Erişilebilirlik

Danimarka Sınırlarında Önlem Alıyor, AB Tepkili


Danimarka Sınırlarında Önlem Alıyor, AB Tepkili
Danimarka Sınırlarında Önlem Alıyor, AB Tepkili

Danimarka’nın İsveç ve Almanya sınırlarına 50 gümrük görevlisi konuşlandırılacak

Danimarka sınırlarında kontrol noktaları oluşturmaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği yetkilileri, Danimarka’nın kararının serbest dolaşım şartlarını ihlal edeceği için tepkili.

Danimarka Parlamentosu dün sınır denetiminin arttırılmasın öngören bir karar onayladı. Karara göre Salı günü Danimarka’nın İsveç ve Almanya sınırlarına 50 gümrük görevlisi konuşlandırılacak.

Danimarkalı milletvekilleri sınır kontrollerini yeniden uygulamaya koyarak suç ve yasadışı göç ile mücadele etmek istediklerini söylüyor. Zamanla arttırılacak olan güvenlik önemleri kapsamında yeni gümrük binaları inşa edilmesi, kontrol noktalarında hız limitinin düşürülmesi ve Danimarka’ya giriş yapan araçların görüntülenmesi öngörülüyor. Hükümet gümrük kontrollerinin rastgele yapılacağını, ancak pasaport kontrolü olmayacağını açıkladı.

Sınır güvenliğinin arttırılması milliyetçi Danimarka Halk Partisi tarafından destekleniyordu. Danimarka’da işletmeler gümrük önlemlerinin arttırılmasının ihracata zarar vermesinden; Danimarkalılar da giriş ve çıkışlarda uzun kuyruklar oluşmasından kaygılı.

Başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği Danimarka’nın kararına itiraz ediyor. Birlik ülkeler Danimarka’nın bu kararının Schengen anlaşmasını ihlal ettiğini vurguluyor.

26 yıl önce Avrupa Birliği ülkeleri tarafından onaylanan Schengen anlaşması birlik ülkeleri arasında gümrük kontrollerini kaldırıyor ve serbest dolaşım hakkını sağlıyor. Ancak bazı ülkeler göçmenliğin artmasıyla sınırların daha sıkı kontrol edilmesinden yana. Fransa da Nisan ayında İtalya’dan giriş yapan Tunuslu kaçak işçiler nedeniyle sınırında güvenlik önlemlerini arttırmıştı.

XS
SM
MD
LG