Erişilebilirlik

Çuvalcı Gençler Serbest


Amerikan muhribi USS Ross İstanbul'dan ayrılmaya hazırlanırken
Amerikan muhribi USS Ross İstanbul'dan ayrılmaya hazırlanırken

İstanbul'da Amerikan askerlerine saldıran 11 eylemci savcılık tarafından serbest bırakılırken olay Dışişleri Bakanlığı, CHP ve HDP tarafından kınandı

İSTANBUL- Üç Amerikan askerine kırmızı boya fırlatan ve başlarına çuval geçirmeye teşebbüs eden Türkiye Gençlik Birliği üyesi 11 eylemci, İstanbul Cumhuriyet Savcısı tarafından serbest bırakıldı.

Eylemci gençleri, Emniyet Müdürlüğü’nden sevk edildikleri İstanbul Adliyesi önüne gelen yakınları karşıladı. TGB Genel Başkanı Çağdaş Cengiz, serbest kalmasının ardından Çağlayan Adliyesi önünde yaptığı açıklamaya yapan TGB Başkanı Çağdaş Cengiz, ‘bu topraklarda emperyalizmin hükmü geçmez. Yıllar sonra tekrar sesleniyoruz: Çanakkale geçilmez! Biz Hasan Tahsinleriz, Kubilayız, 6. filoyu denize döken Deniz Gezmişleriz” dedi ve tüm yurtsever gençliği tek yumruk olarak birleşmeye çağırdı.

Süheyl Batum: Eylemin arkasındayım, Süleymaniye’yi unutmadık

11 eylemciyi bekleyenler arasında bir de milletvekili vardı. Partiden ihraç edilmesi talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmiş olan Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir milletvekili Süheyl Batum, gençlere teşekkür etti. Batum, ‘eylemlerinin sonuna kadar arkasındayız. Süleymaniye'de askerimizin başına geçirilen çuvalı unutmadık unutturmayacağız” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında Batum dışında Amerikan askerlerine yönelik eyleme destek veren olmadı. Batum’un partisi CHP’nin grup başkan Vekili Akif Hamzaçebi, düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili sorular üzerine Süleymaniye’deki çuval geçirme olayıyla İstanbul’daki eylemin benzer olmadığını söyledi.

CHP: Türk misafirperverliğine yakışmayan bir eylem

CHP grup başkan vekili, ‘Çuval nerede geçti bizim askerimizin başına? Irak’ta Süleymaniye’de geçti. Peki bu asker nerede dün İstanbul’da başına çuval geçirilen Amerikan askeri? İstanbul’da sivil kıyafetiyle Eminönü’nde dolaşıyor. Yani bir turist. Gezen bir kişinin başına bir çuval geçirmeyi doğru bulmuyorum. Öbürünün eşiti bir olay değil gitsin orada Irak’ta Suriye’de Amerikan askerinin başına çuval geçirsin. Bunu Türkiye’nin misafirperverliğine yakıştırmıyorum’ dedi.

HDP’li Tan: Provokatif bir eylem

Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır milletvekili Altan Tan da eylemi iyi niyetli bulmadığını söyledi. Bu olayın Türk askerinin başına çuval geçirilmesi kadar yanlış bulan Tan, tabii askerlerimizin başına çuval geçirilmesi siyasi bir skandaldır.. Muhatabı TC hükümetleri, başbakandır. Bu yeni olaylar ise gittikçe siyasetin ısıtıldığı, sokakların karıştığı bir dönemde provokatif eylemlerdir. Amerikalılardan bu başa çuval geçirme eyleminin hesabı sorulacaksa bu hesabı sorması gereken TC hükümetleridir’ dedi.

Dışişleri: Saygısız eylemi kınıyoruz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç de Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayınladığı açıklamasında Amerikan askerlerine yönelik eylemi kınadı. Bilgiç, ‘Amerikan askerlerine Basında yer alan haberlerden, İstanbul'u ziyaret eden bazı ABD görevlilerine karşı, barışçıl protesto kisvesi altında, bugün bir saldırı düzenlendiği anlaşılmaktadır. Hoş görülmesi mümkün olmayan bu saygısız eylemi kınıyoruz’ dedi.

Amerikan gemisi İstanbul’u terk etti

3 Amerikan askerinin görev yaptığı USS Ross adlı savaş gemisi bugün İstanbul’dan ayrıldı. Gemi, Karadeniz'deki NATO tatbikatı dönüşünde, İstanbul Boğazı’na uğramıştı

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG