Erişilebilirlik

Darbe Girişimi Gecesinde Neler Yaşandı?


Meclis FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun taslak raporunda, 15 Temmuz gecesinden 16 Temmuz sabahına kadar darbe girişimi sırasında neler yaşandığı kronolojik sıralamayla aktarıldı.

Meclis FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyon Başkanı AKP’li Reşat Petek, darbe girişiminde neler olduğunu kronolojik olarak da ortaya koyduklarını açıkladı. Petek’in açıklamasına göre darbe girişimi gecesinde gelişmeler şöyle:

“Saat 20.09: Saat 14.45’te Kara Havacılık’ta görevli bir binbaşının, MİT'e gelerek, gece saat 03.00'te MİT Müsteşarı Fidan'a yönelik bir eylemi ihbar etmesi üzerine başlatılan ve Genelkurmay nezdindeki toplantıları neticesinde alınan tedbirlerden sonra paniğe kapılan FETÖ/PDY mensubu darbeci Yurtta Sulh Konseyi üyeleri daha önce 16 Temmuz 2016’da saat 03.00 olarak belirlenen darbeye teşebbüs saatini öne çekerek, saat 20.30 olarak yeniden belirlemişlerdir.

Saat 20.23/Ankara: Akıncı'da toplanan 33 Özel Kuvvetler görevlisi Genelkurmay Karargahı'na doğru bir otobüsle yola çıkmıştır.

Saat: 20.25/ Ankara: Genelkurmay Başkanı'nın açık emrine aykırı olarak Hava Kuvvetleri Harekat Merkezindeki darbeci askerler Tuğgeneral Kemal Mutlu'nun talimatıyla ilgili yerlere bütün uçuşların serbest olduğunu duyurmuşlardır.

Saat 20.46: Mehmet Dişli kendi özel aracı ile Genelkurmay Karargahı'na geri dönmüştür.

Saat 21.00: Tümgeneral Mehmet Dişli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın makam odasına girerek kendisine 'Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız. Taburlar, tugaylar yola çıktı. Biraz sonra göreceksiniz' diyerek darbeyi tebliğ etmiştir. Bunun üzerine söylenenlere tepki gösteren ve bu girişimi hiçbir şekilde desteklemediğini net olarak belirten Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, odanın dışında hazır bekleyen bir grup darbeci tarafından bir bezle ağzı kapatılmak, elleri kelepçelenmek suretiyle zorla alıkonmuş ve emir subayı Yarbay Levent Türkkan tarafından başına silah dayanması suretiyle ölümle tehdit edilmiştir. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da 'Sık ulan' diyerek tepki göstermiş, 'Ne yaparsanız yapın, bu girişiminizi desteklemeyeceğim' diyerek karşılık vermiştir.

Saat 21.03/Ankara: Mehmet Partigöç ve bir grup darbeci subay Yarbay Gökhan Eski'nin odasına gelerek 28.Topçu Tugay Komutanı Murat Aygün'ü telefonla arayıp harekete geçme emrini vermiştir.

Saat 21.16/Ankara: Darbecilerden oluşan bir grup Genelkurmay Karargahı'ndaki Silahlı Kuvvetler Harekat Merkezi'nin giriş çıkışını kontrol altına almıştır.

Saat 21.20/Ankara: Akıncı 4.Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan hareket eden ve içinde 33 Özel Kuvvetler personelini taşıyan otobüs Genelkurmay Karargahı'na ulaşmıştır. Darbeci Yarbay Gökhan Eski'nin karşıladığı personel Kurmay Albay Doğan Öztürk ve Başçavuş Suat Sağlam refakatinde Genelkurmay Başkanı'nın giriş çıkış yaptığı 1-A kapısından girerek komuta katına çıkmıştır.

Saat 21.26/İstanbul: Darbeciler tarafından oluşturulan Yurtta Sulh isimli WhatsApp grubunda, 'E-5 ve TEM'den İstanbul dışına çıkan trafik serbest bırakılacak, İstanbul içine giren trafik engellenecek ve geri çevrilecek' emri verilmiştir.

Saat 21.28/İstanbul: Darbeciler tarafından oluşturulan Yurtta Sulh isimli WhatsApp grubunda, bu saat itibariyle 'Alınması gerekenlerin derhal alınması' talimatı verilmiştir.

Saat 21.30/Ankara: Jandarma Genel Komutanlığı Beştepe Ana Karargah Binası, darbeye teşebbüs maksadıyla, emir-komuta zinciri dışında münferit hareket eden yaklaşık 80-85 darbeci tarafından hareket merkezleri ile nöbetçi heyetleri silah zoruyla görev başlarından uzaklaştırılarak ve kişi hürriyetleri tehdit edilerek ele geçirilmiştir.

Saat 21.30/İstanbul: Beylerbeyi civarında birtakım askerlerin araçların önünü keserek, 'Darbe yaptık, kimlik soruyoruz' diyerek yol kontrolleri başlamıştır.

Saat 21.45/Ankara: Ankara semalarında uçakların alçak uçuş yapması üzerine Başbakanlık Müsteşarı konunun araştırılması talimatını vermiştir.

Saat 21.45/Ankara: Jandarma Genel Komutanı ile irtibat kesilmiştir. Gazi Orduevi'nden düğünden çıktığı sırada darbeciler tarafından kaçırılarak Akıncı Hava Üssü’ne götürüldüğü ertesi gün öğrenilmiştir.

Saat 22.00/Ankara: Genelkurmay'da silah sesleri duyulmuş ve bir helikopterden dışarıda bulunan halkın üzerine ateş açılmıştır.

Saat 22.00/Ankara: Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı Karargahı ve TRT Genel Müdürlüğü bir grup askerce ele geçirilmiş, aynı saatlerde İstanbul'da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri bir grup darbeci asker tarafından geçişe kapatılmıştır.

Saat 22.00-23.00 Sakarya: 1. Motorize Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun darbe kalkışmasını başlatmıştır ve İl Jandarma Komutan Vekili de darbecileri desteklemiştir.

Saat 22.20/İstanbul: 1.Ordu Komutanı Org. Ümit Dündar konutunu terk ettikten 15-20 dakika sonra 4 veya 5 kişilik bir ekip konuta gelerek evin içerisinde komutanı aramıştır.

Saat 22.22/Ankara: Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan İl Jandarma Komutanı Ferdi Korkmaz’ı aramış ve Ferdi Korkmaz Ahlatlıbel'deki Jandarma tesislerine girmek üzere olduğunu, girip bilgi alıp geri döneceğini söylemiş ve içeri girince de FETÖ mensuplarınca esir alınmıştır.

Saat 23.00-24.00/Sakarya: Nöbetçi personelin direnme çabasına rağmen Sakarya Valiliği darbeciler tarafından işgal edilmiştir.

Saat 23.00-24.00/Şırnak: Çakırsöğüt Tugay Komutanı olarak görev yapan Ali Osman Gürcan'ın darbeye destek olmak üzere yaklaşık 400 komandoyu taşıyan 29 adet Unimog içinde personelleri ile birlikte, 3 adet kirpi, 3 adet sultan araç ve 10 adet zırhlı kobra araç Cizre istikametine hareket etmiştir.

Saat 23.08/ Ankara: Gölbaşı'nda bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığı F-16 uçakları tarafından bombalanmış, 7 havacılık dairesi personeli şehit olmuştur.

Saat 23.24/Ankara: Gölbaşı ilçesindeki Polis Özel Harekat Eğitim Merkezi'nde patlama meydana gelmiştir.

Saat 23.30/ Ankara: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın, darbe girişiminde bulunan bir grup asker tarafından rehin alındığı bildirilmiştir.

Saat 23.45/ Ankara: Genelkurmay’da silah sesleri duyulmuş ve bir helikopterden de dışarıda bulunanların üzerine ateş açılmıştır.

Saat: 00.00-01.00/Malatya: 2. Ordu Komutanlığı İnönü kışlasında kalkışmaya destek veren silahlı kuvvetler mensuplarının bulunduğu, kışlanın 2 numaralı nizamiyesinin kalkışmacılar tarafından ele geçirildiği, kışla içerisine giriş çıkışa müsaade edilmediği tespit edilmiştir.

Saat 00.03/Ankara: Gölbaşı'nda bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı nizamiye girişine F-16 savaş uçağı ve silahlı helikopter ile hava saldırısı gerçekleşmiştir. Saldırı sonucunda 38'i özel harekat, 4 genel idare ve 2 sivil olmak üzere 44 personel şehit olmuştur.

Saat 00.05/Ankara: Darbe girişiminde bulunan askerler tarafından TRT spikerine Yurtta Sulh Konseyi imzasıyla darbe bildirisi okutulmuştur.

Saat 00.44/Ankara: Helikopterler tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliye bölgesine yönelik saldırılar başlamıştır.

Saat 00.57/Ankara: TRT'de yayımlanan korsan bildirinin ardından TÜRKSAT tarafından televizyon yayınının kesilmesi üzerine, askeri kalkışmada bulunan saldırganlar, TÜRKSAT'ın Gölbaşı'ndaki tesislerine askeri helikopterlerle saldırmıştır.

Saat 01.01/Ankara: Ankara Emniyet Müdürlüğü savaş uçağı ve helikopterlerin saldırısına uğramıştır. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 'Bu, TSK içinde bir cuntanın kalkışma girişimidir' şeklinde açıklama yapmıştır.

Saat 01.15/Marmaris: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmaris'ten Dalaman'a helikopterle hareket etmiştir.

Saat 01.30: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dalaman'a helikopterle iniş yapmış, saat 01.43'te de İstanbul'a hareket etmiştir. Cumhurbaşkanı'nın İstanbul'a hareketi akabinde konaklanan otele darbeciler tarafından gerçekleştirilen saldırıda çatışma çıkmış, 2 polis şehit olmuş, 25 polis ve 1 özel güvenlik görevlisi yaralanmıştır.

Saat 02.38/Ankara: Genelkurmay ve Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında toplanan vatandaşın üzerine helikopterden ağır silahlarla ateş açılmıştır.

Saat 02.42/Ankara: TBMM bombalanmış, bazı polis memurlarıyla Meclis görevlileri yaralanmış, kulis camları kırılmış, binada ciddi tahribat meydana gelmiştir.

Saat 02.49 /Ankara: Meclise yeni bir bomba atılmıştır. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Genel Kuruldaki milletvekilleri Meclis sığınağına inmiştir.

Saat 02.57/Ankara: Darbe girişimi sırasında saldırıya uğrayan Ankara Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT Kampüsü'nde görevli 2 personel şehit olmuştur.

Saat 03.00-04.00/Malatya: Kalkışmacılar tarafından 2. Ordu Komutanı İnönü kışlası 2 No'lu nizamiye bölgesinde tertiplenen Jandarmaya ait üç zırhlı araca yoğun şekilde ateş açılmıştır.

Saat 03.15 Ankara: Genelkurmay Başkanlığı’ndan yeniden çatışma sesleri gelmeye başlamıştır.

Saat 03.20/Marmaris: Cumhurbaşkanın kaldığı otele darbeciler 34 kişilik SAT ve SAS timleri ile indirme yapmıştır.

Saat 03.22/Ankara: Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT kampüsü, sivillerin tahliye edilmesinin ardından bombalanmıştır.

Saat 03:40/Ankara: Genelkurmay önünde toplanan vatandaşlara ateş edilmiştir.

Saat 03.40/ İstanbul: Cumhurbaşkanlığı ATA uçağı Atatürk Havaalanı'na inmiş, akabinde Cumhurbaşkanı Devlet Konukevi'ne geçmiştir. Bir askeri helikopter ve alçak uçuş yapan uçak tarafından taciz yapılmıştır.

Saat 04.42/Marmaris: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Marmaris’te konakladığı ve gece yarısı ayrıldığı otele helikopterlerden ateş açılmıştır. Helikopterlerden inen yüzleri maskeli ve ağır silahlar taşıyan askerler oteli abluka altına almıştır. Çıkan çatışmada 5 polis yaralanmıştır.

Saat 06.43/ Ankara: FETÖ mensuplarınca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin yakınlarına 2 bomba atılmıştır. Bombalar, Millet Camisi'nin önüne park etmiş araçlardan birinin üzerine düşmüştür.

Saat 07.00/Ankara: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki Jandarma Genel Komutanlığının bulunduğu kavşağa askeri uçaktan bomba atılmıştır.

Saat 07.41/Ankara: Genelkurmay Başkanlığından dışarıya çıkarılan tanktan, barikat amacıyla kurulan kamyonların olduğu bölgeye ateş açılmıştır.

Saat 09.44: Darbe girişimi nedeniyle çıkan olaylarda Türkiye genelinde, 90 kişinin şehit olduğu, bin 154 kişinin yaralandığı bildirilmiştir.”

Petek, ayrıca Başbakan Binali Yıldırım’ın darbe girişiminden saat kaçta haberi olduğuyla ilgili soru üzerine, “Saat 21.30 diye hatırlıyorum. Raporda var. Şimdiki Şehitler Köprüsü'nden geçip Tuzla'daki evine doğru giderken araçta haberi oluyor” yanıtını verdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG