Erişilebilirlik

Amerikan Yerlilerinin Kuzey Dakota Zaferi


Amerikan Yerlilerinin Kuzey Dakota Zaferi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Kuzey Dakota eyaletinde inşası devam eden petrol boru hattının tartışmalı 2 kilometrelik bölümünün federal hükümet tarafından durdurulması, aylardır zor koşullarda inşaatı protesto binlerce kişi tarafından sevinçle karşılandı.

Bölgedeki yerel ‘Duran Kaya Sioux’ kabilesine, protestolarda Kuzey Amerika’nın dört bir yanından katılan Amerikan yerlilerinden oluşan protestocular destek verdi. Karar, davullar ve şarkılarla karşılandı.

Amerikan yerlilerinde oluşan protestocuların büyük çoğunluğu Ağustos ayından beri bölgedeydi.

Dondurucu soğuğa rağmen çevreciler, dini gruplar ve sol görüşlü aktivistlerin son günlerde kente akın etmesi nedniyle bu kırsal bölgede trafik sıkışıklığı bile görüldü.

Duran Kaya Sioux kabilesi ile federal ve yerel hükümet arasındaki anlaşmazlık, aylar önce petrol boru hattının Missouri Nehri’nin altından geçen kısmının yerel halkın yaşadığı bölgenin hemen kuzeyinden geçmesine itiraz etmesi sonucu başlamıştı.

Suların kirlenmesi, Erian Fox gibi genç kabile üyelerinin en büyük kaygısı.

3,8 milyar dolarlık boru hattıyla, Illinois eyaletinden Kuzey Dakota’nın batısındaki Baaken bölgesine petrol taşınması hedefleniyordu. Bazı çevrecilere göre boru hattı, petrolü TIR’lar ya da trenle taşımaktan daha güvenli.

Mühendisler, uygun bir alternatif rota bulmak için çalışmaların sürdürüleceğini kaydediyor.

Ancak Duran Kaya Kabilesi liderleri ve Kuzey Dakota’daki enerji patlamasından yarar sağlayacak kişiler arasındaki sürtüşme devam edebilir. Öte yandan boru hattı projesini destekleyen Donald Trump göreve başladıktan sonra da, alınan bu durdurma kararı değişebilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG