Erişilebilirlik

Dallas'ta Polislere Silahlı Saldırı


Texas eyaletinin Dallas kentinde 11 polis silahlı saldırıya hedef oldu Dallas Emniyet Müdürü, beş polisin öldüğünü, altı polisin de yaralandığını açıkladı.

Amerika’da birçok kent, Minnesota ve Louisiana eyaletlerinde iki siyahın polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından dün akşam yeni protesto eylemlerine sahne oldu.

Dallas’taki saldırı da bu protesto eylemlerinin yapıldığı sırada düzenlendi. Dallas polisi, 1963’te eski Başkan John F. Kennedy’nin suikasta kurban gittiği yerin birkaç blok ötesindeki bölgede hala silahlı kişiler olabileceği kuşkusuyla tüm protestocuları tahliye etti. Bölgeye özel donanımlı SWAT timleri sevk edildi.

Görgü tanıkları bölgede kargaşa yaşandığını bildirdi. CNN spikerinin verdiği ayrıntılara göre göstericiler silah seslerini önce havai fişek sandı, ancak silah sesi olduğunu anlayınca kaçmaya başladı. Bir Dallaslı’nın Twitter hesabında yayınladığı videoda silah sesleri açıkça duyuluyor.

Zanlılar gözaltında

Dallas Emniyet Müdürlüğü üç zanlının yakalandığını, dördüncü zanlının ise ölü ele geçirildiğini bildirdi. Dallas Emniyet Müdürü David Brown, şüphelilerin saldırıyı neden düzenlediklerini daha söylemediklerini belirtti. Yakalanan zanlılardan birinin kadın olduğu, diğer iki zanlının ise sorgusunun sürdüğü aktarıldı.

Dallas Emniyet Müdürlüğü de zanlıya ait olduğu sanılan fotoğrafı Twitter sitesinde yayınlamış, "Bize onu bulmamız için lütfen yardım edin" yazmıştı. Fakat daha sonra yapılan açıklamada iki zanlının da teslim olduğu ve gözaltında bulundukları bildirildi. Ancak sırtına astığı tüfekle ve kamuflaj giysisiyle resmi yayınlanan adamın da kendisinin teslim olduğu belirtildi ve daha sonra suçsuz olduğu anlaşıldı.

​Şehrin büyük bir kesiminde hala polis soruşturması devam ediyor. Emniyet Müdürü Brown, tüm zanlıların yakalandığı konusunda tam olarak emin olmadıklarını da söyledi.

Yetkililer saldırganların geniş çaplı bir hasar vermeye çalıştıklarını belirtti. Şüpheli bir paketin de bomba imha ekipleri tarafından etkisiz hale getirildiğini açıklandı.

Dallas Belediye Başkanı Mike Rawlings de saldırının yaşandığı bölgede çalışan kişileri, bölgeden uzak durmaları konusunda uyardı.

Obama’dan polise ‘ırkçılık’ eleştirisi

Başkan Barack Obama, New York ve başkent Washington’da gösterilerin başlamasının ardından yaptığı açıklamada, yaşananların yalnızca siyah Amerikalılar’ın sorunu olmadığını, Facebook videosunda siyah bir sürücünün polis tarafından vurulduğu görüntülerinin tüm Amerikalılar’ı rahatsız etmesi gerektiğini söyledi. Obama Amerikan polis teşkilatlarına içlerindeki “ırkçı önyargıyla” mücadele etmeleri çağrısında bulundu.

Varşova'da açıklama yapan Başkan Obama
Varşova'da açıklama yapan Başkan Obama

NATO zirvesi için Varşova’ya varışında konuşan Obama, “Bu tarz trajedilere çok kez tanık olduk” diye konuştu, Facebook’taki videonun yayınlanmasının yanı sıra yaşanan benzer olaylardan dolayı televizyonda açıklama yapmayı planladığını söyledi.

Son iki gün içinde Amerika’da iki siyah, beyaz polisler tarafından vurularak öldürüldü. Öldürülen kişilerin polisler için ölümcül tehdit oluşturmadığı iddia ediliyor. Olaylar, Amerikan polisinin azınlıklara karşı orantısız şiddet kullandığı tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Başkan Obama, polislerin sık sık siyahları vurarak öldürmesinin tüm Amerikalılar’ı kaygılandırması gerektiğini söyledi. Obama bunun, Amerikan adalet sistemi içinde yaşanan ırk ayrımcılığının bir belirtisi olduğunu savundu. Başkan, polisin siyahlara ve Latin kökenlilere uyguladığı ayrımcılığın istatistiklerle de belgelendiğine işaret etti.

Obama, “Bu tarz olaylar ne zaman yaşansa, vatandaşların büyük bir kısmı bunun derilerinin rengi yüzünden olduğunu, herkes gibi muamele görmediklerini düşünüyor. Bu da çok acı verici” diye konuştu.

Lavish Reynolds'ın Facebook'ta paylaştığı aşağıdaki videoda rahatsız edici görüntüler olabilir

Facebook’ta canlı

Hafta başında bir siyah Amerikalı, Minnesota’nın Falcon Heights kentinde trafik kavşağında siyah bir sürücüyü silahına uzanıyor zannıyla vurmuştu. Olay vurulan sürücünün nişanlısı tarafından Facebook’ta canlı yayınlandı. Minnesota Valisi Mark Dayton, olayla ilgili bağımsız soruşturma başlattı.

Emniyet kayıtlarına göre 32 yaşındaki Philando Castile, aracını köşeye çeken polis tarafından vuruldu. Olaya karışan polis standart prosedür gereği açığa alındı.

Minnesota Valisi: ‘Kimse aracının arka lambası çalışmıyor diye vurulamaz’

Minnesota Valisi Mark Dayton da, henüz olay aydınlığa kavuşmamış olsa da beyaz bir Amerikalı’nın Castile’e yapılan muameleye maruz kalmayacağını söyledi. Dayton, “Kimse Minnesota’da trafik kavşağında arka lambası çalışmıyor diye vurulmamalı. Hiç kimse aracının koltuğunda otururken vurulup, öldürülmemeli” diye konuştu.

Castile öldürüldüğünde yanında nişanlısı ve 4 yaşında bir çocuk da vardı. Kadın yolcu ateş açılıp Castille yaralanınca Facebook yayınına başladı. Videoda Castile’in şoför koltuğunda kanlar içinde can çekiştiği ve polisin silahını doğrultmaktan vazgeçmediği görülüyor.

Bu olaydan bir gün önce de Louisiana’nın Baton Rouge kentinde 37 yaşındaki Alton Sterling, polis tarafından vurularak öldürülmüştü. Bir dükkan sahibi tarafından silahlı bir kişi ihbarı yapınca gelen polisler gördükleri Sterling’i yere yatırıp etkisiz hale getirmeye çalıştı ardından polislerden en az biri yere yatırılan Sterling’e ateş açarak öldürdü. Olayın soruşturmasını Adalet Bakanlığı’nın Medeni Haklar Birimi üstlendi.

Washington Post gazetesinin elde ettiği rakamlara göre Amerika’da polis bu yıl içinde 509 kişiyi vurarak öldürdü. Geçen yıl bu rakam 990’dı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG