Erişilebilirlik

Darbe Girişimi Musul Operasyonunu Geciktirebilir


Bazı Amerikalı ve Iraklı yetkililer, Irak’ın kilit önemdeki kentlerinden Musul’u IŞİD militanlarından geri alma konusundaki iyimserliğin arttığını söylüyor. Son dönemde Amerika liderliğindeki koalisyonun desteklediği Irak güçlerinin, IŞİD karşısında kazandığı başarılar bu iyimserlikte büyük rol oynasa da hiç kimse, Musul’u geri alma operasyonunun kolay olacağını söylemiyor.

Başkan Barack Obama’nın IŞİD’le Mücadele Koalisyonu nezdindeki Özel Temsilcisi Brett McGurk, Musul’un geri alınması konusunda beklediklerinden daha ilerde olduklarını açıkladı.

Irak Dışişleri Bakanı ile birlikte Amerika Barış Enstitüsü’nde düzenlenen bir toplantıda konuşan McGurk “Artık önümüzde Musul var” dedi. McGurk, Irak güçlerinin bir yıldan fazla süredir IŞİD’le yapılan bütün çarpışmalardan galip çıktığını hatırlattı.

Aynı şekilde Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi de sıradaki hedefin Musul olduğunu söyleyerek konuyla ilgili iyimserliğini dile getirdi. Caferi “Musul, IŞİD’in Irak’taki son kalesi” şeklinde konuştu.

Zorluklar sürüyor

Musul’un güneyindeki Kayyara Hava Üssü’nün IŞİD’ten geri alınması, Musul’la ilgili beklentileri arttırsa da, McGurk ve Caferi zorlu geçmesi beklenen Musul operasyonu konusunda tarih vermekten kaçındı.

Musul operasyonu önündeki zorlukların başında Musul’daki bir milyonluk sivil nüfus gösteriliyor. Ayrıca bölgedeki yoğun kentleşmeden dolayı, bubi tuzağından ve sivillerin kalkan olarak kullanılmasından endişe ediliyor.

Öte yandan, IŞİD, koalisyon destekli Irak güçleri karşısında son dönemde ciddi kayıplar vermiş olsa da, İslamcı militanların Musul’u kontrol altına aldıkları Haziran 2014’ten beri hazırlık yaptıkları da gözönünde bulunduruluyor.

Şu anda Savaş Çalışmaları Enstitüsü’nde görev yapan, Amerika ordu istihbaratı eski yetkilisi Jessica McFate, IŞİD’in Rakka ve Musul’da çok güçlendiğini söyledi.

IŞİD Türkiye’deki darbe girişiminden faydalanır mı?

Bu arada, IŞİD’in Türkiye’deki başarısız darbe girişiminden de faydalanmaya çalışabileceği düşünülüyor. Amerikalı yetkililer, darbe girişiminin ardından hükümetin askeri birimlere karşı başlattığı operasyonların Türk ordusunun Suriye sınırındaki savunmasını zayıflatmasından kaygı duyuyor.

Ayrıca askeri yetkililer ve istihbarat birimleri, daha Türkiye’de darbe girişimi olmadan IŞİD’in Musul’a militan takviyesi yapmaya başladığına dikkat çekiyor.

Şii milis güçleri

Irak Ulusal Seferberlik Cephesi lideri Atheel Alnujaifi, Musul’da çoğunluğu bölgeye aşina Iraklı olan toplam 8 bin IŞİD militanı olduğunu söylüyor.

Nineveh Bölgesi eski valisi ve Cephenin 4 bin savaşçısının komutanı olan Alnujaifi, örgütün zayıfladığına inandığını da vurguluyor.

“Musul’dan gelen haberlere göre, yabancı militanların çoğu örgütü terk ediyor” diyen eski vali, Musul halkının aslında IŞİD’e karşı ayaklanmak istediğini de ekliyor.

Ancak aynı zamanda, kritik bir yanlış adımın Irak ordusuna çok pahalıya mal olacağına dair kaygılar da var.

Aljunaifi, “IŞİD sürekli, Şii’ler Musul’a gelecek ve bütün Sünnileri öldürecek diyor. Bu da kentteki korkuyu arttırıyor. Eğer Musul operasyonunda Şii milisler de yer alırsa, zorlu bir savaş olur” uyarısını yapıyor.

Şii milisleri, Felluce’de olduğu gibi Musul’da da kullanmayı planlayan Irak hükümeti, Şii milislerin Felluce’de yüzlerce Sünni’yi kaçırdığı veya öldürdüğü suçlamalarını reddediyor.

Dışişleri Bakanı Caferi “IŞİD’le mücadeleye katılan gönüllüler çok iyi bir iş çıkarıyor. Felluce geri alındıktan sonra yaşananlar da bunu kanıtladı” diyerek Şii milislerin Musul operasyonuna katılmasına olumlu baktığını ima ediyor.

Parçalar birleşiyor

Öte yandan olası bir Musul operasyonu öncesinde bütün parçaların birleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Amerikalı yetkililer, böyle bir operasyonun en az sekiz Irak tugayı ile iki Peşmerge tugayı gerektireceğini söylüyor. Ancak yetkililer bu kadar çok sayıda askerin yıl sonuna kadar IŞİD’le savaşa hazır olmasının zor olduğunu belirtiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG