi.

Suçlamalar artıyor

Darbe girişimine karışanlara yönelik operasyonlar devam ederken öfke artıyor, birçok kesim birbirini suçluyor.

Bu suçlamalardan Amerika da nasibini aldı.

Pennsylvania’da yaşayan Fethullah Gülen, darbe girişimini düzenlemekle suçlanırken Gülen, bu iddiaları reddediyor. Türkiye, Amerika’dan Gülen’i iade etmesini istiyor. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ise Gülen’in darbe girişiminde parmağı olduğuna dair kanıt görmek istediklerini, daha sonra bu talebi değerlendireceklerini bildirdi.

İstanbul sokaklarındaki Erdoğan destekçileri ise Gülen’i barındırdığı için Amerika’yı da darbe girişiminden sorumlu olmakla suçluyor.

Bir grup göstericinin, Amerika’nın Sesi muhabirine ‘Hepsini Amerika yaptı’ diye bağırdığı gözlendi.

Bir başka gösterici ise Amerika’yı kastederek ‘Onlara güvenmeyin’ diye bağırdı.

Öte yandan Amerikalı yetkililer Türk liderlere itidalli olmaları çağrısında bulundu. Brüksel’de konuşan Bakan Kerry, Amerika’nın seçilmiş liderlere verdiği desteği ve darbe girişimcilerinin adaletin önüne çıkarılması gerektiği inancını yineledi, ancak hukuksal adımların dışına çıkılmaması gerektiği uyarısına vurgu yaptı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG