Erişilebilirlik

Dallas Kentinde Saldırı Anında ve Sonrasında Neler Oldu?


Dallas’ta 5 polisin hayatını kaybettiği saldırı sonrası ABD alarmda. 11 Eylül saldırılarından bu yana en çok polis kaybının yaşandığı saldırı sonrasında eldeki veriler şu şekilde:

Dallas Belediye Başkanı Mike Rawlings, gösteri sırasında 12 polisin ve 2 sivilin vurulduğunu açıkladı. Polislerden beşi öldü. Yaralıların çoğu taburcu edildi.

Yetkililer, saldırının dört şüpheli tarafından koordine edildiği ve en az birinin çelik yelek giydiğini düşünüyor. Dallas belediye Başkanı, şüphelilerden birinin siyah bir kadın olduğunu açıkladı. Yetkililer soruşturmanın sürmesi sebebiyle kimlikleri hakkında bilgi paylaşmıyor.

Dördüncü şüpheli bir otoparkta sıkıştırıldı ve polisle pazarlığı saatlerce sürdü. Şüpheli yine ateş açınca, yetkililer patlayıcı yüklü bir polis robotu gönderdi, saldırgan patlamada öldü.

Dallas Polis Şefi David Brown, şüphelinin öldürülmeden önce uzman bir arabulucu ile uzun bir görüşme yaptığını söyledi. Saldırgan bu görüşmede, siyahların ölümüne neden olan polis şiddetine öfke duyduğunu ve beyazları, özellikle beyaz polisleri öldürmek istediğini söyledi. Polis açıklamasına göre şüpheli, herhangi bir örgüte bağlı olmadığını, tek başına hareket ettiğini de söyledi. Olay yerinde zanlının iddia ettiği gibi herhangi bir bombaya rastlanmadı.

ABD Başkanı Barack Obama, saldırıları “hesaplanmış, vahşi ve alçakça” olarak niteledi. NATO zirvesi için Varşova’da bulunan Obama, “Emniyet güçlerinin bizim güvenliğimizi sağlamak için yaptığı fedakarlıkların yürek burkan bir örneğini gördük. İnsanlar güçlü mühimmatla silahlandığında, bunun gibi saldırılar daha ölümcül ve trajik oluyor” diyerek bireysel silahlanmanın tehlikesine de dikkat çekti.

Dallas saldırısı, Louisiana ve Minneapolis’te iki siyah erkeğin beyaz polisler tarafından öldürülmesi sonrası gerçekleşti. Kurbanların ölüm anını gösteren videoların sosyal medyada geniş şekilde paylaşılması sebebiyle ülke çapında protestolar vardı. Dallas’taki gösteriye katılım sayısı 1000’i buldu. İki olayla ilgili soruşturmalar da sürüyor.

Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, Dallas saldırısının tüm ABD’ye bir saldırı olduğunu söyledi. “Hukuku ve düzeni yeniden inşa etmeliyiz” diyen Trump, iki siyahın ölümünü trajik ve anlamsız olarak tanımladı.

Demokrat Partili aday Hillary Clinton da, “Barışçıl şekilde gösteri yapanları korumak için kutsal görevlerini yerine getirirken vurulan polisler, aileleri ve arkadaşları için yas tutuyorum” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG