Erişilebilirlik

'Daha İyi Sokaklar' Projesi


'Daha İyi Sokaklar' Projesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00
Gönüllülerin desteğiyle oluşturulan yeni bir proje, sokaklara ve caddelere bir günlüğüne de olsa farklı görünüm vermeyi amaçlıyor. “Daha İyi Sokaklar” adlı proje, kentlerin sorunlu cadde ve sokaklarında geçici restorasyon yapıyor. Projenin bir örneği Denver kentinde.

Boş bir dükkanın önü, bir Cumartesi günü, çiçekli bahçesi olan bir restoran haline geliyor.

Bu boş bina ise bir bisiklet kiralama yeri haline dönüştürüldü. Müşteriler, kendilerine içecek kazanmak için pedal çeviriyor.

25. Cadde’de yaşayan mahalle sakinleri, Denver’ın merkezindeki neredeyse terk edilen bu eski ticaret merkezinin çehresini değiştirdi. Cadde bir günde canlı, kalabalıkları çeken bir mekan haline geldi. Aslında bu değişim, “Daha İyi Sokaklar” adı verilen ulusal bir projenin eseri. Projede çalışan gönüllüler, unutulmaya yüz tutmuş semtleri cazip hale getirmek için aylarca ter döküyor.

Gosia Kung, “Milyonlarca dolar bağış almadan düşük bütçeyle bu değişimi sağlayabiliyoruz,” diyor.

Mimar Gosia Kung, ‘Walk Denver’ adlı bir gönüllü grubunun başkanı. Grup kent çehresini daha sempatik ve cazip hale getirmeye çalışıyor. Kung, Jefferson Park bölgesinde gönüllü çalışanların yalnızca bir günlüğüne cadde kenarına banklar, çiçek ve ağaçlar yerleştirdiğini söylüyor: “Her şeyi ödünç aldık. Bu çiçekleri, ağaçları hepsini geri götüreceğiz.”

Bir günlüğüne bölgeye getirilen seyyar mutfak, pizza satıyor. Kaldırımın üzerine insanların oturması ve dinlenmesi için masalar konmuş.

25. Cadde’de geçici oluşturulan bu yeni görünüm, yerel işletmelerin de ilgisini çekiyor.

Bu sanat stüdyosunun sahibi buradaki parti atmosferinden hoşlanmış. Normal zamanlarda bu bölgede köpeğini gezdirdiğini söylüyor: “Araçlarımızdan çıkıp zaman zaman bisiklete binmek ve yürümek iyi oluyor. Ama nüfus yoğunluğumuz Avrupa kentleri gibi değil, o yüzden bu biraz daha zor oluyor.”

Mary Mackey burada 20 yıldır işletme sahibi. Ama daha iyi zamanları da görmüş. Daha şirin görünen cadde fikri hoşuna gitmiş: “Ağaçlar, banklar. Ben bunların burada sağlam kalacaklarını sanmıyorum. Ya üzerine grafiti yapılır, ya da çalınırlar.”

Yine de Kung, tüm semt sakinlerinin onayını almayı amaçlıyor: “Yerel işletmelerle çalışıp bir iş geliştirme bölgesi oluşturmaya çalışıyoruz. Bu değişimi kalıcı hale getirmek için ödenek toplamaya ve destek almaya çalışıyoruz.”

Cadde tekrar boşalıp eski cansız haline döndü. Ancak Kung 25. Cadde’deki bu bir günlük değişimin kalıcı olmasını ve diğer kentleri de sarmasını umuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG